تهران-ایرنا- این روزها با لغو فستیوال کن، تردیدها درباره احتمال لغو جشنواره فیلم ونیز نیز قوت گرفته است اما برخی اهالی سینما هنوز امید دارند که با اعمال ملاحظات سختگیرانه بهداشتی و رعایت فاصله ایمن، بتوان این جشنواره را چون سال‌های قبل با حضور علاقمندان برگزار کرد.  

پس از آن که جشنواره کن ۲۰۲۰ به منظور جلوگیری از گسترش ویروس کرونا لغو شد، حال تمام نگاه‌ها به تصمیمی است که درباره هفتاد و ششمین دوره قدیمی‌ترین جشنواره سینمایی دنیا یعنی جشنواره فیلم ونیز گرفته می‌شود که قرار است از دوم تا دوازدهم سپتامبر (۲۲-۱۲ شهریور) در جزیره لیدو در ونیز ایتالیا برگزار شود.

ایتالیا تا چندی پیش با ۱۷۰ هزار مبتلا و ۲۲ هزار قربانی به عنوان کانون کرونا در اروپا شناخته می‌شد. بنابراین اگرچه دولت ایتالیا این روزها با تکیه بر خبر پایین آمدن نرخ مرگ و میر مبتلایان ادعا می‌کند که به زودی کنترل اوضاع را در دست خواهد گرفت، کمتر کسی می‌تواند وسعت آسیبی که کرونا به این کشور وارد کرده را نادیده گرفته و فراموش کند.  

قرنطینه در ایتالیا تا سوم مه (۱۴ اردیبهشت) تمدید شده اما قطعا مردم پس از این تاریخ هم تا مدت‌ها به سالن‌های تئاتر و سینما و دیگر گردهمایی‌های اجتماعی باز نخواهند گشت. به همین علت هم چندان نمی‌توان روی این که تا حدود چهار ماه و نیم دیگر مردم آزادانه در یک فستیوال شرکت کنند، حساب باز کرد.

با این حال برخی امید دارند از آن‌جایی که جشنواره ونیز در شرایط جغرافیایی خاص یعنی در یک جزیره برگزار می‌شود، شاید بتوان آن را یک استثنا در نظر گرفت.

به گزارش اسکرین دیلی، ایتالیا با الگو گرفتن از کره جنوبی، نرم‌افزارهایی را برای گوشی‌های هوشمند ارائه کرده است که می‌توان از آن‌ها برای آزمایش ابتلای افراد به کرونا استفاده کرد. برخی معتقدند اگر آنطور که پیش‌بینی می‌شود نرخ گسترش کرونا تا ماه ژوئن کاهش یابد، شاید بتوان جشنواره ونیز را با رعایت سفت و سخت نکات بهداشتی برگزار کرد.

در این صورت می‌توان از شرکت‌کنندگان قبل از ورود تست گرفته و تنها به افراد سالم اجازه ورود به مراسم داده شود. این احتیاط‌ها در کنار اجباری شدن استفاده از ماسک و دستکش و رعایت فاصله ایمن برگزاری مراسم را در موعد مقرر ممکن می‌کند.  

اما حتی اگر تمام این موارد پیشگیرانه هم رعایت شوند باید در نظر داشت که رسانه‌ها و خبرنگاران به دلیل نگرانی‌های موجه از تجمع در محیطی پرخطر، از این جشنواره استقبال سابق را نخواهند کرد و کمتر کسی از بازیگران مطرح و ستاره‌های شناخته شده سینما نیز حاضر می‌شود تا با ماسک به فرش قرمز این جشنوار پا بگذارد.

بدون حضور خبرنگاران و بازیگران مطرح هم که جشنواره ونیز رنگ و بوی همیشه را نخواهد داشت و برگزاری آن هم فایده‌ای ندارد.

به هر روی تیم برنامه‌ریزی این جشنواره که یکی از بزرگترین رویدادهای سینماهایی در اروپا و در جهان به شمار می‌رود، این روزها از طریق ویدئو کنفرانس در حال ارزیابی فیلم‌هایی هستند که قبل از بحران کرونا ساخته و تکمیل شدند.  بنابراین هنوز نمی‌توان به طور قطع مهر لغو بر این رویداد زد.

از جشنواره مجازی یا مشترک خبری نیست

با وجود تمام این گمانه‌زنی‌ها هنوز سرنوشت هفتاد و ششمین دوره جشنواره فیلم ونیز روشن نیست و برگزارکنندگان این رویداد سینمایی تصمیم‌گیری در این باره را به اواخر ماه مه و اوایل ماه ژوئن موکول کرده‌اند. با توجه به این که برگزارکنندگان جشنواره کن به دلیل بحران کرونا برگزاری این جشنواره را در شکل و قالب همیشگی آن لغو کردند و در عوض قرار است میزبان بازار فیلم آنلاینی برای علاقمندان باشند، این فرضیه ایجاد شده بود که شاید جشنواره ونیز هم به طور آنلاین برگزار شود اما آلبرتو باربرا (Alberto Barbera) مدیر جشنواره این احتمال را رد کرد.  

بعلاوه برخی نیز این فرضیه را مطرح کرده بودند که شاید برگزارکنندگان جشنواره‌های ونیز و کن در پاییز یک جشنواره مشترک برگزار کنند که البته آن طور که از شواهد برمی‌آید، آن هم چندان محتمل به نظر نمی‌رسد.