کابل - ایرنا - عضو مجلس نمایندگان افغانستان می گوید که جمهوری اسلامی ایران با توجه به نقش تاریخی، همسایگی، فرهنگی و سیاسی می تواند در تأمین صلح این کشور نقش مهم و برجسته ای بازی کند.

«سیدجمال فکوری بهشتی» روز سه شنبه در گفت وگوی اختصاصی به ایرنا گفت: "باور دارک که صلح آمریکا و طالبان در حال حاضر به بن بست رسیده و ایران با هماهنگی روسیه و چین با دیگر کشورهای منطقه می تواند در تأمین صلح افغانستان بسیار موثر واقع شود".

وی از حضور «محمدابراهیم طاهریان» نماینده وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در افغانستان خبر داد و گفت: این مقام ارشد ایرانی در مذاکراتی که در کابل انجام داده و می دهد برای همکاری در راستای تحقق صلح و همچنین برون رفت از بن‌بست سیاسی ایجاد شده این کشور تلاش می کند.

به باور این نماینده مجلس افغانستان، هرچند ایران به تنهایی قادر به شکستن بن‌بست ها نیست اما می تواند بستر گفت وگوهای لازم در این زمینه را فراهم آورد و اگر با کشورهای روسیه و چین بطور هماهنگ وارد میدان شود با موفقیت هایی نیز همراه خواهد بود.

بهشتی گفت: اختلافاتی که پس از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بین رهبران افغان بوجود آمده است، در راستای حل آن اقدامات داخلی و بین المللی نیز صورت گرفته است که نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران نیز طی دو روز گذشته دراین رابطه با طرف های انتخابات بحث‌های مفیدی داشته است.

نماینده استان بامیان در مجلس افغانستان گفت که هرچند وی جزئیات این گفت گوها را نمی داند اما باور دارد که تلاش های ایران می تواند ممد و موثر واقع شده و در حل مسائل افغانستان کمک قابل توجهی کند.

به باور فکوری بهشتی، عبدالله از مقامات جمهوری اسلامی ایران به دلایل مختلف از جمله روابط خوبی که با ایران دارد حرف شنوی خواهد داشت و این وضعیت می تواند در حل قضایا بسیار مفید باشد.

وی در این خصوص گفت: تیم ثبات و همگرایی در افغانستان دچار اختلاف‌های زیادی است و مانند گذشته متحد نیست و اکنون محمدکریم خلیلی یکی ازاعضای مهم این تیم خود بعنوان میانجی وارد میدان شده و محقق نیز به تنهایی با دولت وارد مذاکره شده است.

این نماینده مجلس افغانستان گفت که شنیده است ژنرال دوستم نیز در گفت‌وگوهایی که با دولت داشته به توافقات مهمی دست یافت، بنابراین چنانچه او عبدالله را تنها بگذارد دولت برای تیم عبدالله اهمیتی قائل نخواهد شد.

بهشتی باور دارد که افغانستان در شرایط کنونی متاثر از شرایط حاکم در روابط بین المللی است زیرا کشورهای آمریکایی و اروپایی هرکدام که به افغانستان کمک های مالی نظامی و سیاسی ارائه می کنند، در این راستا منافع خود را نیز درنظر دارند.

وی گفت که میانجیگری داخلی توسط حامد کرزی، محمدیونس قانونی، محمدکریم خلیلی و عبدالرب رسول سیاف تاکنون به نتیجه‌ای مطلوب نرسیده و تلاش‌های اعضای مجلس نمایندگان هم هنوز دستاوری نداشته است.

این مقام افغانی با اعلام اینکه خودش هم از جمله هیأت مجلس برای حل این چالش هست در این خصوص اظهار داشت: اشرف غنی حاضرنیست که در دولت جدید به عبدالله نقش اجرایی بدهد اما ریاست شورای عالی مصالحه را به وی پیشنهاد داد و گفت که برای افراد مطرح در این شورا پست هایی را در کابینه به آنها واگذار خواهد کرد.

طاهریان که روز یکشنبه وارد کابل شد تاکنون با رئیس جمهور اشرف غنی، عبدالله عبدالله رئیس سابق اجرایی، محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امورخارجه، حمدالله محب مشاور امنیت ملی، حامد کرزی رئیس جمهوری سابق، عبدالرب رسول سیاف، صلاح الدین ربانی و برخی دیگر از سیاست مداران افغان در باره صلح، اوضاع سیاسی افغانستان و منطقه و روابط دوجانبه بحث و تبادل نظر کرده است.