سیدمحسن میرباقری در گفت وگو با خبرنگار معارف ایرنا گفت: برای ورود به ماه مبارک رمضان باید آمادگی لازم را از ماه های رجب و شعبان آغاز کرد و دعاهای عجیبی در ماه رجب وارد شده است. مثلا می گوییم خاب الوافدون علی غیرک یعنی هر کس به میهمانی غیر تو برود، ناامید می شود.
وی افزود: ما باید سیر خود را از ماه رجب شروع کنیم که در ماه مبارک رمضان به اوج می رسد و در شب های قدر، نهایت نورانیتی که از هزار ماه بالاتر است، نصیب انسان می شود.
میرباقری اضافه کرد: در مناجات شعبانیه اوجی در حس خداخواهی دیده می شود. در جملات مشهوری از این مناجات که برخی در قنوت نماز نیز می خوانند، اینگونه عرضه می دارند الهی هب لی کمال الانقطاع الیک یعنی خدایا انقطاع کامل را به سوی خودت به من ببخش. یعنی از خدا می خواهیم که به ما کمک کند تا برای او خالص شویم و فقط خدا در زندگی ما محور باشد و همه چیز ما خدا باشد.
مدیر موسسه نورالمجتبی (ع) اضافه کرد: در ادامه این مناجات عرضه می داریم چشم های دل ما را به سوی روشنی نظاره بر خودت نورانی کن تا این که چشم قلب، حجاب نور را نیز کنار بزند.
وی با بیان این که میان انسان و خدا دو نوع حجاب وجود دارد، اظهار داشت: گاهی حجاب های ظلمت مانند گناهان و شهوت در انسان وجود دارد و گاهی حجاب، نورانی است مانند علم. یعنی اگر دانش، چراغ راه خدا باشد، نورانیت دارد ولی اگر به خاطر هوای نفس باشد، حجاب می شود.
این خادم برگزیده قرآن کریم افزود: به همین دلیل از خدا می خواهیم که چشم قلب ما حتی این حجاب دانش را پاره کند. یعنی این که دانش را برای تو بخواهم نه این که من یک دانشمند باشم و در واقع این اخلاص از درجه بالایی برخوردار است.
میرباقری افزود: از خدا می خواهیم تا قلب ما به معدن عظمت الهی متصل شود و در این مناجات حالات و عبارت های ظریفی دیده می شود که شایسته است در این روزهای باقی مانده از ماه شعبان، یک بار این دعا را بخوانیم و در آن تامل کنیم.
وی اضافه کرد: این مناجات به گونه ای است که گویا قلب مومن را برای خداخواهی کامل آماده می کند. این عبادت ها و برنامه های ماه های رجب، شعبان و رمضان برای خدایی شدن ماست.
این استاد دانشگاه با استناد به آیه ۱۸۳ سوره بقره گفت: قرآن می فرماید روزه بر شما واجب شد، همانگونه که بر امت های پیشین واجب شده بود. روزه، نماز و زکات حکم مشترک تمام ادیان آسمانی است.
وی اضافه کرد: روزه واجب شد تا متقی شویم و تقوا یعنی خداداری و با روزه گرفتن بلکه خدامحور شویم. انسان به طور طبیعی اگر توجه نکند، دوست دارد که نفس محور باشد ولی قرآن می فرماید بر محور خدا فکر کنید و عمل کنید و لذا ماه روزه، انسان را آماده می کند.
این خادم برگزیده قرآنی افزود: از آیه ۱۸۳ تا ۱۸۷ سوره بقره درباره ماه مبارک رمضان و روزه است ولی می بینیم آیه ۱۸۶ ناگهان درباره ارتباط انسان با خدا سخن می گوید.
وی ادامه داد: گویی وقتی انسان روزه می گیرد، حس خدایی در او ایجاد می شود. این آیه می فرماید «اگر بندگان من درباره من از تو سوال کردند، من به آنان نزدیک هستم.» در اینجا خدا به پیامبر نمی گوید که بگو من نزدیکم، بلکه خودش می گوید من نزدیکم.
میرباقری افزود: لذا می فرماید هر خواننده ای مرا بخواند، من دعوت او را اجابت می کنم. وقتی بگوید یا الله، من پاسخ می دهم. یعنی ممکن است حاجت را همانجا بدهد یا دیرتر بدهد یا چیزی دیگر بدهد ولی اجابت این است که خدا جواب می دهد.
وی با اشاره به بخشی از دعای «یا من یملک حوائج السائلین» در ماه رجب گفت: در این دعا عرضه می داریم که هر درخواستی به درگاه تو یک پاسخ آماده ای دارد و یک گوش شنوایی از طرف تو برای آن وجود دارد.