از این رو مسوولان حوزه سلامت خراسان رضوی با شیوع بیماری کرونا در این استان از همان ابتدای راه اندازی نقاهتگاهها برای بیماران بهبود یافته از کرونا در خانوادههایی که شرایط قرنطینه کردن ندارند را در اولویت برنامه های خود قرار دادند.
در ۲۳ اسفند ماه سال گذشته اولین نقاهتگاه با همکاری سپاه امام رضا (ع) در مشهد برای بیماران بهبود یافته از کرونا راهاندازی شد.
پس از آن مسوولان ستاد پیشگیری از کرونا در خراسان رضوی از قابلیت افزایش تختهای نقاهتگاهی در مشهد و استان خراسان رضوی خبر دادند به طوری که استاندار خراسان رضوی به عنوان رییس این ستاد در فروردین ماه امسال اعلام کرد: ۲۵ هزار تخت نقاهتگاهی برای بیماران مبتلا به کرونا در این استان آماده است.
علیرضا رزم حسینی در رزمایش دفاع بیولوژیک قرارگاه منطقهای ثامن الائمه (ع) نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: ۲۰ هزار تخت از این نقاهتگاهها در شهر مشهد و پنج هزار تخت در دیگر شهرهای این استان برای بیماران بهبود یافته از کرونا اختصاص داده شده است.
به رغم تمامی تدابیر و تلاشهای انجام شده و حتی پیشبینی برنامههای فرهنگی و رایگان بودن تمامی خدمات در نقاهتگاهها، اکنون که افزون بر دو ماه از شیوع بیماری کرونا در خراسان رضوی و کشور می گذرد مسوولان می گویند بیماران از این مراکز برای دوران قرنطینگی بیماری کرونا استقبالی نکرده اند.
اگرچه تمایل به طی کردن سیر بهبودی کامل بیماری کرونا در منزل پس از مرخص شدن از بیمارستان و عدم استقبال از تختهای نقاهتگاهی پیشبینی شده از منظر دیگری قابل بحث و بررسی است اما مسوولان ستاد پیشگیری از کرونا در خراسان رضوی تمامی تلاش خود را در این زمینه به کار گرفتند.
حضور در نقاهتگاه رایگان است
رییس قرارگاه پیشگیری و کنترل کرونا در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این خصوص گفت: تمامی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ باید پس از اتمام مدت زمان بستری در بیمارستانها، برای ادامه روند بهبودی به نقاهتگاه منتقل شوند.
دکتر محمد حسین بحرینی افزود: بیماری که مبتلا به ویروس کووید-۱۹ است تا مدتی پس از ترخیص از بیمارستان باید تحت مراقبت قرار گیرد تا زمینه انتقال به سایر افراد مهیا نشود به همین منظور نقاهتگاههایی برای مراقبت از این دسته از بیماران آمادهسازی شده است که بیماران از بیمارستانها به آنجا منتقل میشوند.
وی با بیان اینکه گذراندن مدت زمان دوره نقاهت برای تمام بیماران باید انجام شود خاطر نشان کرد: این امر در درجه نخست برای حفظ سلامتی خود فرد، سپس خانواده و جامعه انجام میشود.
دکتر بحرینی با بیان اینکه با حمایت سپاه امام رضا(ع)، استانداری، شهرداری و سایر ارگان ها مجموعههای نقاهتگاهی برای تمام بیماران پیشبینی شده گفت: تمامی خدمات ارائه شده به بیماران رایگان بوده و هزینهای از آنها دریافت نمیشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: اگرچه برخی از بیماران شرایط نگهداری و جداسازی را نداشته اند و با وجود تمامی تلاشها و تدابیر اتخاذ شده، تاکنون استقبالی از رفتن به این نقاهتگاهها از سوی بهبود یافتگان از کرونا در مشهد و خراسان رضوی حاصل نشده است.
نخستین نقاهتگاه
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مراسم راه اندازی نخستین نقاهتگاه ویژه بیماران بهبود یافته سندرم حاد تنفسی در مشهد با مشارکت مرکز بهداری شمال شرق سپاه امام رضا (ع) گفت: این نقاهتگاه با ۶۰ تخت و دارا بودن بهترین امکانات و تجهیزات برای افرادی پیشبینی شده که دوران حاد بیماری خود را در بیمارستان طی کرده و شرایط و توانایی گذران دوران بیماری در منزل را برای بهبودی کامل ندارند.
دکتر شاپور بدیعی افزود: ظرفیت تختهای نقاهتگاه بیماران بهبود یافته از کرونا در مشهد با همکاری سپاه امام رضا (ع) و آستان قدس رضوی در چند روز آینده تا ۳۰۰ تخت بیمارستانی افزایش می یابد.
وی مدت زمان نگهداری بیماران بهبود یافته در نقاهتگاه را منوط به وضعیت سلامت عمومی آنان از نظر پزشکی بین هفت تا ۱۴ روز عنوان کرد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این نقاهتگاه، هماهنگیهای لازم برای اقامت، تغذیه و دارو درمانی بیماران انجام شده است و در همه شیفتهای صبح، عصر و شب تیم پزشکی آماده خدمترسانی به بیماران هستند.
بدیعی افزود: در این مراکز نیز عیادت نزدیکان از بیمار میسر نیست و افراد میتوانند از طریق تماسهای تصویری و تلفنی با نزدیکان خود ارتباط داشته باشند.
او اضافه کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همواره و در برهههای زمانی مختلف همراهی و کمکهای موثری داشته است و در همین جا از تلاشهای سپاه امام رضا (ع) در کمک و همراهی دانشگاه در زمینه کنترل و پیشگیری از کرونا قدردانی میشود.
برنامه های فرهنگی در نقاهتگاهها
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی هم در خصوص پیشبینی برنامه های فرهنگی در نقاهتگاهها به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به تدبیر و سیاستگذاری استاندار برنامههای پیوست فرهنگی نقاهتگاهها و قرنطینه خانگی تدوین شده است.
جعفر مروارید افزود: معاونتهای تخصصی این اداره کل در راستای وظایفی که بر عهده دارند برنامه های فرهنگی، هنری و قرآنی برای اجرا در نقاهتگاهها و قرنطینه خانگی پیشنهاد دادند.
وی مجری این برنامهها را دانشکده علوم پزشکی دانست و ادامه داد: حدود ۱۶۰ تابلوی هنری اعم از طرحهای گرافیکی، عکس و تذهیب برای نمایش در نقاهتگاههایی که سالن و فضای مناسب داشته باشند آماده شده است که نمایش این آثار بر عهده مدیریت نقاهتگاهها خواهد بود.
او اجرای موسیقی سنتی، مسابقات قرآنی، فرهنگی و هنری از جمله مسابقات نقاشی و گرافیک و استعداد شناسی، کتابخوانی، شعرخوانی و ساخت کلیپ، چالش کتاب و نمایش فیلم و تئاتر در فضای مجازی با استفاده از ظرفیت سایتهای پخش فیلم توسط انجمن هنرهای نمایشی را از دیگر برنامههای فرهنگی در نقاهتگاهها برشمرد.
۶۵ بیمار در نقاهتگاه
معاون سلامت و دفاع زیستی سپاه امام رضا (ع) گفت: در پی دستور مقام معظم رهبری مبنی بر مشارکت سپاه در کنترل و پیشگیری از شیوع کرونا، این نهاد اقدامات مختلفی را در دستور کار خود قرار داد که راهاندازی نقاهتگاهها برای نگهداری و قرنطینه بیماران بهبود یافته یکی از این اقدامات است.
دکتر محمود توکلی راد افزود: در حال حاضر تنها نقاهتگاه فعال برای قرنطینه بیماران بهبود یافته از کرونا در پادگان آموزشی امام رضا(ع) مشهد با ۳۰۰ تخت دایر است که اکنون فقط ۱۵ نفر در این مرکز در حال نگهداری هستند.
وی خاطر نشان کرد: استقبال از نقاهتگاهها برای قرنطینه شدن بیماران بهبود یافته از کرونا به دلایلی اندک است و طی دو ماه گذشته در مجموع ۶۵ نفر در این نقاهتگاه نگهداری شده اند که ۵۰ نفر از آنان ترخیص شدهاند.
او بیان کرد: طبق فرمایش استاندار خراسان رضوی، ۲۵ هزار تخت نقاهتگاهی برای بیماران بهبود یافته از کرونا در استان پیشبینی شده و آماده بهرهبرداری است که به دلیل عدم استقبال اکنون تنها نقاهتگاه فعال مشهد در پادگان آموزشی امام رضا دایر است.
وی گفت: بسیاری از بیماران و خانواده هایشان ترجیح میدهند که سیر بهبودی از بیماری را در منزل سپری کنند و این علت عدم استقبال از نقاهتگاههاست و از طرفی تعداد کمی هم به دلیل نظامی بودن این مراکز ترجیح میدهند به منزل خود پس از ترخیص از بیمارستان بازگردند.
معاون سلامت و دفاع زیستی سپاه امام رضا (ع) با اشاره به تدابیر اتخاذ شده برای استفاده از ظرفیت تختهای نقاهتگاهی گفت: طبق برنامهریزی های انجام شده با دانشگاه علوم پزشکی مشهد بناست افراد شناسایی شده مشکوک به علائم کرونا حاصل از غربالگری در مناطق زیر پوشش این دانشگاه اگر در منزل امکان نگهداری و قرنطینه نداشته باشند به نقاهتگاهها ارجاع داده شوند.
سه بیمارستان شریعتی، امام رضا(ع) و قائم (عج) در کلانشهر مشهد به طور ویژه به درمان مبتلایان به کرونا اختصاص داده شده است.
هم اکنون ۶ دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی در استان ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری استان خراسان رضوی مستقر هستند که بیش از ۷۵ درصد از جمعیت استان زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارد و بقیه توسط دانشکده و دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربت حیدریه، تربت جام و نیشابور خدمات رسانی میشوند.َ
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت روز شنبه ششم اردیبهشت ۹۹ اعلام کرد: تاکنون ۸۹ هزار و ۳۲۸ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۷۶ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به پنج هزار و ۶۵۰ تن رسید.