تهران- ایرنا- ویروس کرونا در گام نخست، سلامتی انسان‌ها و در گام دوم اشتغال را هدف قرار داده‌ و سبب تعلیق و تعطیلی بسیاری از کسب‌وکارها شده است اما می‌توان با تحلیل و مدیریت درست و کارآمد پیامدهای آن را به حداقل رساند.

انسان در طول تاریخ چند هزار ساله خود بحران‌های همه‌گیر بسیاری از جمله طاعون، وبا، خشکسالی، سیاه‌زخم و... را به خود دیده است اما توانسته این بحران‌های تلخ را که باعث مرگ ومیر میلیون‌ها انسان شده یک به یک پشت سر بگذارد. ویروس کرونا هم یکی دیگر از بحران‌هایی است که امروزه جهان را درگیر خود کرده است، این ویروس علاوه بر اختلال در بازارها، به چالش‌کشیدن کارآمدی و شایستگی و صلاحیت دولت‌ها، خانواده‌های بسیاری را در سراسر جهان داغدار کرده است. در ایران هم تحت تاثیر این ویروس نرخ تورم و بیکاری بالا رفته و از طرفی قیمت نفت کاهش یافته و تحریم‌ها دچار بحران جدّی‌تری شده‌است اما با این وجود می‌توان با تحلیل و مدیریت درست و کارآمد از وقوع برخی اتفاقات ناگوار اجتناب کرد یا تبعات آن را به حداقل رساند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

کرونا نشان داد که قدرت انسان‌ها شکننده است

خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با سید احسن علوی عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی پرداخته و آورد:خبرگزاری ایسنا:دنیا پرستی و تکیه بر قدرت و زیبایی های دنیایی باعث شده بود تا انسان خود را موجودی شکست ناپذیر و قوی تصور کند اما ظهور ویروس کرونا نشان داد که قدرت انسان ها شکننده است. شیوع گسترده ویروس کرونا بر روی حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در سطح جهانی تاثیراتی داشته است. ما شاهد هستیم که روابط اجتماعی در دنیا بسیار محدود شده و در حوزه سیاسی نیز روابط بین کشورها به شدت تنزل یافته است. بدنبال شیوع گسترده این ویروس ارتباطات جهانی کاهش یافته است و سیاست خارجی به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. در داخل نیز موضع گیری ها و روابط سیاسی تحت تاثیر قرار گرفته و اختلاف نظرهای سیاسی افزایش یافته است. سیاست و اقتصاد دو بال یک پرنده هستند و اگر در حوزه سیاست عملکرد موفقی نداشته باشیم بالطبع در حوزه اقتصاد نیز موفق نخواهیم شد. واقعیت این است که کرونا علی رغم اینکه شرایط زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده و شرایط را برای آنان سخت تر کرده است، تجربه خوبی است. کرونا درس های زیادی به همراه دارد. دنیا پرستی و تکیه بر قدرت و زیبایی های دنیایی باعث شده بود تا انسان خود را موجودی شکست ناپذیر و قوی تصور کند اما ظهور این ویروس نشان داد که قدرت انسان ها شکننده است. می توان گفت که کرونا سربازی نامرئی است تا انسان ها و سیاستمداران را به  خطاها، لغزش ها و انحرافاتی که از معیارهای زمان داشته اند، آگاه کند. اتخاذ سیاست های غلط باعث شده تا دنیا را ناعدالتی فرابگیرد. امروز کرونا همه کشورها را درگیر کرده و حتی کشورهای ابر قدرت با وجود تسلیحات و امکانات پیشرفته در برابر این ویروس ناتوان هستند. کرونا به سیاستمداران و مسئولان و همه افرادی که قدرتی در دست دارند واقعیت دنیا را نشان داد. کرونا ثابت کرد که قدرت انسان شکننده است و دنیا در لحظه ای می تواند درهم ریزد.

اقتصاد دارویی و یک پیشنهاد

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم سیف‌الرضا شهابی عضو هیأت مدیره نظام پزشکی نوشت:یکی از عوارض بیماری کرونا کوچکتر شدن اقتصاد جهانی است و قدرت‌های بزرگ اقتصادی را دچار مشکل ساخته و ترس و خوفی از آینده بر این کشورها سایه افکنده است البته ایران که با تحریم‌های اقتصادی از ناحیه آمریکا روبه‌رو است، طبیعی است که با مشکلات مضاعف اقتصادی مواجه باشد با همه این‌ها، نمی‌توان چرخه اقتصادی کشور را از حرکت باز نگه داشت. اقتصاد دارو یکی از مهم‌ترین حوزه‌های اقتصادی است، به این دلیل که، دارو در زمره کالاهای استراتژیک به شمار می‌رود و آن هم در دوره‌ای که یک بیماری مهلک به نام کرونا گریبان جامعه بشری را گرفته و همه چشم‌ها به دارو و درمانی برای مبارزه با آن دوخته شده است. در این شرایط نامناسب، نگرانی‌هابی وجود دارد و دست‌اندرکاران دارو از تولیدکننده و تامین کننده تا مصرف‌کننده نگران هستند، به صورتی که هر گونه گسل و چالش در زنجیره دارو می‌تواند عوارض ناگواری برای افراد جامعه به بار آورد. اگر تولیدکننده نتواند تولید کند و شرکت پخش قادر به پخش دارو نباشد و از سوی دیگر فروش دارو به نفع داروخانه‌دار نباشد، در نهایت دودش به چشم بیمار می‌رود، به خصوص بیمارانی از اقشار آسیب‌پذیر و فرودست جامعه.

«ناقلین بدون علامت» خطرناک‌ترین گروه هستند

روزنامه عصر ایرانیان به بازتاب سخنان علیرضا زالی فرمانده عملیات مبارزه با کرونا پرداخته و آورد: با وجود انجام ترددهای غیر ضروری و تفریحی در سطح شهر و افزایش مسافرت‌ها قطعا با افزایش بار بیماری روبرو خواهیم بود. وی افزود: متاسفانه کنترل و یا کاهش بار بیماری کووید ۱۹ پیام غلطی است که به مردم رسیده و اگر چنانچه در برخی شهرها آمارهایی از کاهش کرونا به گوش می رسد، نباید تصور کنیم که به طور کلی بیماری ریشه‌کن شده است. زالی کرونا را ویروسی فریبنده و خطرناک دانست و خاطرنشان کرد: باید ملاحظات بهداشتی با قوت و جدیت همچنان ادامه داشته باشد. وی از افزایش ۱.۵ درصدی آمار مبتلایان خبر داد و گفت: این مهم نشان دهنده شیب نسبتا ملایم مبتلایان به کروناست. زالی در ادامه با اشاره به افزایش ۱۱ درصدی بهبودیافتگان در بیمارستان‌های کلان شهر تهران، توضیح داد: اگر چنانچه ترددهای غیر ضروری در سطح شهر افزایش یابد ممکن است با افزایش آمار مواجه شویم. فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه ناقلین بدون علامت، گروه‌های پرخطر انتشار بیماری کرونا محسوب می شوند، افزود: حتی در افرادی که از بیمارستان‌ها هم مرخص می‌شوند، درمان قطعی سه تا چهار هفته زمانبر خواهد بود. وی با اشاره به اینکه در بیماری‌های اپیدمیولوژیک گمانه زنی‌های فراوانی مبنی بر واکنش‌های مختلف ویروس وجود دارد، افزود: احتمال افزایش ترددها با تند شدن بار بیماری کرونا وجود دارد. زالی از برنامه‌ریزی برای نحوه فعالیت ادارات و ارائه پیشنهادات برای ناوگان حمل و نقل عمومی برای کنترل و ریشه کنی کرونا در تهران خبر داد و افزود: ماه مبارک رمضان فرصت بسیار مناسبی برای تغییر روند زندگی مردم و کنترل کرونا خواهد بود. فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران ادامه داد: استفاده از ظرفیت‌های کاری مختلف در شیفت های شب و یا بعدازظهر را راه برون رفتی برای کاهش تردد ها خواهد بود. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران همچنین همچنین در ادامه با اشاره به اهمیت صیانت از سلامت افرادی که به سینما مراجعه می‌کنند، بر لزوم تدوین یک شیوه نامه اجرایی، به هنگام، پویا و متناسب با نگاه کاهش خطر در این باره تاکید کرد.

توصیه‌های روزه‌داری زیر سایه کرونا

خبرگزاری برنا به گفت و گو با حمید سهراب‌پور، متخصص بیماری های ریه پرداخته و آورد:با توجه به شیوع ویروس کرونا و فرارسیدن ماه مبارک رمضان، برای برخی افراد این سوال مطرح شده که آیا می‌توان در این شرایط روزه گرفت؟ باید گفت شیوع ویروس کرونا با روزه گرفتن منافاتی ندارد اما باید به یک سری نکات توجه کرد و ماه رمضان امسال را متفاوت از سال‌های گذشته برگزار کرد. اگر افراد به نوع خفیف کرونا مبتلا شده باشند و درحال حاضر هیچ علائمی نداشته باشند و آزمایش آنها منفی باشد، می‌توانند روزه بگیرند. اگر بیماری کرونا در فردی به صورت شدید بوده و عکس ریه آن، ضایعات شدیدی را نشان می‌دهد، بهتر است روزه نگیرد. این متخصص ریه، درباره تاثیرات روزه گرفتن بر افرادی که آسم دارند، گفت: بیماری آسم در افراد مختلف با شدت متفاوتی بروز پیدا می‌کند. آن دسته از بیمارانی که آسم خفیف دارند، می‌توانند روزه بگیرند اما کسانی که داروهای خوراکی یا اکسیژن مصرف می‌کنند نباید روزه بگیرند. افرادی که برای تقویت سیستم ایمنی بدن دارو مصرف می‌کنند، نباید روزه بگیرند. از جمله این افراد می‌توان به کسانی که دیابت نوع ۱ دارند اشاره کرد. در مقابل کسانی که سالم هستند و سیستم دفاعی بدنی‌شان قوی است، روزه گرفتن برای آنها مشکلی ایجاد نمی‌کند.

فاصله‌گذاری و کرونا

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم ناصر فکوهی استاد انسان‌شناسی دانشگاه تهران  نوشت:فاصله‌گذاری فیزیکی بین انسان‌ها و گروه‌های اجتماعی، همچون فاصله‌گذاری بین انسان‌ها با سایر موجودات زنده و اشیاء، از مباحثی است که بسیار و از زوایای بسیار مختلف مطالعه شده‌اند. در این‌جا ما با رویکرد ژرژ برودل، تاریخ‌دان بزرگ، یعنی نظریه زمان دراز (longue durée) درک یک پدیده در طول دورانی طولانی از تحولش به آن می‌پردازیم.  زمانی که از پیشا تاریخ آغاز شده، در دوران کلاسیک ادامه یافته و به دوران مدرن می‌رسد. و در این تحول چند میلیون ساله البته بیشترین تاکیدمان به صورتی منطقی بر مدرنیته متاخر در صد سال اخیر است.   موضوع «فاصله» خود به مثابه یک عینیت مادی با دلایل، پی‌آمدها وتبیین اجتماعی و فرهنگی آن با رویکرد تاریخی - تحلیلی بررسی می‌شوند. و در نخستین قدم تحول موضوع را از نخستین اشکال زیستی انسان تا جوامع کشاورز بررسی می‌کنیم: باستان‌شناسی نشان می‌دهد که انسان‌ها در دورانی طولانی از حدود ۴ میلیون سال پیش تا ابتدای دوره کشاورزی در ۱۰ هزار سال پیش جمعیتی محدود با پراکندگی زیاد داشته‌اند و در گروه‌های بسیار کوچک و بسیار متحرک زندگی می‌کرده‌اند. بنا بر نظر لوک نورمان تلیه (۱) در کل دوران شکار و گردآوری، از پارینه‌سنگی تا نوسنگی (کشاورزی) ظرفیت غذایی کره زمین نمی‌توانسته جمعیتی بیشتر از ۸ میلیون را با شیوه معیشت شکار (و صید ماهی) و گردآوری مواد خوراکی، به‌طور میانگین تامین کند و در زمان آغاز انقلاب کشاورزی به احتمال قوی جمعیت کل کره زمین بین ۱ تا ۱۵ میلیون بوده است. اغلب دانشمندان رقم ۶ میلیون را مطرح می‌کنند یا هزار برابر کمتر از امروز. به‌هررو مشخص است که ما هر اندازه در زمان عقب برویم، انسان‌ها کمتر، عمر آنها کوتاه‌تر و شرایط نابودی‌شان بسیار فراوان‌تر و گستره‌تر بوده است. دلیل عمده تغییرات جمعیتی و از میان رفتن انسان‌ها در این دوران طولانی شرایط اقلیمی، فصول سرمای طولانی، بیماری‌ها و حملات جانوران شکارچی بوده است. به‌هررو تا زمان انقلاب کشاورزی و به باور برخی تا کمی عقب‌تر تا اواخر دوران پارینه سنگی  حدود ۵۰ هزارسال پیش، جمعیت اندک و پراکنده انسانی در گروه‌های کوچک با عنوان دسته‌ها (band) زندگی می‌کردند و این پراکندگی خود عاملی اصلی در نبود بیماری‌های اپیدمیک بوده است. چون اصولا جمعیت‌های بزرگی وجود نداشته. نزدیکی گروه‌های شکارچی گردآورنده که خویشاوند نیز بوده‌اند خود ضامنی بر ایمن ساختن آنها در برابر یکدیگر به شمار می‌آمده است.  

زوایای غمگین سامانه شاد

روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت: گرچه به گفته مرکز برنامه‌ریزی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش بیش از ۱۱ میلیون بار شبکه آموزش دانش‌آموزی نصب ‌شده و اطلاعات بیش از ۹ میلیون دانش‌آموز و ۵۸۵ معلم در این شبکه به ثبت‌ رسیده است، با این حال ایرادات این شبکه برای فعالیت و آموزش مجازی دانش‌آموزان به قدری زیاد است که سبب شده بسیاری از کاربران آن دست به گلایه بردارند. حالا علاوه بر عدم اطمینان از امنیت اطلاعات کاربری، ایرادات پیش روی کلاس‌های مجازی و البته عدم دسترسی همه دانش‌آموزان به ابزارهای الکترونیک سبب شده که اجباری بودن نصب و استفاده از این اپلیکیشن نیز جزئی از گلایه‌های دانش‌آموزان و معلمان باشد...مدارس و معلمانی که از دسترسی دانش‌آموزانشان به اینترنت و گوشی ‌هوشمند مطلع بودند، از ابزارها و اپلیکیشن‌های در دسترس که اغلبشان ساخت داخل نبود، برای آموزش و برقراری ارتباط با دانش‌آموزان در ایام تعطیلی مدارس استفاده کردند تا اینکه وزارت آموزش و پرورش دست به اقدام جدیدتری برای آموزش مجازی در ایران کرد و به طور ناگهانی و طی پیامی همگانی به خطوط تلفن همراه در سراسر کشور از اپلیکیشی برای‌ آموزش مجازی دانش‌آموزان رونمایی کرد. این اپلیکیشن به سرعت به نصب بیش از ۱۰ میلیون بار رسید و یکی از دلایل این اتفاق اجبار مدارس به نصب آن توسط دانش‌آموزان و والدین آنها بود.

رسانه های اصولگرا

کرونا و رنج اخلاقی غرب

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت:روزنامه وطن امروز:ویروس کرونا در مدت کوتاه حضور خود در میان مردم جهان عملکرد رادیکالی از خود نشان داده است؛ نفت را از طلای سیاه به ماده معمولی تبدیل کرده، آمریکای مدعی ابرقدرتی را در صدر جدول جان‌باختگان کرونایی جهان قرار داده، به اتحادیه اروپایی هشدار فروپاشی را اعلام کرده و فوکویامای مبهوت لیبرال ـ دموکراسی را به طرح این پرسش واداشته: آیا دیکتاتوری‌ها در مقابله با همه‌گیری کرونا بهتر عمل کردند یا دموکراسی‌ها!؟ کرونا توانسته بحران حیات اخلاقی در غرب را از منازعات نظری میان فیلسوفان اخلاق، به عرصه عمومی و رسانه‌ها بکشاند؛ مصادره ماسک‌های متعلق به یک دولت توسط دولت دیگر به سبک دزدان دریایی! حرص مردم برای خرید به طوری که در ظرف مدت کوتاهی، فروشگاه‌ها را تخلیه کنند، فرمانداران ایالت‌های آمریکا برای تهیه اقلام بهداشتی علیه یکدیگر رقابت کنند تا همکاری! صف کشیدن افراد برای خرید اسلحه چون احساس خطر می‌کنند و اولویت سنی قائل شدن برای درمان بیماران کرونایی؛ همگی مصادیقی از فقر اخلاقی و انسانی در غرب است که پیش روی همگان قرار گرفت و نشان داد ظاهرا تلاش‌ها و هشدارهای نظری فیلسوفان اخلاق و صاحب‌نظران غربی در این چند دهه، خیلی اثرگذاری مطلوبی در حل و فصل چالش‌های اخلاقی تمدن منضبط و مادی غربی نداشته است. آنجا که اشتاین ‌مایر، رئیس‌جمهور آلمان در بیانیه تلویزیونی بیان می‌کند «ما خواهان جامعه‌ای نیستیم که در ترس و بدگمانی زندگی کند، بلکه ما می‌توانیم جامعه‌ای با اعتماد بیشتر، گذشت بیشتر و اطمینان بیشتر باشیم»، نشان می‌دهد چقدر تفکر انضباطی و شیء‌وارگی حاکم در غرب، باعث شده است انسان‌ها در رنج حیات اخلاقی و انسانی زندگی کنند. گور خاچیکیان، پزشک هلندی- ارمنی اورژانس است که در میزگردی در شبکه ۱ هلند، تعریف می‌کند چطور به مرد ۸۳ ساله‌ای که به کرونا مبتلا بود، مجبور شده بگوید شرایط او جوری است که نیاز به بستری در «آی‌سی‌یو» دارد اما چون شانس کمی برای زنده ماندن دارد، او را به آنجا منتقل نخواهد کرد. آن پیرمرد می‌گوید اما من هنوز حالم خوب است و از زندگی لذت می‌برم و حتی در یک گروه موسیقی ساز می‌نوازم. آن پیرمرد دوست داشت زنده بماند؛ پیرمردی که به گفته این پزشک یک عمر زحمت کشیده و با دست‌های خودش این کشور را ساخته است.

«بهار بندگی» و شکست کرونا

روزنامه خراسان در یادداشتی به قلم کورش شجاعی مدیر مرکز آموزش تخصصی رسانه موسسه خراسان نوشت:همه فصل های طبیعت زیباست، بهار اما رنگ و بو و حال و هوایی دیگر دارد و بلبلان سروسودای نغمه خوانی، نبض طبیعت در بهار به عشق دیدار و وصال می تپد، عطر شکوفه ها می پیچد در هوا و همه گلبرگ ها شوق سیمای دلبرانه دارند و شاخسارها میل قدکشیدن تا آسمان، تکه های پرسخاوت ابرهای بهاری در دل آبی آسمان هر لحظه به سویی روان می شوند و در هر جای زمین، بهشتی به یادگار می کارند و طرب و طراوت و شادابی به ارمغان می آورند. عطر و زیبایی و نغمه های بهاری، جان آدمیان را به «وجد» و شوقی عاشقانه بل عارفانه رهنمون می شود و غنچه های آرمیده در دل مردمان شوق شکفتن می یابد، این ها و بسیاری دیگر تنها اندک و کوتاه جمله ای در وصف بهار طبیعت است و اما کجاست زبان و قلمی که تواند وصف «بهار قرآن» و «بهار جان» ها، وصف شهرا...، ماه خدا این بزرگ ضیافت و مهمانی الهی کند مگر زبان و گفت و خطبه شعبانیه حبیب خدا پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی که جز وحی و ندا و پیام الهی نیست. آن جا که رسول خاتم به زیبایی و فصاحت تمام فرمود هان ای مردم به راستی که ماه خدا با «برکت» و «رحمت»، «مغفرت» رو سوی شما کرده است و کدامین کلام گویاتر و کامل تر از کلام پیامبر اعظم که رمضان را «ماه خدا» توصیف می کند درحالی که حضرتش بیش و بهتر از هر وجودی می‌داند که همه ماه ها بل همه چیز و همه موجودات عالم از آن خداوند است که البته این اضافه، اضافه تشریفیه است برای تشرف و توجه مردمان به «قدر» و منزلت رمضان، همان هنگامه ای که بزرگ سفره و خوان کرم ویژه الهی در گستره هستی پهن می‌شود و فرشتگان و ملائک فوج فوج به پیشواز و خوش‌آمد گویی مهمانان الهی می‌آیند، رمضانی که خداوند از سر لطف و رحمت بی‌منتهایش همه درها و پنجره های عرش و آسمانش را به روی بندگانش می‌گشاید تا هیچ «عبد» و بنده ای در بهار بندگی و دلدادگی و طریق وصال به حضرت رب العالمین به «در بسته» نخورد.

چالش کرونا راهکاری برای کمک به مسئولان در راستای مقابله با بیماری

خبرگزاری آنا به گفت و گو با پرویز کرمی مشاور معاون علمی رئیس جمهور پرداخته و آورد: پرویز کرمی با اشاره به اینکه ما توانستیم موضوعی که در سایر کشورها به عنوان تهدید به آن نگاه می‌کنند را تبدیل به فرصت کنیم، اظهار کرد: همه نهادها، سازمان‌ها و شبکه‌های مختلف مردمی پای کار آمدند تا با عنایت الهی ویروس کرونا را شکست دهیم. چالش کرونا راهکاری برای کمک به مسئولان در راستای مقابله با بیماری مشاور معاون علمی رئیس جمهور با بیان به اینکه جهت شکست ویروس کرونا، پویشی جدید به نام چالش کرونا شکل گرفته، افزود: در این چالش به دنبال این هستیم که از طریق شبکه حامیان و مخاطبان و ارتباطی که بین این دو ایجاد می‌کنند بتوانیم نیازهای کشور را شناسایی کنیم و از طریق نوآوری باز که یک مدل شناخته شده در دنیاست، درصدد رفع این مشکل اقدام کنیم. ستاد فرهنگ سازی اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی نیز با کمال افتخار در این چالش شرکت می‌کند و حامی این حرکت است. در این حوزه موضوعاتی که به رفع مشکلات کشور با تکیه بر نوآوری و خلاقیت جوانان در شکل کسب و کارهای نوپا، استارت‌آپی، شتاب‌دهنده‌ها کمک کند، حمایت می‌کنیم و ظرفیت‌های خود را برای این چالش قرار می‌دهیم. مشاور معاون علمی رئیس جمهور با اشاره به اینکه برگزیدگان چالش کرونا تنها نخواهند بود، تصریح کرد: معاونت اقدامات بسیاری را در زمینه شرکت‌های دانش بنیان، صنایع خلاق، استارت‌آپ‌ها را می‌توانیم در اختیار برگزیدگان این چالش قرار دهیم و می‌توانیم این افراد را به شتاب‌دهنده محل استقرار معرفی یا اگر نیازمند وامی باشند به شرط قبول شرایطی که معاونت برای آن‌ها متذکر شده، می‌توانیم تسهیلاتی برای این افراد فراهم کنیم. وی با بیان به اینکه حمایت از برگزیدگان برتر چالش کرونا از ابتدا تا انتهای این چالش به روش‌های مختلف، اظهار کرد: گذراندن سربازی در ایام تحقیق و پژوهش، مرتبط شدن این افراد به صندوق‌های پژوهش، به ساختارهای اداری و سازمان‌های مختلف معرفی و حمایت شوند.

خدمتی که کرونا به نشر کشور کرد

خبرگزاری فارس به گفت و گو با علیرضا سبحانی‌نسب مدیر انتشارات جمال پرداخته و آورد:فکر می‌کنم اوضاع نشر پیش و پس از کرونا تغییراتی خواهد داشت. یعنی به سمت بهتر شدن بازار کتاب و عرضه‌ کتاب‌های بهتر و انتخاب‌های هوشمندانه مخاطبان حرکت خواهیم کرد. بسیاری معتقدند که کرونا برای جامعه ما شوک بزرگ بود. حال برای ناشران و کتابفروشانی که آماده شرایط سخت نبودند، تلخ‌تر بود. بله، ایام کرونا برای ناشران در حقیقت یک شوک بود؛ مثل حذف یارانه از کاغذ، زمانی‌که یارانه کاغذ حذف شد، ریزش منطقی از ناشران که وابسته به آن بودند، صورت گرفت و این اتفاق مبارکی بود زیرا ریزش ناشران و کتاب‌هایی را که وابسته به این نوع کاغذ بودند، شاهد بودیم. اما با قطع یارانه، آنها به سراغ شغل اول خود رفتند؛ چون شغل دوم برخی از آنها انتشار کتاب بود. کرونا نیز موجب شد ریزش خاصی در صنعت نشر اتفاق افتاد که امروز البته برای خیلی از ناشرانی که آمادگی مواجهه با روزهای سخت و کرونا را نداشتند، بسیار تلخ و ناگوار شده است. برای روزهای اینگونه متاسفانه هیچکس (ناشران و کتابفروشان و ارشاد) آمادگی لازم را نداشت؛ لذا اتفاق ناگهانی بود و همه را نیز غافلگیر کرد. اما استفاده از فضای مجازی بیشتر هم شد و این جزو پیشرفت‌هاست. موافقید؟ در این بین اما رویش‌ها و پیشرفت‌های مبارکی هم داشتیم؛ رویش‌هایی که مربوط به آمدن کتاب به فضای مجازی بود. این مسیر نه تنها در درازمدت به کتاب فیزیکی و نشر ضربه نمی‌زند، بلکه کمک‌کننده نیز خواهد بود. فکر می‌کنم اوضاع نشر، پیش و پس از کرونا تغییراتی خواهد داشت می‌توان نشر را به پیش و پس از کرونا تقسیم کرد؟ بله همین‌طور است. این روزها به ناشران و نویسندگان شوک‌هایی وارد شده که موجب می‌شود نویسندگان متفاوت بنویسند و ناشران کتاب‌های متفاوتی منتشر کنند. آنچه می‌بینیم این است که مثل خیلی از حوادث می‌توان نشر را به پیش و پس از کرونا تقسیم کرد و اثرات آن را دید. مثل احوال نشر پیش از یارانه کاغذ و پس از آن. پس از کرونا بهتر می‌شود یا بدتر؟ فکر می‌کنم اوضاع نشر پیش و پس از کرونا تغییراتی خواهد داشت؛ یعنی به سمت بهتر شدن بازار کتاب و عرضه‌ کتاب‌های بهتر و انتخاب‌های هوشمندانه مخاطبان حرکت خواهیم کرد. در کل حس می‌کنم علی‌رغم همه خسارت‌ها بر مولفین، ناشران و پدیدآورندگان این عرصه تحولاتی خواهد داشت و این موضوع نتایج خوب در درازمدت برای صنعت نشر به وجود می‌آورد.

اروپا در انتظار رکود پساکرونا

روزنامه وطن امروز در گزارشی دیگر نوشت:مدیریت ضعیف ترامپ در موضوع کرونا سبب شده سوءمدیریت رهبران کشورهای اروپایی و اوضاع این کشورها در کرونا در حاشیه قرار بگیرد و کمتر کسی به اروپا توجه داشته باشد. مهم‌ترین اتفاقی که این روزها اروپایی‌ها با آن دست به‌گریبانند، از میان رفتن اتحادی است که سال‌ها در همه حوزه‌ها از محیط‌زیست گرفته تا حوزه‌های نظامی در بین کشورهای این اتحادیه وجود داشت. کرونا نه‌تنها این وضعیت را دچار فروپاشی کرده، بلکه کار را تا آنجا پیش برده که کشورهای این قاره برای به دست آوردن منابع اندک تجهیزات پزشکی اقدام به سرقت محموله‌های یکدیگر از جمله ماسک و... ‌کرده‌اند. حالا در قاره سبز تهدید اقتصادی کرونا همچون آمریکا گریبانگیر رهبران اروپایی شده است و در سایه درگیری‌های این ۲ ماه بر سر تصاحب منابع محدود تجهیزاتی، امکان رسیدن به راه‌حل جامعی برای غول چراغ بیکاری که در راه است، عملا به ماموریتی غیرممکن تبدیل شده است. دیروز شبکه تلویزیونی یورونیوز به نقل از شرکت مشاوره مک کینزی اعلام کرد رکود اقتصادی شدید به دلیل شیوع ویروس جدید کرونا یک‌چهارم مشاغل در کشورهای اروپایی را تهدید می‌کند. بر اساس نتیجه تحقیق این شرکت آمریکایی ۶۰ میلیون شغل در اروپا به دلیل اجرای قرنطینه سراسری و تبعات اقتصادی آن ممکن است حذف شود. کاهش درآمد و حذف امکان اضافه‌کاری از جمله دیگر تبعات رکود اقتصادی است که به همراه احتمال اخراج گسترده، کارگران و کارمندان در اروپا را تهدید می‌کند. بنا به این گزارش ۲ سناریوی احتمالی پیش روی فعالیت‌های اقتصادی در اتحادیه اروپایی است؛ یکی بازگشت به حالت تقریبا عادی پیش از تابستان و دیگری، ادامه اخلال در فعالیت‌های اقتصادی پس از پایان فصل بهار. نتیجه تحقیق نشان می‌دهد در هر دو حالت نرخ بیکاری افزایش پیدا خواهد کرد.

ویروس کرونا می‌تواند باعث سکته مغزی شود؟

خبرگزاری تسنیم در گزارشی نوشت:پزشکان و دانشمندان آمریکایی در ادعایی بیان کردند که ویروس کرونا باعث لخته شدن ناگهانی خون در سر شده و می‌تواند سکته مغزی را در پی داشته باشد. ویروس کرونا می‌تواند باعث سکته مغزی شود؟ بر اساس یافته جدید دانشمندان، بیماری کرونا می‌تواند باعث سکته مغزی در افراد شود. پایگاه خبری "CNN" نوشت، برخی پزشکان آمریکایی گزارش دادند که بیماری کرونا باعث سکته مغزی ناگهانی در بیماران ۳۰ تا ۴۰ ساله شده است! آنان همچنین بیان کردند که این مبتلایان، هیچ سابقه بیماری زمینه‌ای نداشته و همچنین علائم بیماری کرونا آنها خفیف بوده است. حال دانشمندان شواهی را مورد بررسی قرار دادند که نشان می‌دهد، ویروس کرونا می‌تواند باعث انسداد ناگهانی رگها در سر شده و در نتیجه فرد مبتلا دچار سکته مغزی شود. "توماس آکسلی" و تیم او در بیمارستان "Mount Sinai" نیویورک، پنج نفر از بیمارانی را که دچار سکته مغزی ناگهانی شده بودند مورد بررسی قرار دادند. این بیماران همگی زیر پنجاه سال سن داشته و علائم خفیفی از بیماری در آنها مشهود بوده است. آکسلی در مصاحبه با cnn گفت: «به نظر می‌رسد که ویروس باعث افزایش لخته شدن در شریانهای اصلی شده و منجر به سکته مغزی شدید می‌شود.»وی همچنین ادامه داد که ۷۰ درصد از مبتلایانی که دچار سکته‌ی مغزی ناگهانی شده‌ از جوانان بوده‌ و زیر ۵۰ سال سن داشتند همچنین همگی آنها علائم بسیار خفیفی از بیماری را نشان داده بودند. آکسلی بیان کرد که سکته مغزی ناگهانی، آن هم سکته در شریانهای اصلی مغز، در جوانان بسیار بعید است و باید تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.