حال چند روزی است که دولت اجازه فعالیت به بخشی از کسب و کارها در ساعت های مشخصی داده که گویی این ساعت طبق گفته اصناف بندرعباس با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق جنوبی، کارآیی و تاثیری بر فعالیت مجدد این واحدها ندارد و آنها همچنان با رکود شدید مواجه می باشند.
اصناف بندرعباس از مسوولان خواستارند تا با توجه به شرایط آب و هوایی این منطقه و به منظور کاهش آسیب های ناشی از شیوع ویروس کرونا بر پیکره اقتصاد، ساعت های کاری واحدهای تجاری مناطق جنوبی از جمله بندرعباس را تغییر و مورد بررسی مجدد قرار دهند.
طبق مصوبه ستاد مقابله با بیماری کرونا، ساعت کاری مجتمع های تجاری در هرمزگان از ۹ صبح تا ۱۸ عصر می باشد که فعالان بازار در این استان می گویند: در ساعت ۱۳ تا ۱۸ عصر به دلیل گرمای هوا، علنی فعالیت در این واحدها به نوعی تعطیل و به ندرت شاهد مراجعه مشتری هستند.
امیر محبی که در فروشگاه زیتون بندرعباس دارای یک مغازه لباس بچه است به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۲ ماه است که به دلیل شیوع ویروس کرونا، تعطیل هستیم و هیچگونه درآمدی نداریم.
وی ادامه داد: این در شرایطی است که صاحب مغازه خواستار پرداخت کرایه مغازه می باشد و از سویی دیگر باید هزینه های زندگی را نیز تامین کنیم.
محبی افزود: همه قشرها در این شرایط متضرر شدند، اما اصناف و بازاریان که درآمدشان از محل فروش کالا و خدمات است بیش از دیگر گروه ها آسیب دیدند و ما نیازمند حمایت مسوولان و دولت در این شرایط هستیم.
غلامرضا جعفری نیز که در مجتمع سیتی سنتر بندرعباس دارای مغازه بلورفروشی می باشد، می گوید: باز بودن مغازه از ساعت ۱۳ تا ۱۸ نه تنها هیچ سودی برای ما ندارد، بلکه هزینه برق را نیز بر دوش ما می آورد.
وی ادامه داد: ما از مسوولان خواستاریم تا فکری برای حل این مشکل داشته باشند و دست کم ساعت کاری را تغییر دهند تا شاید ما بتوانیم حداقل بخشی از هزینه ها را تامین کنیم.
وی افزود: در حال حاضر بیشتر مناطق کشور شاهد شرایط آب و هوایی مناسبی هستند اما ما در هرمزگان شاهد گرم شدن هوا و استفاده از کولر در خانه و محل کار هستیم و در این شرایط کمتر کسی در ساعت های اوج گرما برای خرید مراجعه می کند.
جعفری بیان داشت: برخی ها توصیه به فروش آنلاین دارند که آن هم در این شرایط واقعا سخت است؛ زیرا که این روزها بیشتر گوشی ها دست فرزندانمان می باشد تا به شبکه شاد متصل و از آموزش عقب نمانند و از سوی دیگر سرعت پایین اینترنت و قطع و وصلی های بسیار، فروش آنلاین را سخت کرده است.
محبوبه مدنی که در مجتمع ستاره جنوب دارای مغازه مانتو فروشی است، هم می گوید: اگر شرایط به همین روال ادامه پیدا کند بسیاری از ما ورشکست خواهیم شد.
وی ادامه داد: من همسرم را از دست دادم و خودم به تنهایی مسوولیت دو فرزندم را عهده دار هستم و باید بتوانم از پس هزینه های آنها و کرایه مغازه و خانه بربیایم.
مدنی افزود: با آمدن کرونا من نه تنها درآمدی نداشتم بلکه مجبور به قرض از دوست و آشنا نیز شدم و هر روز نگران چک هایی هستم که زمان بازپرداختشان نزدیک می شود و واقعا نمی دانم باید چکار کنم.
این فعال بازار می گوید: ساعت کاری در نظر گرفته شده برای شهری همچون بندرعباس ، ساعت مناسبی نیست و هیچ کمکی به اصناف و بازاریان نمی کند.
وی ادامه داد: در این شرایط کرونا، فروش به خودی خود به صفر رسیده و ما از مسوولان خواستاریم تا ساعت کاری اصناف را با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق مشخص کنند تا حداقل ما بتوانیم بخشی از هزینه های زندگی خود را تامین کنیم.
مدنی تصریح کرد: کارمندان دولت و حقوق بگیرها حداقل مطمن هستند که پایان ماه یک حداقل درآمدی دارند اما فعالان بازار در این مدت هیچگونه درآمدی نداشتند و ضرر وارد شده به این آسانی قابل جبران نیست.
وی خاطرنشان کرد: در شهرهایی همچون تهران، شیراز، اصفهان، رشت ، تبریز و دیگر شهرهای بزرگ که شرایط آب و هوایی بهتری دارند، در ساعت های مصوب می توان فعالیت کرد اما در شهرهایی همچون بندرعباس که ساعت یک ظهر تا ۱۸ عصر اوج گرما است، باز بودن مغازه هیچ معنایی ندارد و فقط هزینه برق را به هزینه های ما اضافه می کند.
روند صعودی کرونا در بندرعباس
صحبتهای فعالان اقتصادی در بندرعباس قابل تامل است و باید مسوولان امر فکری برای حل موضوع داشته باشند تا بتوان تا حد امکان اقتصاد را سرپا نگاه داشت و از سقوط آن پیشگیری کرد.
اما در کنار این موضوع باید مساله روند صعودی مبتلایان به کرونا در بندرعباس را نیز در نظر گرفت و اینکه چگونه باید در کنار تلاش برای پویایی فعالیت های اقتصادی، سلامت جان مردم را نیز حفظ کرد.
فعالان اقتصادی می گویند می توان ساعت کاری واحدهای تجاری در بندرعباس را تغییر داد تا واحدهای صنفی به جای فعالیت از ساعت ۹ صبح تا ۱۸ عصر، از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ و نیم ظهر و عصرها نیز از ساعت ۱۸ تا ۲۱ فعالیت کنند و در کنار آن مسوولان برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا، نظارت ها را تشدید و با واحدهای متخلف برخورد کنند.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در این خصوص گفت: تغییر ساعت کاری موضوعی است که باید در ستاد استانی مقابله با کرونا مطرح و در خصوص آن تصمیم گیری کرد.
دکتر فاطمه نوروزیان بیان داشت: متاسفانه برخی از مردم با وجود هشدارهای بسیار، توجه چندانی نسبت به رعایت مسایل بهداشتی ندارند و این مساله بسیار نگران کننده است.
وی ادامه داد: در روزهای گذشته در نتیجه بی توجهی برخی گروه ها، شاهد افزایش شمار مبتلایان به کرونا از مبدأ بازار ماهی فروشان بندرعباس بودیم که در نهایت تصمیم به تعطیلی دو هفته ای این بازار گرفته شد.
نوروزیان تصریح کرد: برای پیشگیری از کرونا توصیه های بهداشتی به واحدهای صنفی داده شده تا با شست و شوی مرتب و ضدعفونی کردن غرفه ها و فضای کسب و کار خود ، در جهت قطع زنجیره انتقال کرونا کمک کنند.
وی تاکید کرد: در صورت عدم رعایت موارد بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی و فیزیکی ممکن است مشابه اتفاقی که در بازار ماهی فروش ها افتاد در مجتمع های تجاری هم رخ دهد.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون ۸۹ هزار و ۳۲۸ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۷۶ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۵۶۵۰ نفر رسید.
کیانوش جهانپور روز شنبه درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از آن بیان کرد: از دیروز تا امروز -۶ اردیبهشت ۱۳۹۹- و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۱۱۳۴ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شد و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۸۹ هزار و ۳۲۸ نفر رسید.
وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۷۶ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۵۶۵۰ نفر رسید.
جهانپور گفت: خوشبختانه تا کنون ۶۸ هزار و ۱۹۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند. البته ۳۰۹۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
وی بیان کرد: تا کنون ۴۱۰ هزار و ۷۵ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
کلام آخر
به اعتقاد نگارنده باید سیاست گذاران و مسوولان امر هرگونه سیاست گذاری برای کنترل شیوع کرونا را با بررسی همزمان آثار اقتصادی آن مورد بررسی قرار دهند و در مقابل حمایت از بازار و اقتصاد نیز با در نظر گرفتن سلامت مردم و کمک به پیشگیری از شیوع ویروس کرونا باید باشد.