تهران- ایرنا- عضو هیات علمی پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی گفت: با توجه به اینکه در جامعه ما مهارت‌های لازم برای زندگی مشترک مانند کنترل خشم و تاب‌آوری آموزش داده نشده، ضروری است برای پیشگیری از آسیب‌های دوران قرنطینه این آموزش‌ها به خانواده‌ها ارایه شود.

ماهرو غدیری عصر یکشنبه در نشست مجازی «حسن معاشرت زوجین تکلیفی شرعی و قانونی: مصادیق و تنجز آن در قرنطینه خانگی و نقش حمایتی دولت» که توسط دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار داشت: تبعات شرایط ایجادشده بر اثر شیوع بیماری کرونا در کشور، گسترده است  ما باید پیش از شرایط بحرانی چنین فرهنگ سازی‌هایی را انجام می‌دادیم تا بیشتر خانواده‌ها دچار آسیب روحی و جسمی نشوند.

وی ادامه داد: زمانی که ساعت کاری کاهش پیدا می کند و تفریحگاه‌ها تعطیل است، افراد کاری برای ماندن در بیرون خانه ندارند. در این شرایط اعضای خانواده در خانه جمع می شوند و تمامی مسائل درمان، اقتصاد و آموزش بر عهده خانواده قرار می گیرد. همچنین وحشتی از ابتلا به بیماری نیز در کنار دغدغه های دیگر وجود دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: در شرایط عادی در نظر بگیریم که مشکل اقتصادی، آموزش و تربیت فرزندان نداریم و رابطه با همسر نیز مناسب و به طور کلی خانواده ایده آل است اما مسئله ترس و وحشت از بیماری باعث می شود که یک خانواده در شرایط ایده ال نیز دچار بحران شود.

وی ادامه داد: حال در نظر بگیریم خانواده ای نمی تواند نیاز اولیه اقتصادی خود را نیز برآورده و حتی مواد اولیه لازم برای جلوگیری از بیماری را نمی تواند تهیه کند و علاوه بر این مسائل آموزش فرزندان مدرسه ای نیز بر عهده خانواده باشد، یقینا این خانواده در قرنطینه دچار بحران می شود.

غدیری با اشاره به مشکلات یک خانواده آسیب پذیر، افزود: اگر فرزند خانواده بخواهد در یک خانواده آسیب پذیر به صورت مجازی آموزش ببیند، مشکل خرید اینترنت، اختلاف نظر برای تربیت فرزندان نیز وجود دارد و علاوه بر تمام این مسائل اگر یکی از نزدیکان به دلیل بیماری کرونا فوت کند، در نتیجه ما با این شرایط نمی توانیم از حسن اخلاق زوجه صحبت کنیم.

این استاد دانشگاه ادامه داد: نمی دانیم در خصوص خشونت خانگی به کدام مرجع آماری رجوع کنیم و تکلیف مشخص نیست اما اگر دنیا را در نظر بگیریم، اوضاع افراد خانواده در قرنطینه عادی نیست.

وی تصریح کرد: وظایف و تکالیف حاکمیت بنا بر اصل دهم قانون اساسی به موضوع خانواده و استحکام آن توجه می کند. در حقوق مدنی و سیاسی ازدواج امر عادی است اما در حقوق اقتصادی و اجتماعی حاکمیت باید از این خانواده نهایت مساعدت را بکند تا به هر ترتیبی بنیاد آن حفظ شود.

غدیری با بیان اینکه حاکمیت (هر سه قوه و نهادهای ذیربط) در زمینه خانواده تکالیف صلبی و ایجابی دارند، ادامه داد: تکالیف سلبی مثل عدم مداخله و اراده خانواده ها است مگر اینکه جنبه حمایت و جلوگیری از مسئله غیرقانونی داشته باشد. تکالیف ایجابی اینکه دولت باید در همه شرایط کلیه امکانات را به کار ببندد که حمایت های خود را از خانواده ارائه کند.

وی ادامه داد: حمایت هایی مثل بهداشت، رفاه نسبی و مسکن در کشورهایی که قانونی در این خصوص ندارند نیز مشاهده می شود البته ما باید با توجه به شرایط دولت از آنها توقع داشته باشیم اما نیاز است یکسری معافیت ها در راستای حمایت از خانواده توسط حاکمیت ایجاد شود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: در کشورهای مهاجرپذیر برای بارداری هدایایی در نظر می گیرند و خانواده را مورد حمایت بهداشتی و روانی قرار می دهند و هزینه انرژی را کاهش می دهند؛ بنابراین اگر حاکمیت (هر سه قوه) به دنبال توجه و اهمیت خانواده است باید حمایت های لازم از خانواده شکل بگیرد.

زمینه‌های خشونت خانگی به حداقل برسد

غدیری اظهار داشت: زمانی که از خشونت صحبت می کنیم، اگر فیزیکی باشد همه متوجه می شوند اما یک بخش جدی از خشونت ها عاطفی، روانی و کلامی است که اثری ندارد و نمی تواند آسیب را نشان دهد. تمسخر، تهدید و مقایسه کردن نوعی خشونت خانگی است و فردی که توان بیشتر دارد، مرتکب خشونت فیزیکی می شود. چنین خشونت هایی در این دوران اتفاق می افتد و باید زمینه های خشونت به حداقل برسد.

وی ادامه داد: کسی که دغدغه اجاره خانه، قسط وام بانکی، نداشتن هزینه درمان دارد، فرد آرامی نیست و نیاز است مسئولان پیش از بحران به زمینه های حمایتی از این افراد توجه کنند.

حمایت‌های مادی و معنوی حاکمیت در دوران قرنطینه

غدیری با اشاره به راهکار کاهش خشونت در قرنطینه خانگی تصریح کرد: ما باید نیازهای اساسی به خصوص آموزش مجازی را فراهم کنیم تا از بحران خانواده ها بکاهیم. همچنین باید در بسیاری از اماکن مواد بهداشتی رایگان در اختیار خانواده ها قرار بگیرد.

عضو هیات علمی پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی افزود: دولت در خصوص کرونا غربالگری های لازم را انجام داده است علاوه بر آن تامین نیازهای خاص دوران کرونا، اقلام اساسی و بیمه درمانی نیز از موارد حائز اهمیت است که نیاز به حمایت حاکمیت دارد.

غدیری تصریح کرد: در اختیار گذاشتن اطلاعات مفید و کاربردی و جلوگیری از رجوع مردم به اطلاعات غلط فضای مجازی نیز از موارد حمایت معنوی حاکمیت است همچنین حاکمیت موظف است به موضوع پیشگیری از خشونت های فیزیکی ورود و از آسیب های بیشتر خانواده ها جلوگیری کند.