تهران- ایرنا- تلاش گام به گام دولت برای بازگشت به شرایطی که اقتصاد کشور از پا نیافتد و کرونا سلامت مردم را تهدید نکند وارد مرحله جدیدی شده است.

 تصمیمات دولت در ستاد ملی مقابله با کرونا سمت و سوی کمک به مردم و بهبود کسب و کارها گرفته و تنها هدف دولت نه بازگشت به شرایط عادی که تامین زندگی معقول مردم در ماه‌های کرونایی است.

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان، تصمیم‌گیری درباره مناسک این ماه در بحران کرونا در هیات دولت و ستاد مقابله با بحران کرونا مورد بحث و بررسی قرار گرفت. دولت طی هفته‌های پس از شیوع کرونا در کشور برای مقابله با بحران ناشی از آن تلاش کرد با هرآنچه در توان مالی و اجتماعی و سیاسی خود دارد، اجازه به خطر افتادن معیشت و سلامت مردم را ندهد و آمار کاهش میزان مبتلایان و جان‌باختگان نشان از موفقیت نسبی این طرح دارد. عادی سازی شرایط در برخی کشورها و اتمام قرنطینه هم نشان می‌دهد که همه دولت ها کم و بیش با آنچه ایران با آن مواجه بوده، روبرو شده یا خواهند شد.

تصمیمات رمضانی دولت

اقتضائات ماه رمضان به عنوان یکی از مهم‌ترین ماه‌های مسلمانان، سبب شد که دولت طی یک هفته گذشته برای شرایط ویژه کرونا-رمضان، در پی تصمیمات جدید باشد. عرف معمول سالیان گذشته، تشکیل اجتماعات قرآن خوانی، رونق مساجد، محافل دعا و سخنرانی، زیست شبانه مردم، ساعات کار ادارات و مواردی از این دست، در سال کرونایی و غیرمعمول باید مورد بازنگری قرار می گرفت. موضوعی که با توجه به حساسیت‌های آن به ویژه در زمینه بازگشایی اماکن مقدس، به گفته رییس جمهوری از دغدغه‌های دولت و جلسه بازنگری در این زمینه با توصیف «حسام الدین آشنا» مشاور رییس جمهوری یکی از سخت‌ترین جلسات ستاد عالی کرونا بوده است. تا به این لحظه تصمیم دولت برآن است که کشور را  بر اساس میزان شیوع و ابتلا به کرونا و تعداد فوتی‌ها به مناطق «سفید، زرد و قرمز» منطقه‌بندی کند و اجازه فعالیت به مساجد و اجتماعات را در مناطق سفید بدهد. در این زمینه رییس جمهوری در جلسه روز گذشته گفت: «بر اساس معیار مصوب منطقه‌ای و تقسیم بندی کشور، در ۱۲۷ منطقه سفیدی که وزارت بهداشت اعلام کرده، وقتی این وزارتخانه رسما اعلام کرد که می‌توانند نیمه ماه اردیبهشت یا نیمه ماه رمضان باشد که بعدا مشخص و از چند روز قبل از آن اطلاع رسانی خواهد شد، مساجد، اماکن مذهبی بقاع متبرکه و محل‌های برگزاری نماز جمعه با رعایت پروتکل‌های مشخص بازگشایی می‌شود.»

با این تصمیم دولت بخش‌هایی از اماکن مقدس و مساجد در شهرهای کمتر آلوده می‌توانند در ایام ماه رمضان پذیرای لحظات معنوی روزه داران باشند. اما این تمام تصمیمات رمضانی دولت نبود. رییس جمهوری در توضیح درک دولت از شرایط خاص رمضان امسال گفت: «در این شرایط که مردم نگرانی برای سلامتی و زندگی خود دارند، همه تلاش کنیم در ماه رمضان نگرانی برای سفره افطار نداشته باشند و سفره افطار در اختیار مردم قرار گیرد.»

دولت در نخستین گام عملی‌سازی این موضوع به گفته مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه امداد ولایت به حساب ۵۷۷ هزار خانوار مددجو وام یک میلیون تومانی واریز کرده است. پیش از این هم دولت به حساب سرپرستان خانوارهای یارانه بگیر متقاضی مبلغ یک میلیون تومان به عنوان وام واریز کرده بود.

آمارهای ایران ناراحتمان می کند پس دروغ است!

حجت الاسلام حسن روحانی روز گذشته و در جلسه ستاد مقابله با بحران کرونا بار دیگر در سخنان خود گریزی به ناراحتی‌های پیدا و پنهان برخی رسانه‌های خارجی فارسی‌زبان و غیرفارسی‌زبان از نحوه مقابله ایران با کرونا زد. این اولین بار نیست که رییس شورای عالی امنیت ملی از وجود چنین دیدگاهی سخن می‌گوید و گویی قرار نیست برخی تشکیکات درباره آمار اعلامی جمهوری اسلامی از تعداد مبتلایان و فوت شدگان کرونا، تمام شود. گروهی از متتقدان در داخل،  دولت را متهم به این موضوع می کنند اما دلیل قانع کننده‌ای ارائه نمی‌دهند، گروهی دیگر اما خارج‌نشینانی هستند که از هرگونه موفقیت جمهوری اسلامی حتی اگر در مسیر حراست از جان مردم باشد، نگران و عصبانی می شوند. ایران با دستان بسته از تحریم توانسته است در برابر کرونایی که قدرت های بزرگ و پیشرفته جهان را به زانو درآورده، ایستادگی نسبی داشته باشد. سیستم بهداشتی و بیمارستانی آن با وجود انواع تحریم های دارویی و تجهیزات پزشکی از هم نپاشیده، مردم تا حد قابل قبولی به طرح فاصله گذاری اجتماعی تن داده اند، اقلام غذایی و بهداشتی دیگر نایاب نیست و قفسه‌های فروشگاه‌ها مردم را نگران‌تر نمی‌کند، برخی پروژه‌های خدماتی  در حال تکمیل و افتتاح است، بورس رونق بی سابقه ای گرفته، تعطیلی‌های اقتصادی آرام آرام تمام می‌شود و دولت مشاغل پرریسک و کم ریسک، مناطق پرخطر و کم خطر تعریف کرده است و تلاش می کند مراقب معیشت و سلامت مردم باشد.

این واقعیات کم و بیش در زندگی روزانه مردم ایران دیده می شود و جامعه با تمام انتقادات و سختی‌ها به مسیر خود ادامه می دهد، از فروپاشی اقتصادی و اجتماعی مورد انتظار برخی به بهانه کرونا در ایران محقق نشده و این همان بستر عصبانیتی است که در سخنان رئیس جمهوری به آن اشاره شده است.

اساس همچنان مراقبت است و شرایط عادی نیست

اقدامات اشاره شده در بالا با نقدهایی در داخل و سیاه نمایی‌هایی در خارج از کشور همراه بوده است. در حالی که بسیاری از کشورها مانند فرانسه و آمریکا از بیم لطمات بیشتر اقتصادی برای بازگشت به فعالیت‌های تجاری برنامه‌ریزی و حتی لحظه‌شماری می کنند، رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور اقدامات ایران برای تامین معیشت مردم را بی توجهی دولت به جان افراد و موضوعاتی از این دست عنوان می‌کنند. مسئله به عمد یا به سهو فراموش شده اما در این میان تاکید مکرر همه اعضای دولت بر تداوم شرایط خاص دوران کرونایی و پرهیز از عادی سازی غیرواقعی شرایط است. رییس جمهوری هم در جلسه روز گذشته خود اساس راهکارها را همچنان مراقبت و فاصله گذاری دانسته و خواستار تقوا و پرهیز از عبور و مرورهای غیرضروری و عبور  از طرح فاصله گذاری شده است.

واقعیت این است که دولت از همان ابتدا هم هرگز شرایط را عادی نمی‌دانست و بارها و بارها به رعایت شدن نکات بسیار برای بازگشایی ها تاکید می کرد. اکنون هم حجت‌الاسلام روحانی تصریح کرده است: «اقدامات انجام شده و ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که به رغم آنکه در مسیر کنترل بیماری قرار داریم، اما اگر چنانچه سطح هشدارها و هوشیاری مردم کاهش یابد، خدای ناکرده ممکن است بیماری اوج بگیرد و در این شرایط ناگزیر به احیاء مجدد محدودیت‌ها باشیم که البته امیدواریم مردم عزیز کماکان هشدارها را جدی بگیرند و جز برای امور ضروری زندگی از منزل خارج نشوند و به مسئولین در کنترل بیماری تا رسیدن به یک وضعیت با ثبات و قابل اطمینان کمک کنند.»

دولت ایران در بحران کرونا بیش و پیش از آنکه بر موضوع دیگری حساب باز کند بر همیاری و همکاری مردم خود تاکید کرده و بی آنکه در پی عادی‌سازی شرایط غیرعادی باشد تلاش می کند به هر نحو ممکن معیشت و سلامت مردم را در بحران کرونا-تحریم تا حد ممکن تامین کند.