دکتر علیرضا بیگلری روز دوشنبه در حاشیه نشست مشترک نماینده سازمان بهداشت جهانی و ستاد مقابله با کرونا در استان در گفت و گو با خبرنگاران افزود: افزایش ۴۰ برابری توان آزمایشگاهی کشور از جمله اقدامات مهم و طاقت فرسای انستیتوپاستور ایران بود در حالیکه طی ۲ هفته اول شیوع بیماری کرونا، تمامی نمونه های آزمایشگاهی کشور به این مرکز منتقل می شد که در همین شرایط آزمایشگاههای علوم پزشکی استانها جهت تست کرونا راه اندازی شد.
وی اضافه کرد: هم اکنون از ۱۲۰ آزمایشگاه کشور ۷۰ درصد توسط دانشگاههای علوم پزشکی ایجاد شده است و در تمامی استانها حداقل ۲ تا سه آزمایشگاه راه اندازی شده که اقدامات مربوطه را انجام میدهند.
این مسؤول ادامه داد: در زمان حاضر آزمایشگاههای کشور می توانند به راحتی تست های کرونایی بیمارستانی را انجام دهند که انستیتوپاستور در کنار راه اندازی آزمایشگاهها نسبت به تربیت نیروی انسانی مورد نیاز و تامین مواد اقدام کرده و علاوه بر آن به تولید کنندگان برای تولید کیت های ساخت داخل کمک کرد و دیگری کنترل کیفی سازی آزمایشگاهها با هدف اطمینان بخشی فعالیتها بود.
وی یادآوری کرد: روند بیماری کرونا در استان زنجان خوب گزارش شده و در سطح کشور هم مناسب است، هر چند در برخی استان ها روند افزایشی و پیک بیماری اعلام شده که همکاری مردم در این خصوص بسیار تعیین کننده است.
بیگلری افزود: انستیتو پاستور ایران از دی سال گذشته آماده مقابله با بحران کرونا بود که اواخر بهمن موارد مثبت بیماری در کشور اعلام شد.
وی اضافه کرد: بر این مبنا تمامی طراحی ها و آزمایش ها انجام گرفته بود و این آگاهی وجود داشت که نباید سراغ آزمایش های آنتی بادی یا سرولوژی رفت ، بلکه آزمایش های مولکولی باید مورد توجه باشد.
این مسؤول ادامه داد: این در حالی است که بسیاری از کشورهای اروپایی از قبیل انگلستان آزمایش سرولوژی آنتی بادی مخصوص را مورد توجه قرار داده و مشاهده کردند اطلاعات ارائه شده بسیار گیچ کننده است، بنابراین با انجام این کار ضرر زیادی به بهداشت و درمان کشورشان وارد شد.
وی اظهار داشت: کشور ایران تست مولکولی ریالتایم پی سی آر" pcr " که آزمایش بسیار سختی را انجام داد و این کار باید در کل کشور اجرا می شد که از نظر سازمان جهانی بهداشتی نیز موفقیتی بزرگ محسوب می شد و از طرفی تصمیم گرفته شد نوع خاصی از این آزمایش انجام شود که سریع تر و کم هزینهتر باشد.
بیگلری افزود: در این خصوص سازمان بهداشت جهانی موافق این کار نبود که امروز این کار ۲ ماه پیشِ ایران در دنیا تایید شده، هر چند آزمایشهایی که در ارتباط با بیماری کرونا در کشور انجام می گیرد کاملتر شده و کیت به اندازه کافی وجود دارد.
رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان ادامه داد: نباید فراموش کرد تست کرونا برای اولین بار برای کارکنان مراکز بیمارستانی انجام شد چرا که یک فرد آلوده می تواند افراد دیگر به ویژه کادر درمان را با مشکل مواجه کند و این اقدام برای جامعه جهانی یک سوال بود.
وی اضافه کرد: هم اکنون سازمان بهداشت جهانی، آمریکا و غیره به این موضوع معترف هستند که اولویت اول در مراکز بیمارستانی است و ایران در این راستا اقدام درستی را انجام داده این در حالی است که تست کرونا به میزان کافی با وجود دشواری ها در اوج تحریم ها در کشور تامین شد.
بیگلری افزود: هم اکنون با کارهای انجام شده یک شبکه گسترده آزمایشگاهی برای اولین بار در کشور شکل گرفت که نه تنها در این بحران بلکه در بحران های دیگر می تواند بسیار کمک کننده باشد و با شرایط کنونی امکان انجام تستهای سرپایی کرونا در کشور فراهم شده که پایلوت استان زنجان به عنوان پایلوت انتخاب شدکه نتایج خوبی را به دنبال داشت.
رییس انستیتوپاستور ایران ادامه داد: با این اقدام می توان تصویر روشنی در ارتباط با انجام چنین غربالگری در کشور داشت که با همکاری عوامل پر تلاش دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان انجام و چراغی راهی برای سایر استانهای کشور شد.
وی اظهار داشت: هم اکنون انستیتوپاستور یکصدمین سال فعالیت خود را سپری می کند و همانطوری که در مبارزه با بیماری هایی نظیر وبا و طاعون پیشقدم بوده، در مبارزه با بیماری کووید ۱۹ کار بزرگی را انجام داد و اگر ورود انستیتوپاستور و کار شبانه روزی نخبگان این موسسه نبود می توان گفت کشورمان شرایطی مشابه با کشورهای اروپایی نظیر اسپانیا، ایتالیا،فرانسه و انگلستان داشت.