اراک - ایرنا - استان مرکزی با مساحت ۲۹ هزار و ۵۳۰ کیلومتر مربع مساحت در قلب ایران با بهره‌مندی از ۲ هزار و ۸۰۰ واحد تولیدی بزرگ و کوچک بر سکوی چهارم صنعت کشور ایستاده و در حوزه صنایع مادر تخصصی نیز رتبه دوم را دارد و از این حیث در سال جهش تولید، کارگران در صف مقدم تلاش، شاهراه رونق اقتصادی را دنبال می کنند.

این استان در تنوع محصولات تولیدی پیشرو است و در بین استان‌های کشور حرف‌های زیادی برای گفتن دارد ، و بسیاری از صنایع پیمانکاری بزرگ و مادر تخصصی مستقر در این خطه برای زنجیره‌ ارزشمندی از صنایع کشور کارسازی می‌کنند و در تولید درآمد ناخالص ملی سهم و جایگاه ویژه دارند.

۵۶ درصد از جمعیت یک میلیون و ۴۱۴ هزار نفری استان مرکزی در مشاغل کارگری فعالیت دارند و جمعیت کارگری این استان در قیاس با آمار کشوری ۱۰ درصد بالاتر است و این شاخص بیانگر سویه و جایگاه اقتصادی استان مرکزی و نقش نیروی انسانی شاغل در گام‌های مسئولانه برای رونق تولید و درآمدزایی است.

استان مرکزی در حوزه نیروی انسانی شاغل در تولید، کلکسیونی از ارزشمندترین سرمایه‌های مهارتی کشور را دارد به‌طوری‌که جایگاه این استان در تولید دانش فنی خاص است وخاستگاه بسیاری از بومی‌سازی‌ها در صنعت و امور نوآورانه در چهاردهه اخیر در این استان بوده و جامعه کار و تولید این خطه در زنجیره اقتصاد کشور همواره پیشتاز، تحول آفرین و موثر عمل کرده است.

تحریم‌های و تنگناهای اقتصادی سال‌های اخیر اگرچه مشکلاتی را در حوزه صنعت و تولید کشور و استان مرکزی ایجاد کرده اما جامعه کارگری با درک بالا و وجدان کاری با همه توان در سنگر تولید ایستاده و در سالی که با نام جهش تولید لقب گرفته می‌کوشد در سایه برنامه‌ریزی، پشتکار و گام‌های مسئولانه سهم خود را ادا کرده و با هوشمندی و تعهد و ابتکار مسیر پله‌های ترقی در عرصه کار و تولید را بیش از پیش هموار کند.

کالای خارجی و قاچاق آفتی بزرگ در مسیر جهش تولید

رییس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان مرکزی گفت: کارگران،کارفرمایان و دولت سه راس مثلث طلایی تولید را حیات می‌دهند و اگر قرار است امسال  جهش تولید رقم بخورد باید برنامه‌ای منسجم و همسو تعریف شود تا در سایه هم‌افزایی توان و همراهی قانون و ضوابط بتوان از گذرگاه‌های سخت اقتصادی عبور کرد و کارگر، کارآفرین و دولت در کنارهم بیشتری بهره‌وری را رقم بزنند.

«علی زند» افزود: لازمه جهش تولید، حمایت قاطع و هدفمند از کالای ایرانی و تقویت محصولات داخلی است و برای رسیدن به این مهم باید با قاچاق کالا برخورد شود و از ورود کالاهایی که مشابه آن در کشور وجود دارد، جلوگیری شود.

وی اظهار داشت: وقتی در داخل کشور توان تولید کالایی وجود دارد چرا باید اجازه داده شود مشابه خارجی عرضه شود و اگر می‌خواهیم در برابر تحریم و تنگناهاهای اقتصادی بیاستیم باید به داشته‌های داخلی تکیه کنیم.

رییس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان مرکزی ادامه داد: کارگران برای تولید کالاهای باکیفیت نیازمند انگیزه هستند و یکی از موارد مهم در این راستا توجه به معیشت کارگران است و اینجاست که دولت باید به صورت جدی در صحنه باشد و از منافع کارگر و کارفرما عادلانه و موثر حمایت کند.

زند تصریح کرد:  قراردادهای کوتاه مدت و پیمانکاری دغدغه تلاشگران سنگر تولید است که این موضوعات نگرانی‌های جدی برای جامعه کار و تولید ایجاد کرده و اگر هوشمندانه این مسایل مدیریت نشود در انگیزه‌مداری جامعه کار اثر منفی دارد.

وی گفت: دولت مصوباتی در خصوص گره‌گشایی مشکلات برخی صنایع بزرگ استان مرکزی مانند هپکو، آذرآب و واگن پارس داشته که نیاز است تمام تصمیمات و مصوبات اخذ شده اجرایی شود چرا که صنایع بزرگ استان چشم و چراغ کشور هستند و در زیردست خود شرکت‌های متعددی دارند که برایشان کارسازی می‌کنند و حمایت اثربخش این واحدها زنجیره تولید کشور را تقویت می‌کند.

اوج‌گیری شاهین تولید با  حمایت کارگر و کارفرما

دبیر و عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی کارفرمایان استان مرکزی گفت: کارگر و کارفرما بال‌های تولید کشور هستند و اوج‌گیری و جهش در تولیدات داخل تنها در سایه همکاری و تعامل این دوقشر و همراهی موثر ارکان فرادستی حاکمیت میشر می‌شود.

«محمدکاظم شمس» افزود: کارآفرین و یا کارفرما  امکانات و سرمایه‌ خود را به همراه آبرو و اعتبارش برای پیشرفت و توسعه کشور در طبق اخلاص گذشته و اکنون دولت و مجموعه عوامل کار و کارگری هستند که باید به بهترین شکل رسالت خود را به انجام رسانده و مردم نیز در رونق تولید تکلیف دارند محصول داخلی را به وارداتی ارجح بدانند.

وی بیان کرد: جهش تولید با رضایتمندی از محصول و کالای باکیفیت به‌دست می‌آید و اینجاست که نقش حساس دولت در حمایت‌های مالی و مهارتی و مجلس در تسهیل قوانین برجسته‌تر می‌شود و باید به دور از شعارزدگی و درسایه مطالعات هدفمند و برنامه کارآمد زیرساخت‌های مناسب و رویه اصولی در تولید روز به روز بهبود یابد.

دبیر و عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی کارفرمایان استان مرکزی ادامه داد: اتصال ایده خلاق به تولید از نیازهای جدی کشور است که باوجود اقدامات زیادی که صورت گرفته هنوز در جایگاه مناسب نیست و از سوی دیگر زیرساخت‌ها در تربیت نیروی خلاق و ماهر نواقصی دارد که باید با رویکرد علمی و نظارت بهینه و بودجه‌ مناسب این بخش هرچه زودتر بستر تولید باکیفیت و تسهیل امور در عرصه صنعت بیش از پیش مهیا شود.

شمس اظهار داشت: برای تحقق جهش تولید نیاز به افزایش کمی و کیفی کار و تولید است و می‌طلبد که  نظام بودجه‌ریزی بازنگری ویژه شده تا هرچه بیشتر ضمن کاهش وابستگی  اقتصاد به نفت، تولید و صادرات در کشور افزایش یابد.

وی عنوان کرد: کمبود نقدینگی و  سرمایه در گردش، تحریم‌های ظالمانه و ویروس کرونا اکنون از مهمترین مشکلات در مسیر تولید هستند و باید در کشور و استان شرایطی مهیا شود تا بتوان ضمن عبور از وضعیت دشوار ، جهش تولید را نیز رقم زد.

دبیر و عضو هیات مدیریه کانون انجمن‌های صنفی کارفرمایان استان مرکزی اضافه کرد: دامنه اعتماد دولت به بخش خصوصی باید تقویت شود و بدون اوج گیری بخش خصوصی نمی‌توان از رونق و جهش تولید و درخشش سه راس مثلث دولت، کارگر و کارفرما سخن گفت.

تولید با کیفیت راه نجات کشور از مشکلات اقتصادی است

رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان محلات گفت: یکی از معیارهای ارزیابی اوضاع اقتصادی، ارزش کل تولیدات نسبت به اقتصاد ملی و نرخ رشد سالانه  است.

«علی حسن‌زاده» افزود: کارگران ستون اصلی تولیدهستند و  نقش مهمی در تحقق آرمان‌های اقتصادی ایفا می‌کنند و باید در مناسبات تولید مهارت‌ورزی و سهم متعهدانه آنان در تولید به خوبی دیده شود.

وی بیان کرد:جهش تولید به معنای  اشتغال پایدار و سرمایه‌های انسانی اثربخش است که بهره‌وری را رشد می‌دهند  و نیاز است که نیروی انسانی در هر کدام از بخش‌های اقتصادی شامل صنعت، کشاورزی و خدمات فهالیت می‌کند احساس تعلق در تولید داشته باشد و با ایجاد آمرامش در محیط کار و احساس امنیت شغلی و معیشتی در تکالیف واگذار شده به بهترین شکل عمل کند.

رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان محلات افزود: در سایه تعاون، همدلی و همکاری مسوولان می‌توان چرخ عظیم اقتصاد کشور را پویاتر چرخاند.

شتاب چرخ تولید کشور در دست کارگران

معاون روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی گفت: جایگاه نیروی انسانی ماهر در هرج جمعیتی هر جامعه اهمیت اساسی دارد و تربیت کارگر ماهر و متعهد بخشی از تکالیف دولت برای بهبود مناسبات تولید و شکوفایی اقتصادی است چرا که تولید تنها واابسته به منابع مالی و ابزار نیست بلکه خلاقیت و کیفیت در اجرای کار است که این بخش را برجسته و شاخص می‌کند.

«علیرضا مداح موحدی» افزود: در صورتیکه سرمایه و ابزار کار در امور مختلف فراهم باشد اما نیروی کار وجود نداشته باشد، به هیچ عنوان مقوله تولید به ثمر نمی‌رسد.

وی بیان کرد: حضور کارگران تلاشگر در کنار مواد اولیه مناسب و سرمایه لازم، می‌تواند چرخ تولید را با شتاب بیشتر به حرکت درآورد و نیازمندی‌های هر جامعه‌ای را برطرف سازد، بنابراین توجه همه جانبه به نیروی کار به عنوان یک سرمایه انسانی بزرگ، می‌تواند موجب رضایتمندی این قشر شود.

معاون روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی ادامه داد: رضایتمندی قشر کارگران نقش موثری در تولیدات با کیفیت و متناسب با نیازهای داخلی دارد و این مهم می‌تواند توسعه همه جانبه و رشد اقتصادی کشور را رقم زند.
مداح موحدی تصریح کرد:عرصه اشتغال‌زایی از مهمترین مسایل کشور است و در سال جهش تولید دولت باید بستر منابع مالی و حمایت از کارآفرین را وسعت بخشد تا اشتغال پایدار رقم بخورد.
وی اضافه کرد: کارگران در صورتی می‌توانندبا تلاش مضاعف ، همکاری و هماهنگی، توان خود رتوسعه و پیشرفت صنعت را تسهیل کنند که آرامش و امید به زندگی در انان بالا بوده ودغدغه نان و معیشت نداشته باشند.

رسیدگی اورژانسی به مشکلات کارگران

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی گفت:جامعه کارگری از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون در همه مراحل و شرایط همراه نظام اسلامی بوده‌اند و افتخار آفریده‌اند و در شرایط دشوار اقتصادی کنونی همه تلاش دولت و ارکان حاکمیت بر این است که مشکلات کارگری به صورت اورزانسی رسیدگی شود و مناسبات تولید با همه کاستی‌ها ترمیم یافته و به پیش برود.

«محمدتقی آبایی هزاوه» افزود: کارگران استان مرکزی در زمره بهترین نیروهای انسانی حوزه صنعت و خدمات کشور هستند و همواره خوش درخشیده‌اند و با وجود برخی دشواری‌ها با صبر و متانت و وجدان کاری بالا همواره در سنگر کار ایستاده و با همتشان نگذاشته‌اند اقتصاد و تولید آسیب جدی ببیند.

وی بیان کرد: استان مرکزی ۲۰۷ هزار کارگر بیمه شده دارد که با احتساب خانواده‌ جمعیت آنان  به ۹۷۰ هزار نفر می‌رسد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی اضافه کرد: ۶۵ درصد از جمعیت حدود یک میلیونو ۴۱۴ هزار نفری این استان کارگری است و مهارت و تعهد کاری بالای این کارگران است که استان مرکزی را به یکی از قطب‌های صنعت مهم تبدیل کرده است.

آبایی هزاوه عنوان کرد:  استان مرکزی در جریان خصوصی‌سازی و برخی واگذاری‌های صنایع به بخش خصوصی ا مشکلات زیادی در حوزه کارگری دست و پنجه نرم کرد اما پارسال با تصمیمات خوب ملی و پیگیری‌های مستمر استاندار مرکزی و پیگیری موثر استانی توفیقات خوبی در حل مشکلات این بخش داشت.

وی ادامه داد: شمار کارگران دارای حقوق معوق  این استان پارسال نسبت به سال ۹۷ کاهش ۷۶ درصدی داشت و  کارگران دارای حقوق معوق به یک‌هزار و ۱۹۷ نفر رسید درحالی که شمار این طیف از کارگران در اسفندماه سال ۹۷ به پنج هزار و ۱۱۷ نفر بود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی بیان کرد: این استان در واپسین روزهای پارسال وضعیت آرامی را پشت سرگذاشت که این مهم نوید بخش شرایط مطلوب امسال برای تحقق جهش تولید و رسیدن به اتفاقات خوب و اثرگذاراست.

آبایی هزاوه یادآور شد: شمار بیمه‌شدگان اجباری مشمول ماده ۱۴۸ قانون‌کار استان پارسال از مرز ۱۲ هزار نفر گذشت که این مهم بیانگر افزایش آمار اشتغال در استان مرکزی و شرایط خوب کار و تولید بود.

وی افزود: شرکت‌های دارای حقوق معوق استان مرکزی در پایان اسفندماه پارسال به ۲۷ واحد رسید که کاهش ۴۸ درصدی آن در قیاس با مدت مشابه قبل یک موفقیت است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی با بیان اینکه کارگران این استان در اسفندماه پارسال در مجموع ۸۶ ماه حقوق معوق داشتند گفت: حقوق معوق کارگران استان در مدت مشابه قبل آن ۱۷۲ ماه بود  که کاهش ۵۰ درصدی آن در سایه همراهی مسئولان استان و تلاش جدی با ارکان کشوری در حل مشکلات محقق شده است.

آبایی هزاوه افزود:  هیچ واحدی در استان پارسال در پنج شهرستان آشتیان، خنداب، فراهان، کمیجان و محلات حقوق معوق نداشت و شهرستان ساوه با هشت واحد بیشترین سهم را در واحدهای دارای حقوق معوق در این استان را در سال ۹۸ به خود اختصاص داد و پس از آن شهرستان اراک با ۶ واحد دارای حقوق معوق در جایگاه دوم قرار داشت.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی ادامه داد: شیوع ویروس کرونا موجب تعطیلی واحدهای کار و تولید این استان شد اما  با رعایت دستورالعمل‌های فاصله‌گذاری اجتماعی اکنون جامعه کار و تولید با حداکثر توان فعالیت داشته و اقدامات خود را برای رسیدن به جهش تولید دنبال می‌کنند.

آبایی هزاوه گفت: برنامه‌های هفته کار و کارگر امسال استان مرکزی به‌دلیل شیوع ویروس کرونا متفاوت از سال‌های قبل برگزار شد و رویکرد بیشتر به سمت برنامه‌های مجازی است.

وی اظهار داشت: دیدار جامعه کار و تولید استان مرکزی با استاندار مرکزی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، بازدید و تقدیر از بهداشت یاران خانه‌های بهداشت کارگری و کارگران آرامستان‌ها، غبارروبی مزار شهدا، برپایی نمایشگاه مجازی عکس کار و کرونا،برگزاری مسابقات دارت و کاتا و تصویربرداری از این رقابت‌ها بدون حضور تماشاچی و قدردانی از کارگران خدماتی مراکز درمانی امام خمینی (ره)، ولیعصر (عج) و آیت‌الله خوانساری اراک، مهمترین برنامه‌های این هفته است.

وی بیان کرد: در طول هفته کارگر ۵۰۰ بسته بهداشتی شامل ماسک، دستکش و موادضدعفونی کننده بین جامعه کار و تولید استان مرکزی و ۵۰۰ بسته نیز بین کارگران فصلی بیکار این استان که در طرح پاکسازی محیط زیست همکاری دارند، توزیع می‌شود.

نگاه ویژه دولت به کارگران

استاندار مرکزی گفت: نگاه دولت به کارگران ویژه است و تاکنون برای حل و گره‌گشایی مشکلات مختلف این قشر قدم‌های بلندی در جامعه و بویژه در استان مرکزی برداشته شده است.

سید «علی آقازاده» افزود: برخی از کارگران کشور و استان مرکزی نسبت به افزایش حقوق سال جاری گله‌مندی‌هایی دارند و اینکه کف حقوق کارگر ۲۷ میلیون ریال باشد، خوشایند نیست.

وی بیان کرد: این نکته را باید توجه داشت که افزایش غیرمتعارف دستمزد کارگران باعث جذب نیروی انسانی زیرزمینی با حداقل حقوق و استثمار کارگر از سوی کارفرما می‌شود، بنابراین دولت در این فرآیند نه‌تنها قشر کارگر را تضعیف نکرده بلکه مدافع حق آنان بوده است.

استاندار مرکزی گفت: مشکلات اقتصادی کشور به‌دلیل تحریم‌های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی است و کارگران و جامعه کار و تولید باید با قدرت مقابل دشمنان ایستادگی کنند و همه توان خود را برای افزایش تولیدات با کیفیت و تحقق جهش تولید به کار گیرند.

استان مرکزی در رشته‌های فلزی،کانی، شیمیایی، غذایی و آشامیدنی در کشور برجسته است و با بهره مندی از ۲ هزار و ۹۰۰ واحد صنعتی کوچک و بزرگ به قطب چهارم صنعت کشور شهره است.

پنجم تا ۱۱ اردیبهشت ماه به عنوان هفته کار و کارگر نامگذاری شده است.