فرا رسیدن ۱۰ اردیبهشت ماه روز ملی خلیج فارس یادآور اقتدار، شوکت و امید ایران و ایرانی و میراثی گرانسنگ که ایرانیان آزاد اندیش برای ما به یادگار گذاشته تا همواره مایه فخر و مباهات ما و نسلهای آینده باشد آنانی که تاریخ میدانند هیچگاه به یاد ندارند که غیر از "خلیج فارس" عنوان دیگری برای این دریا وجود داشته باشد.
دهم اردیبهشت در تقویم ملی ایران اسلامی یادآور روزی تاریخی و افتخارآمیز است، روزی که با شجاعت و از خودگذشتگی مردم خطه جنوب و با همراهی سپاهیان ایران، به سلطه استعماری پرتغالیها بر سواحل جنوبی ایران پایان داده شد.
نامگذاری یک روز به عنوان روز ملی خلیج فارس فراتر از یک مناسبت تاریخی و مبین چشم طمعی است که همواره بیگانگان بر مروارید جنوب ایران دوختهاند، تا جایی که با قصد هویت زدایی از این دریای همیشه ایرانی و فارسی بارها قصد تغییر نام آن را داشتهاند که بتوانند اصالت تاریخیاش را مخدوش و اقتدار ایران را بر این پهنه نیلگون و جغرافیای راهبردی تضعیف کنند اما به کوری چشم آنان، خلیج همیشه فارس از دیرباز با هویت و نام پارسی برای جهانیان نامی آشنا که تا ابد با همین نام زیبا پابرجا و ماندگار خواهد ماند.
خلیج فارس همیشه با نگاههای طمع آمیز و سلطهگرانه مواجه است، اما مردم غیور ایران با وجود همه توطئهها، با اقتدار از آبهای نیلگون حراست و آنان را ناکام گذاشتهاند.
نام خلیج فارس در عین حال کلیدواژهای از وفاق و همبستگی ایرانیان در سراسر جهان و نماد روحیه استقلالطلبی و آزادگی ملتی کهن و سرافراز است.
خلیج فارس، دری گرانبها از میراث فرهنگی و طبیعی ایرانیان و پدید آورنده مصادیق متعددی از میراث ملموس و ناملموس ملی و جهانی به نام ایران است.
خلیج فارس برای ایرانیان تنها یک نام نیست بلکه حرمتی دارد برابر با ایثار و از جان گذشتگی همه شهیدانی که برای صیانت از این سرزمین مقدس بارها و بارها جواب یاوه گوییهای دشمنان را با نثار جان خود دادند.
نسلهای آینده باید با استواری و تلاشی وافر نسبت به حفظ اصالت و پاسداری و هویت خلیج فارس به عنوان میراث گرانبها ایفای نقش کنند تا موجب سربلندی ایران و روسیاهی و پشیمانی دشمنان تاریخ و فرهنگ درخشان دینی و ملی شوند.
شهرستان گناوه در شمال استان بوشهر یکی از مناطق مهم و راهبردی کشور واقع در پسکرانه سواحل نیگلون خلیج فارس است که مردم آن از گذشته تاکنون از این میراث گرانبها با جان و دل و بدون هیچگونه چشمداشتی حفاظت و پاسداری میکنند.
روز ملی خلیج فارس و تقارن مبارک آن با سالروز آغاز عملیات پرافتخار و ظفرمندانه بیتالمقدس به فرد فرد ایرانیان، به ویژه اهالی غیور خطه دلیران جنوب تبریک و گرامی باد.
۱۰ اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز و خلیجفارس در ایران روز ملی خلیجفارس نامگذاری شدهاست.
پرتغالی ها، هلندی ها و انگلیسی ها کشورهای قدرتمند آن زمان بویژه در بخش دریایی بودند که هرکدام به نوبه خود بر بخش هایی از جزایر و بنادر خلیج فارس مسلط شده و برخی بیش از یک تا دو قرن براین مناطق حکمرانی کردند.
پرتغالی ها اولین استعمار گرانی بودند که به خلیج فارس هجوم آوردند و بخش های عمده ای از جزایر و بنادر آن را تصرف و به پایگاه های نظامی و حکمرانی خود تبدیل کردند.
آنان بویژه در جزایر جنوبی خلیج فارس از جمله هرمز بیشتر حضور داشتند و ظلم و آزار اذیت آنان بر مردم بومی این مناطق به حدی رسید که آنان به ناچار تاب نیاوردند و دست به قیام های متعددی علیه این اشغالگران و استعمارگران زدند.
در نهایت حکومت مرکزی ایران در زمان شاه عباس صفوی امام قلی خان سردار مبارز خود را با سپاهش روانه مبارزه با استعمار گران در جزیره هرمز کرد و این فرمانده شجاع به کمک نیروهای مردمی با تجاوزگران و استعمارگران پرتغالی موفق به شکست آنها و بیرون راندنشان از جزیره هرمز و خلیج فارس شد.
در 22 تیرماه 1384، بنا به مصوبه هیات دولت روز دهم اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالی ها از خلیج فارس به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شد.
دهم اردیبهشت در تاریخ ایران یادآور ازخودگذشتگی های ملت سرافراز ایران و فرار اشغال گران متجاوز پرتغالی بعد از 117 سال تسلط جابرانه بر سواحل جنوبی کشوراست.