تهران- ایرنا- روند کوچک شدن اقتصاد آمریکا در سه ماهه نخست سال جاری میلادی در پی اجرای محدودیت‌ها برای کاهش سرعت گسترش ویروس کرونا، به بزرگ‌ترین رکود تاریخ این کشور منجر شده به گونه‌ای که کارشناسان تجارت و کسب‌وکار در ایالات متحده معتقدند که اقتصاد این کشور در حال سقوط آزاد است.

به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، کاهش پیش‌بینی شده در تولید ناخالص داخلی، نشانگر سقوط میزان فعالیت‌های اقتصادی در ۲ هفته آخر ماه گذشته (مارس) خواهد بود که از آن دوره تاکنون، میلیون‌ها آمریکایی درخواست دریافت حقوق دوره بیکاری کرده‌اند.

تصویر منتشره امروز (چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت) وزارت بازرگانی آمریکا از اوضاع سه ماهه نخست ۲۰۲۰، تاکیدی بر پیش‌بینی‌های تحلیگران مبنی بر فرو رفتن اقتصاد این کشور در رکود است.

به گفته « سانگ وون سون » استاد اقتصاد بازرگانی و کسب‌وکار در لس آنجلس، اقتصاد آمریکا در حال سقوط آزاد بوده و ممکن است این کشور با وضعی بسیار بدتر از رکود بزرگ روبه‌رو شود.
«سخن گفتن از بهبود وضع در حال حاضر زودهنگام و عجولانه است و ما شاهد ورشکستگی بسیاری از شرکت‌ها و کسب‌وکارها کوچک و متوسط خواهیم بود.»
«سخن گفتن از بهبود وضع در حال حاضر زودهنگام و عجولانه است و ما شاهد ورشکستگی بسیاری از شرکت‌ها و کسب‌وکارها کوچک و متوسط خواهیم بود.»

بر اساس نظرسنجی رویترز از اقتصاددانان، احتمالا میزان تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه گذشته (نخست ۲۰۲۰) به علت کاهش زیاد هزینه‌کرد مصرف‌کنندگان و سقوط سود کسب‌وکارها، چهار درصد رقم سالیانه کاهش یافته است.
این بالاترین سرعت روند کاهش تولید ناخالص داخلی از نیمه نخست ۲۰۰۹ به شمار می‌رود. تشدید روند کاهش سرمایه‌گذاری کسب‌وکارها نیز ممکن است عامل مهم دیگری در رکود سه ماهه گذشته باشد.


هشدار سقوط تا ۴۰ درصدی تولید ناخالص داخلی
ارزیابی‌های اقتصاددانان، میزان افت تولید ناخالص داخلی را ۱۵ درصد پیش‌بینی می‌کند که از نظر شدت کاهش، بی‌سابقه است.

باوجود هشدار مشاور اقتصادی کاخ سفید واشنگتن درباره منفی و غیرمنتظره بودن آمار بیکاری و تولید ناخالص داخلی آمریکا در دوره سه ماهه کنونی، مقام‌های دولتی این کشور برای منحرف کردن توجه همگانی از اوضاع اقتصادی، وعده بهبود وضعیت و نیرومند شدن اقتصاد کشور را در سه ماهه چهارم سال میلادی ۲۰۲۰، هم زمان با نابود شدن ویروس کرونا می‌دهند.

« کوین هاست » مشاور بلندپایه اقتصادی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هم راستا با پیش‌بینی‌های وال استریت و دفتر بودجه کنگره، به سی‌ان‌ان گفت: میزان بیکاری در سه ماهه دوم سال میلادی ممکن است به ۱۶ تا ۲۰ درصد برسد و تولید ناخالص داخلی تا ۳۰ یا ۴۰ درصد میزان سالانه سقوط کند.

هاست افزود: من فقط می‌گویم که شاهد بزرگترین تکانه اقتصادی از هنگام رکود بزرگ خواهیم بود که باید جدی بگیریم.

وی به سی‌ان‌ان گفت: آمار و ارقام احتمالا منفی مربوط به رشد تولید ناخالص داخلی سه ماهه نخست که امروز(چهارشنبه به وقت آمریکا) منتشر می‌شود، فقط بخش بسیار کوچکی از اخبار منفی بی‌سابقه چند ماه آینده خواهد بود که تاکنون ندیده‌اید.
این در حالیست که استیون منوچین وزیر خرانه‌داری (دارایی) ایالات متحده وعده داده که اقتصاد کشورش با ازسرگیری فعالیت‌های اقتصادی و کسب‌وکارها در ایالت‌ها، تا اواخر تابستان بهبود خواهد یافت.
منوچین به فاکس نیوز گفته، تصور می‌کنم با بازگشایی فعالیت‌های اقتصادی، شاهد بازگشت مقدار زیادی تقاضا (برای کالاو خدمات) باشیم. اکنون با بازگشایی تدریجی ایالت‌ها در ژوئن و ژوئیه(۱۱خرداد تا ۹ مرداد)، شاهد بهبود اقتصاد و تا اوت و سپتامبر(۱۰ مرداد تا ۸ مهر) شاهد بازگشت قابل توجه از این دوره بسیار دشوار اقتصادی خواهید بود.

ترامپ نیز در نشست دیروز(سه‌شنبه) کاخ سفید، برای منحرف کردن توجه از نتایج اقتصادی اوضاع کنونی تلاش کرد و گفت، سه ماهه چهارم سال جاری میلادی اوضاع اقتصادی بسیار خوب خواهد بود و سال آینده (۲۰۲۱) حتی عالی خواهد شد.

براساس آمارهای رسمی اعلام شده در آمریکا، از اواسط ماه مارس (اواخر اسفند ۹۸) تاکنون ۲۶.۵ میلیون آمریکایی برای استفاده از مزایای بیکاری ثبت‌نام کرده‌اند که این به معنای از دست رفتن همه دستاوردهای شکوفاترین دوره ایجاد شغل در تاریخ این کشور است.

هاست چند روز پیش نیز با هشدار در مورد تاثیر شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد آمریکا به شبکه «ای‌بی‌سی» گفته بود، این کشور با بحران بیکاری روبه‌رو شده که مانند دوره رکود بزرگ اقتصادی است.

وی با اشاره به تلاش قانونگذاران برای بازگشت سریع به وضعیت اقتصادی گذشته، گفت: اشتباه نکنید؛ این یک وضعیت واقعا وخیم است. این بزرگترین شوک منفی است که اقتصاد ما تاکنون دیده؛ ما اکنون با سطح بیکاری مواجه‌ایم که روزبه‌روز به نرخ‌هایی که در دوره رکود بزرگ دیده ایم، نزدیک می‌شود.  

به دنبال افزایش شیوع ویروس کرونا و بالارفتن شمار بیکاران در آمریکا، اکنون میلیون‌ها شهروند این کشور برای حفظ مشاغل و پرداخت اقساط وام‌ها و صورتحساب‌های خود با دشواری روبه رو شده‌اند.
افزایش شمار بیکاران به علت شیوع بیماری کرونا در حالی رخ می‌دهد که کارفرمایان آمریکایی مدعی بودند از پایان رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸- ۲۰۰۹ تا پیش از بحران کنونی، ۲۲ میلیون شغل ایجاد کرده‌اند.

2023