اراک - ایرنا - «چه کسی از ادوارد آلبی» می‌ترسد» عنوان کتابی ۱۸۱ صفحه‌ای است که به قلم «لیلا جواهری» و «سمیرا کریم‌پور» به رشته تحریر درآمده و با شمارگان یک‌هزار نسخه از سوی نشر هشت روانه کتابفروشی‌ها شده است.

نویسندگان در این کتاب که در قطع رقعی و با قیمت ۱۲ هزار تومان منتشر شده، به بررسی رویکرد فروید در نمایشنامه‌های ادوارد آلبی پرداخته‌اند و نگرشی تخصصی، نقادانه و جذاب را فرا روی علاقه‌مندان به آثار ادبی و نمایشی قرار داده‌اند.

تاریخچه روانشناسی، فضای فکری و اجتماعی آلبی، فروید از منظر شناختی، داستان باغ وحش، چه کسی از ویرجینیا وولف می‌ترسد، رویای آمریکایی، جعبه شنی و مرگ بسی اسمیت عناوین فصول این کتاب تخصصی حوزه نمایش و روانشناسی است.

نویسندگان در پیشگفتار این کتاب عنوان کرده‌اند: با توجه به اهمیت آثار آلبی در خصوص یکی از نیازهای پایه انسان، ضروری بود که دیدگاه‌های فروید در اساسی‌ترین درون‌مایه‌ها و نفوذ این نظر در آثار دراماتیک آلبی کاویده شود.

کتاب حاضر می‌کوشد در راستای شناسایی و معرفی لجام‌گسیختگی حاصل از تحریکات لی‌بیدو که یک نیروی حیاتی و عنان گسیخته است در آثار آلبی ورود کند و نشان دهد چگونه انسان‌ها به طور ناخودآگاه زیر نفوذ عملکرد این نیرو دچار انحراف و مشکل می‌شوند.

کاوش در آثار آلبی و نمود عینی گفته‌های فروید به‌همراه دلایل شکل‌گیری حالات، مشکلات و انحرافات روانی در وجود شخصیت‌های ساخته و پرداخته این نمایش‌نامه‌نویس معاصر به شکلی مستدل در این کتاب پیش رو قرار گرفته است.

در بخشی از این کتاب آمده است: آلبی در نمایشنامه‌ «جعبه شنی» به مسئله مرگ و خانواده حمله کرده و خانواده‌ای که بی‌محتواست و ارزش‌هایش را از دست داده تقبیح می‌کند، خانواده‌ای که به مرور زمان تنها شکل ظاهری خود را دارد و بدون مفاهیم پسندیده و سنتی، فقط اسکلتی را از یک نسل به نسل بعد منتقل کرده و به همین دلیل رو به زوال نهاده است.

مرگ مادربزرگ در این نمایشنامه درواقع نمادی از مرگ و انهدام خانواده است و خانواده‌ای که اعضایش هیچگونه ارتباط عاطفی با یکدیگر ندارند سرنوشتشان رو به قهقرا است و اینگونه است که در نمایشنامه دختر مادرش را به مرگ می‌سپارد و ریاکارانه و بی‌شرمانه به عزایش می‌پردازد تا در خیال خود به آرامش برسد.

در بخشی از این کتاب آمده است: ادوارد آلبی درام نویس ریزبین و نوآور آمریکایی به‌عنوان فردی که خود را در قبال جامعه‌اش مسئول می‌دانست در زمانی که فساد و فحشا بخش‌های مختلف جامعه را بلعیده بود تلاش کرد تا از طریق آثار انتقادی انسان‌ها و روابط‌شان را در آینه نظرگاه‌ها بیاورد تا شاید از رشد ویرانگر این مسایل به نوعی جلوگیری کرده که البته در این راه موفقیت‌هایی حاصل کرد.