حسین بوعذار جمعه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه بحرانهای مشابه که منجر به رکود جهانی شدند موجب تغییر در ساختار اقتصادی و سیاسی ملل شدهاند، اظهارداشت: بحران رکود اقتصادی در سال ۲۰۰۸ سرمایهگذاریهای کلان را از طریق شرکتهای چند ملیتی و برونسپاری به فعالیتهای تولیدی در کشور چین انتقال داد.
وی ادامه داد: این فرآیند باعث شد تا در نهایت سرمایهگذاران از سودهای کوتاه مدت بهره ببرند.
نویسنده کتاب کارآفرینی و مدیریت کسب و کار همچنین به بحران ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ اشارهکرد و گفت: ابعاد این بحران به شکلی بود که حتی منجر به تغییر اساسی در نیروهای نظامی و سیاسی منطقه شد.
بوعذار در خصوص شیوع بیماری سارس در سال ۲۰۰۳ که منشاء آن کشور چین بود، گفت: در این دوره نیز بیماری سارس هزاران نفر را به کام مرگ کشاند.
این کارشناس حوزه کسب و کار و کارآفرینی تصریح کرد: نکته قابل توجه این بحرانها این است که هیچکدام از این بحرانها نتوانستند به اندازه شرایط فعلی، حجم اقتصاد جهان را با چالش و ضرر روبهرو کنند.
وی عوامل موثر در اوج گیری بحران اقتصادی بر اثر شیوع کرونا را ناشی از چهار عامل اصلی دانست و گفت: جنگ تجاری چین و آمریکا، خروج آمریکا از معاهدات بینالمللی، نگرش ملی گرایانه به تجارت بین الملل و مهمتر از همه، ناشناخته بودن منشا و درمان این ویروس کشنده است.
متخصص حوزه کسب و کار ادامه داد: نگاهی به گذشته تمامی بحرانهای اقتصادی، میتواند انگیزه و الگویی برای ایجاد فرصتهای اقتصادی نهفته در چنین شرایطی را به وجود بیاورد.
بوعذار با تاکید بر اینکه علم کارآفرینی با شناخت و ارزیابی چنین فرصتهایی، شرایط ایجاد کسب و کارهای جدیدی را فراهم میکند، گفت: از این فرصتها باید در راستای ثروت آفرینی، افزایش رفاه مردم و درنهایت کاهش تنشهای اجتماعی بهرهبرداری کرد.
وی تصریحکرد: فرهنگسازی، مهیا کردن زیرساختهای لازم، آموزش و مکانیزمهای مالی و پشتیبان به عنوان لازمههای ایجاد این شرایط در وضعیت اقتصادی فعلی است.
اقتصاد در پسا کرونا و چالشهای کوتاه مدت
این کارشناس حوزه کسب و کار و کارآفرینی در خصوص چالشهای کوتاه مدت در اقتصاد پسا کرونا توضیحداد: افزایش قیمت کالاهای وارداتی و آشفتگی در زنجیره تامین، از جمله این چالشها هستند و این درحالی است که رقابت بر سر کالاهای استراتژیک را بیش از پیش شاهد خواهیم بود.
وی ادامهداد: علاوه بر این محدودیت دسترسی به تکنولوژیها و انقباض تقاضا در شرایط اقتصادی فعلی را نباید دور از انتظار دانست.
چالشهای بلند مدت اقتصاد ناشی از کرونا
بوعذار تغییر در رفتار مصرفکنندگان و همچنین تضعیف تجارت آزاد و نظریههای جهانیسازی با رویکرد تقویت تولید محلی را به عنوان بخشی از چالشهای بلند مدت اقتصاد ناشی از کرونا عنوان کرد و گفت: در این شرایط باید توسعه اقتصاد دیجیتال را به عنوان یک چالش دانست و این درحالی است که کشورهای متوسط و ضعیف با بحرانیهای اقتصادی روبهرو میشوند.
وی همچنین برای عبور از این شرایط توجه به فرصتهای کارآفرینانه ناشی از بحران و عدم اتلاف وقت را با اهمیت خواند گفت: بنابر این باید کسب و کارها به دنبال بهبود هرچه بهتر و بیشتر زنجیره تامین و تجارت الکترونیک باشند.
این کارشناس حوزه کسب و کار و کارآفرینی یادآور شد: باید توجه داشت که استفاده از ابزارهای تکنولوژی IT مانند هوشمند سازی کسب وکار، ارتباط با مشتریان و تامین کنندگان برای حفظ فعالیتها، مهم و کاربردی است.
بوعذار با تاکید بر ضرورت حفظ نقدینگی تا پایان بحران و ثبت مستمر بدهیها توسط کسب و کارها، اضافهکرد: توسعه محصولات و خدمات جدید نکته قابل توجه دیگری برای کسب و کارها است که باید در این مسیر گام برداشت.
شیوع ویروس کرونا از ابتدای اسفندماه، کسب و کارهای مختلفی در حوزههای گردشگری، بازرگانی خارجی، کسب و کارهای خرد، تولید، صنایع حوزه نفت، کسب و کارهای عمومی، بازار سرمایه، بازار ارز و همچنین بازار مسکن در کشور را به شکل مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار داد.
ویروس کرونا موسوم به کووید۱۹ از ابتدای اسفند ماه در ایران مشاهده شد که با شیوع ان اغلب مناطق کشور را در برگرفت و بر اساس اعلام وزارت بهداشت تا روز جمعه به بیش از ۹۵ هزار نفر رسید.