نیویورک– ایرنا– مورخ و استاد دانشگاه براون آمریکا، راهبرد دولت ترامپ در قبال ایران را ایدئولوژی ستیزه‌جویانه و نفرت توصیف کرد و گفت حجم تحریم و خصومت کاخ سفید علیه ایران هیچ توضیح منطقی و علمی ندارد.

"استیون کینزر" روز دوشنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا افزود: غلبه ستیزه‌جویی و نگاه ایدئولوژیک بر سیاستمداران آمریکایی، مانع از درک درست نقش ایران در منطقه شده است.

وی ادامه داد: برای من همیشه سخت بوده که درک کنم چه چیزی تعیین کننده سیاست ترامپ در خاورمیانه است. می‌دانیم سیاست‎‌های ترامپ بسیار تابع اسرائیل و عربستان است.

نویسنده کتاب «همه مردان شاه» اضافه کرد: من همیشه فکر می‌کنم شکل‌گیری نوعی عمل‌گرایی در عربستان می‌تواند تغییراتی در سیاست ترامپ به وجود آورد. این که کسانی در ریاض به او بگویند شاید ما بتوانیم به نوعی با ایران به توافق برسیم.

کینزر تصریح کرد: به نظر من، نوعی احساس ایدئولوژیک، سیاست ترامپ را درباره ایران هدایت می‌کند. این ایدئولوژیک بودن از جمله در میان حامیان مالی کارزار انتخاباتی ترامپ هم دیده می‌شود.

وی افزود: نفرتی از ایران در دولت ترامپ موج می‌زند که واقعا ورای آن چیزی می‌تواند باشد که ایران انجام داده است. ایران به آمریکا در گذشته ضرر زده است اما در مقابل آمریکا هم به ایران ضررهای بسیاری وارد کرده است. با این حال، سطح نفرتی که در میان مقام‌های دولت ترامپ وجود دارد، در ورای همه این مسائل است.

کلیشه ساخت اسرائیل و سعودی

این نویسنده آمریکایی تصریح کرد: به نظرم یک عامل روان‌شناختی در پس این تنفر وجود دارد. واضح نیست البته که ریشه آن چیست؟ آیا این به موضوع اشغال سفارت آمریکا و گروگان‌گیری بر می گردد؟ آیا این مساله مرتبط با رقابت ایران و عربستان است؟ یا این موضوع به تلاش ما برای یافتن یک دشمن شریر مربوط است؟

کینزر ادامه داد: به تاریخ که بنگرید، همواره ما به دنبال یافتن نیروی شریری بوده‌ایم که نماد تنفر ما از موجودی جهانی باشد. این نیرو یا بربریسم یا آنارشیسم، کمونیسم یا تروریسم بوده است.

وی با بیان اینکه «افرادی در آمریکا هستند که نام ایران برایشا  چون اسم رمز شرارت در جهان است»، اضافه کرد: آنها به هیچ وجه فهمی از نقش ایران در منطقه‌ ندارند چرا که رسانه‌های ما پر از کلیشه‌هایی است که اسرائیل و عربستان از ایران ساخته‌اند.

این مورخ آمریکایی خاطرنشان کرد: به همین خاطر است که تحریم پشت تحریم علیه کشوری وضع کرده‌ایم که در واقع در بسیاری عرصه‌های بلند مدت، منافع مشترک متعددی با ما دارد. خیلی بیشتر از کسانی که در خاورمیانه متحد ما نامیده می‌شوند.

ایرنا پرسید با توجه به بحران کووید-۱۹ و انتقادهای شدید به ترامپ، آیا او ممکن است به دنبال درگیری با ایران یا ماجراجویی خارجی برای انحراف افکار عمومی برود؟

کینزر در پاسخ گفت: دونالد ترامپ  یک بار توییت مشهوری کرد که مراقب باشید اوباما برای انتخاب دوباره، جنگ با ایران راه نیندازد. من می‌خواهم این را یادآوری کرده باشم و امیدوارم که او از این توئیتش ایده نگرفته باشد.

وی افزود: افرادی در پیرامون ترامپ هستند که برای درگیری فشار وارد می‌کنند. این جنبه تاریک سیاست آمریکاست. در زمان کلینتون، او دست به بمباران یوگسلاوی زد تا اذهان را از رسوایی مونیکا لوینسکی منحرف کند.

استیون کینزر خبرنگار سابق نیویورک تایمز و نویسنده چند اثر درباره سیاست های مداخله‌جویانه آمریکا در خاورمیانه و آمریکای لاتین است. با این حال، وی در ایران به عنوان نویسنده کتاب "همه مردان شاه" (All the Shah's Men) شناخته می‌شود.