به گزارش وب سایت اخبار سازمان ملل، آنتونیو گوترش در پیامی ویدئویی به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات خواستار محافظت بیشتر از خبرنگاران شد که پادزهر را برای آنچه که او به عنوان اطلاعات غلط همه گیری درباره بحران ویروس کرونا توصیف کرده است، ارائه میدهند.
گوترش همچنین در ادامه بر نقش اساسی رسانه در کمک به مردم در تصمیم گیریهای آگاهانه تاکید کرد.
دبیر کل سازمان افزود: در شرایط فعلی تصمیمات میتوانند میان زندگی و مرگ تفاوت ایجاد کنند. وی گفت: با گسترش بیماری همه گیر، این امر منجر به بروز همه گیریهای اطلاعات نادرست از توصیههای مضر سلامتی گرفته تا تئوریهای توطئه وحشی شده است.
به گفته گوترش، مطبوعات با ارائه اخبار و تحلیلهای معتبر، علمی، مبتنی بر واقعیت در حقیقت پادزهر ارائه میدهند.
وزرای خارجه چهار کشور اروپایی نیز با انتشار بیانهای به مناسبت سوم مه، روز جهانی آزادی مطبوعات که توسط یونسکو نامگذاری شده، خواستار رعایت آن شدند.
در این بیانیه آمده است: «روز جهانی آزادی مطبوعات به ما یادآوری میکند که خبرنگاران اطلاعات قابل اعتماد و با کیفیت بالا به افکار عمومی میرسانند».
وزاری خارجه چهار کشور اروپایی افزودهاند: «این وظیفه در دوران شیوع کرونا نه تنها اهمیت بیشتری یافته، بلکه سختتر هم شدهاند.»
در این بیانه همچنین تاکید شده است: «ما باید با تلاش دولتهایی که سعی میکنند با سو استفاده از پاندمی، آزادی مطبوعات را محدود کرده، مانع از بحثها میشوند، از ژورنالیستها سو استفاده کرده و اطلاعات غلط منتشر میکنند، مقابله کنیم و مانع از سانسور، تهدید و زندانی کردن خبرنگاران شویم.»
به دنبال شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، دبیر کل سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت بر مقابله بیشتر با اطلاعات نادرست متمرکز شدهاند.
در اواخر ماه مارس (فروردین) ، دبیر کل سازمان ملل از آغاز راهبرد ارتباطات برای مبارزه با افزایش نظریههای اطلاعات غلط و توطئههای مربوط به این بیماری جدید خبر داد.
ویروس کرونا موسوم به «کوید ۱۹» اواسط ماه دسامبر (۲۴ اذر) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد ابتدا از این بیماری به عنوان ذات الریه نام برده میشد اما کمیسیون ملی بهداشت چین در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ (۹ دی ماه ۹۸) به صورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد.
«تدروس آدهانوم» مدیر کل سازمان جهانی بهداشت چهارشنبه ۲۱ اسفندماه ۹۸ در کنفرانسی خبری تاکید کرد که اگرچه واژه «همهگیر» (pandemic) به دلیل حساسیتی که دارد نباید بدون دقت مورد استفاده قرار گیرد اما ارزیابیهای این سازمان ویروس کرونا را «همهگیر جهانی» شناسایی و اعلام میکند.