کابل - ایرنا - گسترش ویروس کرونا در افغانستان، جامعه رسانه‌ای این کشور را نیز تحت تأثیر قرار داده و صدها خبرنگار از جمله ۲۳۰ خبرنگار زن را بیکار و راهی منازل خود کرده است.

«فریده نیکزاد» مسوول مرکز حمایت از زنان خبرنگار می گوید که گسترش ویروس کرونا صدها خبرنگار زن را بیکار و زندگی آن‌ها را فلج کرده است.

وی از دولت افغانستان می خواهد که از کمک‌های جامعه جهانی به این کشور، رسانه‌ها را فراموش نکرده و بویژه خبرنگاران زن را که مشاغل خود را از دست داده‌اند و هیچ درآمد دیگری هم ندارند، کمک کند.

 وی از وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان نیز خواست که فهرست خبرنگاران زن را که در اثر تهدید ویروس کرونا از کار اخراج شده و یا به تعطیلی بدون حقوق فرستاده شده‌اند، تهیه کرده و به آن‌ها کمک مالی کند.

به گفته وی ۵۰ خبرنگار زن در کابل، ۱۲ تن در بغلان، پنج تن در سمنگان و همچنین در استان های هرات، وردک، ننگرهار و دیگر استان ها بیکار شده اند.

برخی مسوولان رسانه های خصوصی افغانستان تائید کرده اند که به دلیل از دست دادن درآمدهای خود بر اثر گسترش ویروس کرونا مجبور شده‌اند شماری از خبرنگاران خود را به تعطیلی بدون حقوق بفرستند.

«عبدالمجیب خلوتگر»  رییس نهاد «حمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان» (نی) روز سه شنبه در گفت وگو با ایرنا گفت که ۵۰ درصد از رسانه‌ها و خبرنگاران کشور در جریان گسترش ویروس کرونا تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته اند.

وی گفت که آماری مشخص که براساس یک تحقیق بدست آمده باشد ندارد، اما طی تماس با برخی صاحبان رسانه‌ها دریافته‌اند که نیمی از رسانه‌ها توانایی ادامه کار را ندارند و خبرنگاران خود را مرخص کرده اند.

به گفته وی شماری دیگر به تعطیلی بدون حقوق و شماری هم با ۵۰ درصد حقوق اصلی خود در حال انتظار هستند.

وی ابراز نگرانی کرد که اگر دولت افغانستان از کمک های جامعه جهانی برای مبارزه با ویروس کرونا برای رسانه ها استفاده نکند شمار زیادی از رسانه برای همیشه مسدود خواهند شد.

خلوتگر گفت که از معاون دوم رییس جمهوری افغانستان بصورت رسمی درخواست کرده است که بخشی از  کمک‌های جامعه جهانی را به رسانه ها اختصاص دهند و وی وعده داده است که وضعیت رسانه ها در سراسر کشور را بررسی و فرصت کمک را فراهم خواهد کرد.

وی گفت که تاکنون اقدام عملی در این راستا صورت نگرفته است و ما نیز این موضوع را بصورت جدی پیگیری خواهیم کرد تا بتوانیم جلو بیکاری شماری از خبرنگاران را بگیریم و یا از بسته شدن رسانه ها جلوگیری کنیم.

«روشنا خالد» مسوول ایستگاه رادیویی « برین » در استان پروان می‌ گوید که وی به علت کمبود بودجه و عدم درآمد در این رسانه ۴ خبرنگار زن را به تعطیلی بدون حقوق تا پایان قرنطینه فرستاده است.

وی از دولت و نهادهای مسوول خواسته است که اعلانات تجاری را به صورت مساوی و عادلانه برای همه رسانه‌های ملی و محلی توزیع نمایند تا بخشی از مشکلات مالی رسانه‌ها حل شود.

«دانش کروخیل» مسوول آژانس خبری پژواک، مشکل مالی این نهاد را عامل بیکار شدن خبرنگاران خود دانسته و افزوده است در حال حاضر هیچ منبع درآمدی ندارد و به همین علت شماری از خبرنگاران خود را مرخص کرده است.

کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان نیز می ‌گوید در سال ۲۰۱۹ دستکم چهل رسانه به دلیل مشکلات مالی از فعالیت بازمانده و ده‌ها خبرنگار کار خود را از دست داده‌اند.

نجیب شریفی، چالش‌های مالی رسانه ها را عامل بیکاری شماری زیادی از خبرنگاران خوانده و حتی از بسته شدن برخی رسانه ها برای همیشه هشدار داده است.

هرچند بصورت دقیق معلوم نیست که چند رسانه در این کشور با مشکل مالی دست و پنجه نرم می ‌کنند و چه تعداد خبرنگار و کارمند این رسانه‌ها بیکار یا خانه‌نشین شده‌اند اما مسئولان رسانه ها می گویند که بخش عمده درآمد آنها از تبلیغات بازرگانی تأمین می شد که در حال حاضر آن را از دست داده اند.

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان گفته است بیش از یکهزارو ۷۰۰ رسانه از جمله ۱۲۱ تلویزیون، ۲۶۴ ایستگاه رادیویی، یکهزارو ۳۳۱ رسانه چاپی و ۲۳ خبرگزاری از این وزارت جواز فعالیت گرفته است.

براساس گزارش منابع خبری در افغانستان، طی ۱۹ سال گذشته ۱۱۷ خبرنگار و کارمند رسانه‌ها در این کشور در نتیجه جنگ، خشونت، حملات انتحاری و هدفمند کشته و ده‌ها تن دیگر هم زخمی شده اند.