تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۶

کرمانشاه- ایرنا- براساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار ایران در سال ۱۳۹۸، نرخ بیکاری کشور نسبت به سال ۹۷، ۱.۵ درصد کاهش یافته در حالی که این کاهش در استان کرمانشاه ۳.۱ درصد است.

آنچنان که مرکز آمار به تازگی اعلام کرده است، شاخص نرخ بیکاری نیروی کار جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر(جمعیت فعال) سال گذشته در کشور ۱۰.۶ درصد بوده است. این نرخ در سال ۹۷، ۱۲.۱ بود.

براساس این گزارش استان کرمانشاه با نرخ بیکاری ۱۵.۷ درصد در جایگاه نخست جدول بیکاری کشور قرار دارد و پس از آن استان های لرستان و چهارمحال و بختیاری با ۱۵.۴ و ۱۵.۳ درصد در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند.

کاهش نرخ بیکاری در استان کرمانشاه اما بیش از ۲ برابر میانگین کشوری بوده به طوری که نرخ بیکاری نیروی کار جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر این استان از ۱۸.۸ در سال ۱۳۹۷ به ۱۵.۷ در سال ۹۸ رسیده و یک کاهش ۳.۱ درصدی را تجربه کرده است.

کرمانشاه از نظر بیشترین کاهش نرخ بیکاری در سال ۹۸ در رتبه سوم کشور قرار گرفته است.

طبق تعریف «طرح آمارگیری نیروی کار» به افراد ۱۰ ساله و بیشتر که در طول هفته مرجع، طبق تعریف کار، حداقل یک ساعت کار کرده و یا بنا به دلایلی به طور موقت کارشان را ترک کرده اند، شاغل گفته می شود.

رتبه دوم در نرخ مشارکت

همچنین بررسی نرخ مشارکت اقتصادی (نرخ فعالیت) جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر نشان می دهد که در سال گذشته ۳۹.۹ درصد جمعیت از نظر اقتصادی فعال بوده اند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته اند. این رقم ۶ دهم درصد از سال ۹۷ کمتر شده است.

استان کرمانشاه در نرخ مشارکت اقتصادی هم وضعیت بهتری از میانگین کشوری داشته است به طوری که شاخص آن با رشد نیم درصدی نسبت به سال ۹۷ به عدد ۴۳.۷ درصد رسیده و این استان از نظر میزان مشارکت جمعیت فعال در اقتصاد رتبه دوم کشور را پس از زنجان کسب کرده است.

رتبه دهم در نسبت اشتغال

نسبت اشتغال در جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر نیز بیانگر آن است که ۳۵.۷ درصد از جمعیت فعال شاغل بوده اند که ۲ دهم درصد نسبت به سال ۹۷ رشد داشته است. این شاخص در بین مردان بیشتر از زنان و در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری بوده است.

شاخص نسبت اشتغال هم در استان کرمانشاه بهتر از میانگین کشور بوده است؛ براساس اعلام مرکز آمار نرخ نسبت اشتغال این استان در سال ۹۸ با رشد ۱.۷ درصدی به ۳۶.۸ درصد رسیده و نشان می دهد که کرمانشاه در بین ۱۰ استان اول کشور است.

سال ۹۸ چند کرمانشاهی شاغل شد؟

بر مبنای گززارش مرکز آمار، باید حدود ۲۱ هزار شغل خالص در سال ۹۸ در استان کرمانشاه ایجاد شده باشد زیرا طبق برنامه «سند جامع اشتغال استان کرمانشاه» برای کاهش سه درصدی نرخ بیکاری باید ۵۹ هزار و ۶۰۰ شغل ناخالص معادل ۲۰ هزار و ۸۳۴ شغل خالص در استان ایجاد شود.

طبق این سند، نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۹۸ باید سه درصد، در سال ۹۹، ۲ درصد و در سال ۱۴۰۰ یک درصد کاهش پیدا کند تا به میانگین کشوری برسد.

۲ سال دیگر به متوسط کشوری می رسیم

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کرمانشاه گفت: مجموعه مدیریتی استان به وعده خود برای کاهش سه درصدی نرخ بیکاری استان در سال گذشته عمل کرده و اگر امسال و سال آینده هم سند جامع اشتغال عملیاتی شود، کرمانشاه در شاخص بیکاری زیر متوسط کشور قرار خواهد گرفت.

«حبیب‌الله وفایی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به شیوع کرونا و افزایش جمعیت بیکاران در تمام کشورهای دنیا، نرخ بیکاری سال ۹۹ بیشتر خواهد شد اما امیدواریم در پایان سال، کرمانشاه در شاخص بیکاری دیگر استان اول کشور نباشد.

وفایی ابراز امیدواری کرد که با اقدامات و تدابیر مجموعه مدیران استان، کرمانشاه در انتهای سال ۱۴۰۰ در میانه جدول بیکاری کشور قرار گیرد.

او بهبود فضای کسب و کار، استفاده از تمام اعتبارات اشتغالزایی و اهرم منابع عمومی برای طرح های اقتصادی را از مهمترین اقدامات در کاهش نرخ بیکاری استان برشمرد.

نرخ فلاکت کرمانشاه

آنچنان که معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه هم ۱۵ فروردین اعلام کرد «نرخ فلاکت استان در سال ۹۸ نسبت به سال قبل از آن سه پله ارتقا پیدا کرده است.»

به گفته هدایت حاتمی، استان کرمانشاه در سال ۹۷ در راس جدول نرخ فلاکت کشور قرار داشت اما با توجه به کاهش نرخ بیکاری و تورم استان، در سال ۹۸ در جایگاه چهارم قرار گرفت.

شاخص فلاکت که از حاصل جمع تورم و بیکاری به دست می‌آید، وضعیت رفاهی مردم را نشان می‌دهد.

استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه در سال ۹۳ نرخ بیکاری ۱۵.۷ و در سال ۹۴ نرخ ۱۷.۶ درصد را تجربه کرد و سال ۹۵ و ۹۶ این نرخ به ۲۲ و ۲۱.۲ درصد رسید.

بنابر اعلام اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه، جمعیت فعال استان ۳۹۴ هزار نفر و آمار افراد جویای کار نیز ۱۳۲ هزار نفر است. نیمی از افراد جویای کار استان‌ دانش آموخته دانشگاهی هستند.