«علیرضا دبیر» که تابستان سال گذشته با آرا مجمع فدراسیون به عنوان رییس سکاندار کشتی شد، تدوین برنامهای برای حل مشکل فرایند انتخابی تیمهای ملی را وعده داد و در همین راستا «حسن یوسفی افشار» یکی از مربیان تحصیلکرده و با دانش کشتی فرنگی را به عنوان مسوول انستیتو کشتی منصوب کرد و مسوولیت اصلی وی را تدوین این برنامه اعلام کرد.
با توجه به در پیش بودن بازیهای المپیک، جام جهان پهلوان تختی که کشتی آزاد این رقابتها در کرمانشاه و کشتی فرنگی در شیراز برگزار شد به عنوان یکی از مراحل اصلی انتخابی تیم ملی عنوان شد تا نفرات برتر با حضور در اردوهای تیم ملی و شرکت در پیکارهای قهرمانی آسیا، مسابقات گزینشی و تورنمنتهای بینالمللی در نهایت با انتخاب سرمربیان تیمهای ملی برای حضور در بازیهای المپیک انتخاب شوند.
با تعویق بازیهای المپیک، فدراسیون کشتی این فرصت را داشت تا برنامه فرایند انتخابی تیمهای ملی کشتی را قانونی دنبال کند بر همین اساس «علیرضا دبیر» رییس فدراسیون کشتی در نشست خبری هفته گذشته خود به صراحت اعلام کرد که نفرات تیم ملی برای حضور در بازیهای المپیک براساس فرایند جدید انتخابی تیم ملی انتخاب خواهند شد، موضوعی که این روزها در صدر اخبار کشتی قرار گرفته است.
کم شدن اختیارات سرمربیان تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی در این فرایند و به نوعی نداشتن هیچگونه اختیاری سبب ناراحتی «غلامرضا محمدی» سرمربی تیم ملی کشتی آزاد شده و البته «محمد بنا» که کمتر در جلسات بررسی این فرایند حضور یافته و این روزها نیز کمتر دیده میشود، هنوز در این خصوص اظهار نظری نداشته و با توجه به شناختی که از روحیات بنا و کارنامه وی در سالهای گذشته در داشتن اختیارات تام و کامل در انتخاب ملیپوشان وجود داشته، به نظر نمیرسد که او نیز به همین راحتی با این فرایند که سرمربی تیم ملی هیچگونه اختیاری در آن ندارد، کنار بیاید و تن به آن بدهد.
البته در ۲ دوره حضور رسول خادم در فدراسیون کشتی او نیز دست به تغییرات عمدهای در فرایند انتخابی تیمهای ملی کشتی زد و سعی داشت این موضوع را قانونمند کند و البته تا حدودی موفق بود با این وجود نتایج ضعیف تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی ایران در پیکارهای جهانی سال ۲۰۱۷ پاریس و ۲۰۱۸ مجارستان به نوعی روش انتخابی رسول خادم را تحتالشعاع قرار داد؛ هر چند که خودش اعتقاد داشت نتایج برگزاری انتخابی را باید در سالهای آینده دید. البته آن شیوه فدراسیون کشتی و البته شورای فنی تیمهای ملی وقت و کادر فنی تیمهای ملی اختیارات فراوانی بعد از برگزاری مسابقات انتخابی در تغییر نفرات بنا به شاخصههای اعلام شده داشتند.
از سوی دیگر در سالها و دهههای گذشته به دلیل نبود قانون و آییننامه مشخص در فرایند انتخابی تیم ملی، بسیاری از کشتیگیرانی که میتوانستند تا سالها به کشتی کشورمان کمک کنند، نتوانستند به حق واقعی خود برسند که نمونههای آن در کشتی کشورمان بسیار است.
اما آنچه که سبب شده این روزها موضوع شیوه نامه جدید انتخابی که «علیرضا دبیر» از آن سخن بگوید به موضوع اصلی ورزش اول تبدیل شود، کم شدن اختیارات سرمربیان تیمهای ملی است که آیا سرمربیان تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی با آن کنار خواهند آمد یا خیر؟ و یا در روزهای آینده باید منتظر شنیدن اخبار جدیدی در راس کادر فنی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی باشیم.
«علیرضا دبیر» رییس فدراسیون کشتی در این خصوص گفته بود که با اینکه رییس فدراسیون کشتی، خودش کشتیگیر انتخاب کند، مخالفم و اصلا اینگونه نخواهد بود. چرخه انتخابی باعث میشود ما کشتیگیران را تحت نظر داشته باشیم. در این چرخه هیچ کشتیگیری با یک برد ملیپوش نمیشود بلکه باید ۶ ماه در وضعیت مطلوب باشد و در تورنمتهای مختلف حضور پیدا کنند و امتیازهای لازم را کسب کنند.
وی در خصوص اینکه اگر سرمربیان تیمهای ملی نظر دیگری در رابطه با انتخاب یک ملیپوش داشته باشند آیا میتوانند بعد از فرایند انتخابی تیم ملی انجام دهند که وی گفته بود، نمیتوانند این کار را انجام دهند. میخواهیم روشی پیاده کنیم اگر کشتیگیری حقش خورده شد بتواند به مرجعی برود و شکایت کند. غلامرضا محمدی، محمد طلایی، علیرضا حیدری، علیرضا رضایی و بابک نورزاد و ... میگویند حق ما را خوردند. به غیر از یکی ۲ کشتیگیر که همه چیز برایشان مهیا بود حق خیلیها را خوردند.
اما در کشورهای قدرتمند کشتی دنیا یعنی روسیه و آمریکا این مشکل سالهاست که حل شده، هر چند که در کشور روسیه به دلیل گستردگی و داشتن نفرات توانمند حاشیههای وجود دارد اما در این کشور فرایند انتخابی تیمهای ملی در نهایت به برگزاری مسابقات انتخابی ختم میشود و نفرات برتر جواز حضور در پیکارهای قهرمانی جهان و بازیهای المپیک را کسب خواهند کرد.
اما در کشور آمریکا که طی این سالها توانسته قهرمانیهای زیادی را در پیکارهای کشتی آزاد جهان در ردههای سنی مختلف کسب کند نیز شیوه مربوط به خودشان را دارند که «هومن توکلیان» عضو ایرانی کمیته بینالمللی دیپلماسی اتحادیه جهانی کشتی در مصاحبهای که هشتم دی ماه سال گذشته با خبرنگار ایرنا داشت در این خصوص گفته بود که در اینجا برای انتخابی تیم ملی چندین مرحله مسابقه برگزار میکنند. نخستین مرحله انتخابی یک ماه پیش در نیویورک برگزار شد و نفرات اول تا سوم مجوز حضور در مرحله نهایی را کسب کردند. هفته گذشته نیز مسابقه دیگری در دالاس برپا شد و نفرات اول تا پنجم نیز به مرحله نهایی که چهار ماه آینده برگزار میشود، حضور خواهند یافت. همچنین یک مسابقه نیز در بین تمام دانشگاههای آمریکا برگزار خواهد شد که نفرات برتر آنها نیز به مرحله نهایی انتخابی راه مییابند.
عضو تالار مشاهیر فدراسیون کشتی آمریکا افزود: در نهایت نفرات برتر انتخابی با آزادکاران مدالآور در پیکارهای جهانی سه مرتبه با یکدیگر روبرو میشوند و در نهایت نفر نهایی تیم ملی کشتی آزاد آمریکا در المپیک مشخص میشود.
وی در خصوص «دیوید تیلور» دارنده مدال طلای پیکارهای جهانی سال ۲۰۱۸ و رقیب جدی یزدانی در وزن ۸۶ کیلوگرم که به دلیل مصدومیت در پیکارهای جهانی سال ۲۰۱۹ در قزاقستان غیبت داشت نیز گفت: او به دلیل کسب مدال طلا در سال گذشته از مرحله نیمه نهایی در مرحله انتخابی حضور خواهد یافت.