تهران- ایرنا- مدرس دانشگاه و دکترای علوم سیاسی درباره بازداشت پروفسور عسگری در خاک ایالات متحده آمریکا گفت: دلیل دشمنی آمریکا با نخبگان ایران، افزایش جایگاه علمی جمهوری اسلامی در دنیا است و به همین دلیل از این رویه جلوگیری می‌کند.

دکتر سیروس عسگری استاد تمام دانشگاه صنعتی شریف در دانشکده علم و مواد دانشگاه با تخصص میکروسکوپ الکترونی، آلیاژهای دمای بالا است که از ۲۰ اسفند ۹۸ در بازداشتگاه الکساندریا آمریکا به سر می‌برد.

وی به دنبال بازگشت داوطلبانه به ایران بود، اما اداره مهاجرت آمریکا اجازه پرواز به وطن یا آزادی موقت را به او نداد. این اداره همچنین در دوران شیوع کرونا با عسگری برای استفاده از ماسک حفاظتی مخالفت کرد تا او سرانجام به مشکلات حاد تنفسی و کرونا مبتلا شود.

سرقت اسرار تجاری نیروی دریایی آمریکا و نقض قوانین روادید اتهام اعلام شده عسگری از سوی آمریکا است.

قائم ‌مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بین‌الملل اخیرا اعلام کرد: سیروس عسگری که در زندان آمریکا به کرونا مبتلا شده بود، تحت مداوا قرار گرفت که امیدواریم بسترساز آزادی این استاد دانشگاه شود.

پیش از این سیدحسین نقوی‌حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره آخرین وضعیت سیروس عسگری اعلام کرد که بنابر گزارش نمایندگان وزارت خارجه، دفاع و اطلاعات، بازگشت پروفسور عسگری به کشور قطعی شده است.

همچنین خبرگزاری رویترز به نقل از ابوالفضل مهرآبادی دیپلمات ایرانی که معاون بخش حافظ منافع تهران در سفارت پاکستان در واشنگتن است، گزارش داد: عسگری به دلیل ابتلا به کرونا تحت مراقبت پزشکی مقامات مهاجرت ایالات متحده قرار دارد و در انتظار دریافت مجوز سلامتی است.

یک مقام آمریکایی نیز به رویترز گفت که عسگری پس از دریافت مجوز پزشکی برای ترک آمریکا آزاد خواهد شد.
سید محمد رضا موسوی دکترای علوم سیاسی و مدرس دانشگاه علوم تحقیقات روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا در این خصوص توضیح داد: وقتی دستگاه قضایی یا دولت آمریکا دکتر عسگری را که دانشمند ایرانی است بعد از تبرئه شدن به دلایل واهی دوباره در خاک خود دستگیر می‌کند، مشخص است که دشمنی آنها با انرژی هسته‌ای، افزایش جایگاه علمی ایران و فناوری نوین است و تلاش می‌کند که به هر نحوی جلوی این پیشرفت را بگیرد. زیرا خود آمریکا در این زمینه جزو ابرقدرت‌های جهان محسوب می‌شود و نمی‌خواهد اجازه پیشرفت علمی را به دیگر کشورها به ویژه ایران بدهد.

وی افزود: نمونه این دشمنی نیز شهدای هسته‌ای بودند که در تهران ترور شدند. به عبارتی آمریکا رویکرد دشمنی خود را با نخبه پروری ایران به این شکل نشان می‌دهد.

دانش آموخته علوم سیاسی درباره اینکه چرا دولت آمریکا به رغم ادعای حقوق بشری، حداقل امکانات بهداشتی را در اختیار پروفسور عسگری قرار نمی‌دهد، اظهار داشت: برخورداری از امکانات بهداشتی حداقل امکاناتی است که هر دستگاهی باید در اختیار دیگران قرار دهد. اما وقتی این بهداشت به میزان کافی وجود ندارد،  نقض کامل دموکراسی و حقوق بشر و شهروندی است که آمریکا ادعای آن را دارد. زیرا وقتی ایالات متحده می بیند که نخبه‌ای را نمی‌تواند جذب سیستم خود کند، ترجیح می‌دهد به روشی سبب از بین رفتن او شود.

موسوی در خصوص اینکه آیا امکان شکایت علیه دستگاه‌های قضایی آمریکا وجود دارد یا خیر؟ افزود: جمهوری اسلامی ایران می‌تواند علیه رفتار آمریکا نسبت به دانشمند ایرانی شکایت کند، اما متاسفانه آمریکا به بیشتر مصوبات شورای امنیت و سازمان ملل متحد پایبند نیست و شاید شکایت نتیجه بخش نشود. البته پیش از این نیز مسعود سلیمانی از محققان ارشد حوزه سلول‌های بنیادی و استاد دانشگاه تربیت مدرس در زندان های آمریکا بازداشت بود که با تلاش دستگاه دیپلماسی کشور سرانجام به وطن بازگشت.

وی با بیان اینکه هدف آمریکا از گروگان گرفتن دانشمندان ایرانی رسیدن به مقاصد سیاسی است، خاطرنشان کرد: طرح شکایت از رفتار آمریکا هر چند لازم است ولی با توجه به نفوذی که این کشور در دستگاه‌های قضایی و نهاد بین‌المللی دارد شاید به نتیجه نرسد. اما مهمتر از آن رویکرد دانشگاهیان و دستگاه قضایی و دستگاه دیپلماسی کشور است که با نامه‌نگاری به مراجع بین المللی رفتار مخالف حقوق بشری آمریکا را بیشتر نمایان کنند.