به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس از مقر سازمان ملل متحد؛ حدود ۷۰ سخنران شامل ۴۵ وزیر امور خارجه و هماهنگ کننده ارشد اتحادیه اروپا در نشست غیررسمی شورای امنیت شرکت کردند که به صورت مجازی توسط استونی رئیس دوره ای این نهاد، درباره درس های آموختنی از جنگ برای پرهیز از خصومت جویی های بیشتر و مسئولیت شورای امنیت در این باره برگزار شد.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: جهان با بزرگترین بحران از هنگام پایان جنگ دوم جهانی ناشی از همه گیری ویروس کرونا روبه رو شده که بنیادهای جوامع را تکان می دهد و نشانگر آسیب پذیری شکننده ترین کشورهاست.
بورل هشدار داد: این بحران از توانایی بالقوه تعمیق درگیری های کنونی و ایجاد تنش های تازه ژئوپلیتیک برخوردار است. وی افزود گذشته از چالش های کنونی و فوری برای بهداشت همگانی، میلیون ها تن در سراسر جهان هنوز به علت بدرفتاری های نژادی یا مذهبی، درگیری ها و خشونت ها، آواره و بی خانمان شده اند.
بورل با اشاره به سوریه، یمن، ونزوئلا و فلسطین و مسلمانان روهینگیای میانمار، از جامعه جهانی خواستار رویارویی با نابرابری ها و رعایت و اجرای برابر حقوق بشر در همه جای دنیا شد.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان نیز گفت که امیدواری به آینده بهتر پس از جنگ دوم جهانی که بیش از ۶۰ میلیون نفر را نابود کرد، منجر به تاسیس سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا شد و تجلی آن را در بخششی دانست که کشورم از دشمنان پیشین خود دریافت کرده است که تاکنون ما را از سپاس و سرشکستگی بیکرانی سرشار ساخته است.
وی تعهد کنونی آلمان را به راه حل های جهانی و چندجانبه گرایی، براساس تجربه تاریخی کشورش دانست که ملی گرایی منجر به نابودی می شود.
ماس همچنین با اشاره به شکست نهادهای جهانی در پایان دادن به درگیری های سوریه و لیبی و استقرار صلح در خاورمیانه و اوکراین، درباره نبود حمایت سیاسی از نهادهای بین المللی در بیشتر مواقع این روزها به ویژه در شورای امنیت سازمان ملل متحد هشدار داد که ماموریت و ظیفه حفظ صلح و امنیت بین المللی را بر عهده دارد.
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه نیز با اشاره به درگیری ها و پیچیده تر شدن اوضاع و شرایط موجود از دریای جنوب چین گرفته تا اروپای شرقی، کاربرد تسلیحات شیمیایی در سوریه، مالزی و خاک کشورهای اروپایی، تروریسم، تهدیدهای تازه در فضای مجازی و تشدید رقابت های بینالمللی، گفت که امروزه جهان شاهد خشونت آمیز شدن زندگی بین المللی است.
اما اورماس رینسالو وزیر امور خارجه استونی و رئیس این نشست مجازی، ضمن ابراز مخالفت با تلاش های اخیر روسیه برای دستکاری روایت رخدادهای تاریخی و توجیه پیمان عدم تجاوز اوت ۱۹۳۹میلادی میان اتحاد جماهیر شوروی و آلمان نازی، گفت که این پیمان راه را بر آغاز جنگ دوم جهانی هموار کرده است.
رینسالو افزود: ما باید به یاد داشته باشیم که پس از جنگ دوم، بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا زیر سرکوب مستقیم اتحاد جماهیر شوروی و محروم از آزادی، حق حاکمیت، شان، حقوق بشر و توسعه آزاد، باقی ماندند.
اما واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل متحد با مخالفت با سخنان نماینده استونی، اتحاد جماهیر شوروی را قربانی اصلی آن جنگ دانست که همزمان بیشترین فداکاری ها و ایثارها را کرده و افزود: تلاش ها برای به چالش کشیدن این واقعیت و معرفی شوروی به عنوان مسئول و عامل دیگر آغاز این جنگ که امروز طرح شد و توسط برخی سیاستمداران و تاریخدانان امروزین منتشر می شود، نه تنها غیراخلاقی، بلکه چندش آور و توهین به حقیقت و حافظه تاریخی ماست.
وی بزرگ ترین و مهم ترین درس آن جنگ را دستیابی نوع بشر به احساس نیاز برای یافتن واکسنی علیه ایدئولوژی نفرت دانست.
نبنزیا ابراز امیدواری کرد که خرد و اراده برای اقدام گروهی علیه تهدیدها و چالش های مشترک امروز نیز همانند دوره جنگ دوم جهانی پیروز شود و هشدار داد که جنگ تازه جهانی، ممکن است پایانی بر زندگی نوع بشر باشد.
در همین حال دیپلماتهای حاضر در سازمان ملل متحد روز جمعه گفتند ایالات متحده مانع از رایگیری شورای امنیت در مورد قطعنامه مربوط به همهگیری کرونا شده است.
دیپلماتها افزودند پس از ۶ هفته بحث و تبادل نظر درباره پیش نویس قطعنامه شورای امنیت برای مبارزه با همهگیری کووید-۱۹، مخالفت آمریکا باعث شد تا همچنان این قطعنامه بر روی میز شورا باقی بماند.
آمریکا که برای سرپوش گذاشتن بر بی کفایتی کاخ سفید، سازمان جهانی بهداشت را هدف حملات کلامی قرار دادند و بودجه کمک به این سازمان بینالمللی را در بحبوحه همهگیری کرونا قطع کرده، میکوشد تا این سازمان را به تبانی با چین متهم سازند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری و مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در هفتههای اخیر بارها مدعی شده اند سازمان جهانی بهداشت «چین محور» شده است و پکن را به پنهان کاری و تاخیر در انتشار اطلاعات مربوط به این ویروس، متهم کرده اند.