خرم‌آباد - ایرنا - رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی گفت: ۱۱ شهر و یکهزار و ۲۷۴ آبادی تحت تاثیر زمین لرزه ۱۷ اردیبهشت فیروزآباد الشتر لرستان به بزرگی ۵.۱ ریشتر قرار گرفتند.

علی بیت‌اللهی با اعلام این مطلب افزود: بنا بر گزارش مرکز لرزه‌نگاری ملی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، زلزله‌ای با بزرگی ۵.۱ دیروز ۱۷ اردیبهشت در ۱۷ کیلومتری جنوب فیروزآباد لرستان، ۲۱ کیلومتری جنوب‌غرب الشتر و ۳۸ کیلومتری شمال‌غرب خرم‌آباد رخ داد.

وی اظهار داشت: رومرکز زلزله در مجاورت گسل زاگرس مرتفع واقع شده است و احتمالا سه شهر فیروزآباد با جمعیت ۳۳۹۹، الشتر با جمعیت ۳۳۵۵۸ نفر و سراب دوره با جمعیت ۱۷۱۳ نفر شدت ۵ این زلزله را احساس کرده باشند.

وی ادامه داد: آبادی‌های نزدیک به رومرکز عمدتا از حوزه شهری هنام بوده و از نزدیکترین آنها می‌توان به دو آبادی چم‌تکله پائین و چم‌تکله بالا با جمعیت ۵۹ و ۱۵۹ نفر نام برد و علاوه براین ۲ آبادی، چشمه شاه‌قلی، ورنهد، ژیریان، بیدقطار پائین،  بیدقطار بالا و سراب سقا از آبادی‌های نزدیک به رومرکز هستند.  

به گفته بیت‌اللهی، رومرکز زلزله در مجاورت گسل طویل و لرزه‌زای زاگرس مرتفع که از مجاورت شهر خرم‌آباد عبور می‌کند قرار می‌گیرد و احتمالا فعالیت این گسله موجب رخداد زلزله ۵.۱ فیروزآباد لرستان شده است. 

وی با بیان اینکه دو مرکز لرزه‌نگاری جهانی بزرگی زلزله را ۴.۸ اعلام کرده‌اند افزود:‌ محدوده رومرکز زلزله ۵.۱ فیروزآباد لرستان، زون فعالی از نظر لرزه‌خیزی است و ۲ شهر الشتر و فیروزآباد در فرادیواره گسل مرتفع زاگرس قرار گرفته اند که به سمت شرق در حدفاصل بین خرم‌آباد و بروجرد در فاصله‌ای به طول ۶۰ کیلومتر، گسل‌های لرزه‌زای فعالی قرار گرفته‌ که از جمله آنها می‌توان به گسل دورود اشاره کرد.

عضو هیات ‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه وجود گسله‌های فعال و کار در گستره اطراف محل وقوع زلزله ۵.۱ فیروزآباد لرستان موجب لرزه‌خیزی بالای منطقه شده گفت: در شعاع ۱۰۰ کیلومتری اطراف رومرکز زلزله، از سال ۲۰۰۶ میلادی تاکنون در مدت ۱۴ ساله، یکهزار و ۳۷۰ زلزله بالای ۲.۵ رخ داده که زلزله زاغه با بزرگی ۶.۱ در این بازه زمانی بزرگترین زمین‌لرزه بود و ۲ زلزله بالای ۵ و ۵۰ زلزله با بزرگی بین ۴ تا ۵ و ۱۳۰۶ زلزله کوچکتر از ۴ در منطقه رخ داده است.

بیت اللهی ادامه داد: مرکز جمعیتی روستائی که شدت ۵ و ۴ این زلزله را تجربه کرده‌اند یکهزار و ۲۷۴ پارچه آبادی بوده که دارای جمعیت زیاد به تعداد۳۴۱ هزار و ۵۲۱ تفر است که این تعداد جمعیت در ۸۵ هزار و ۸۸۹ واحد مسکونی زندگی می‌کنند که ۴۸درصد آن بدون اسکلت است.

وی اضافه کرد: ۱۱شهر نیز در بیضوی شدت ۴ و ۵ زلزله ۵.۱ فیروزآباد لرستان واقع می‌شوند که دارای جمعیتی بالغ بر ۶۶۴ هزارو ۹۹۲ نفر و تعداد واحدهای مسکونی این منطقه نیز  ۱۸۴هزار و ۸۷۴ واحد است که  از این تعداد ۴۰ درصد آن فاقد اسکلت می باشد. 

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: تعداد بالای واحدهای فاقد اسکلت روستائی و شهری محدوده اطراف زلزله معرف ریسک بالای زلزله است که ضرورت دارد به ارتقای کیفیت آنها پرداخته شود.  

بیت اللهی تصریح کرد:طبق اعلام اداره میراث فرهنگی لرستان، در پی وقوع زلزله امروز به جز دو کنگره روی قلعه که سر جای خود آجرهای آن از هم باز شده‌ و می‌توان گفت تخریب شده‌اند، اتفاق دیگری رخ نداده است. طبق آخرین مشاهدات بنای قلعه تاکنون دچار خسارت نشده است.

زمین لرزه روز گذشته لرستان ۲۵ مصدوم داشتو خ سارت های مالی خفیفی همچون ترک دیوارها و شکستن شیشه ها بر جا گذاشت.