قم - ایرنا - مدیر مجتمع کشاورزی فاطمیه آستان حضرت معصومه (س) در قم گفت: امسال با توجه به تغدیه‌های انجام شده و همچنین مدیریت باغات میزان برداشت گُل محمدی از ۱۷ تُن در سال گذشته به ۳۰ تُن افزایش پیدا کرد.

"محمدعلی نیکوگفتار" عصر پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگاران، افزود: آستان حضرت معصومه در قم حدود چهار هزار هکتار زمین کشاورزی، باغ ها و کشت های متنوع دارد که ۱۰ هکتار از آن به کشت گُل محمدی اختصاص دارد.

وی بیان داشت: بخشی از این گیاه برای بهره وری بهتر و استحصال به کارگاه گلاب گیری انتقال داده می شود و مقداری را نیز به عنوان پَرک و غنچه خشک به بازار عرضه می کنیم.

نیکوگفتار مدت برداشت گیاه را یک ماه ذکر کرد، و گفت: برای این اقدام ۷۱۰ کارگر به صورت مستقیم و غیر مستقیم به کار گرفته می شوند، که اشتغال زایی خوبی برای کارگران فصلی است.

وی میزان سالانه گلاب تولید شده را حدود ۴۰‌ تُن دانست، و افزود: امسال با توجه به شیوع کرونا به کار تولید اِسانس روی آوردیم، و گلاب سنگین ۵۰ درصد را استحصال نموده و اِسانس آن را استخراج می‌کنیم.

وی با یادآوری اینکه مساحت زمین های گُل محمدی در قم ۲۰۰ هکتار است، که در سال ۹۵ و بر اساس توصیه صورت گرفته برای تغییر الگوی کشت احداث شده است، افزود: نخستین قطعه باغ گُل محمدی متعلق به آستانه در سال ۸۸ احداث و در سال ۹۰ به سطح ۱۰ هکتار ارتقا پیدا کرد.

مدیر مجتمع فاطمیه آستانه قم همچنین احداث یک کارخانه فرآوری گیاهان دارویی را از جمله طرح های در دست احداث دانست، و گفت: این واحد تولیدی که هم اکنون مطالعات آن انجام شده و در مرحله انجام کارهای اداری آن قرار داریم، شامل بخش های اِسانس گیری و تولید لوازم بهداشتی و آرایشی است.

نیکو گفتار اضافه کرد: برای تامین گل مورد نیاز این واحد علاوه بر خرید همه گُل محمدی تولیدی در استان باید سطح زیر کشت زمین های آستانه را نیز بیشتر کنیم.

وی همچنین علت افزایش سطح کشت گل محمدی آستانه را انجام دقیق و به موقع دستورالعمل های مربوط به پرورش گیاه طبق تقویم باغی عنوان کرد، و گفت: تغذیه به موقع و اصلاح موقعیت آبیاری از دلایل عمده این افزایش به شمار می آید، و به خاطر تاثیر بسزای آن در سال جاری نیر این کار را ادامه خواهیم داد.

مدیر مجتمع کشاورزی آستانه حضرت معصومه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سایت الگویی گیاهان دارویی این مجتمع خاطر نشان کرد: در این سایت گیاهان با خواص دارویی مانند نعناع فلفلی، نعناع معمولی، اسطو خودوس، رُزماری، آویشن و گیاهان یک ساله مانند کاسنی و زِنیان تولید می شود.

وی ادامه داد: این گیاهان با هدف تامین نیازهای فروشگاه متبرکات آستان کشت و فرآوری می شوند.

نیکوگفتار عرقیجات استحصال شده از این گیاهان را در حد ممتار و درجه یک و با اِسناس بالا دانست، و گفت: تولید گیاهان دارویی در کشور جایگاه ویژه ای پیدا کرده به نحوی که در درمان نوزادان داروی گیاهی جایگزین داروی شیمیایی شده است.

وی با تاکید بر ظرفیت های موجود برای توسعه گیاهان دارویی در قم، بیان کرد: سطح زیر کشت این سایت حدود ۱۰ هکتار است و قابلیت توسعه تا ۵۰ هکتار را دارد.