لندن – ایرنا – آیین بزرگداشت هفتادوپنجمین سالروز پایان جنگ جهانی دوم و شکست حکومت آدولف هیتلر رهبر وقت آلمان نازی امروز (جمعه ۱۹ اردیبهشت مصادف با ۸ می) در حالی متفاوت از سال‌های گذشته در اروپا برگزار می‌شود که جامعه جهانی دست به گریبان دشمن جدیدی است که در چند ماه گذشته نزدیک به ۴ میلیون نفر را بیمار و بیش از ۲۷۷ هزار قربانی گرفته است.

هرچند به نظر می رسد که بخش هایی از اروپا اوج شیوع ویروس کرونا را پشت سر گذاشته‌ اما آمارها در آمریکا همچنان پیشتازی می‌کند و برزیل هشدار داده که ممکن است شیوع این بیماری از کنترل خارج شود.

«پاولو گجز» وزیر اقتصاد برزیل احتمال داده که ظرف ۳۰ روز آینده اقتصاد این کشور سقوط کرده و بی نظمی اجتماعی فراگیر شود. 

اوضاع همه‌گیری کرونا در این کشور آمریکای لاتین نگران کننده گزارش شده است. بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده تاکنون ۱۳۵ هزار و ۷۷۳ نفر به کرونا مبتلا و ۹ هزار و ۱۹۰ نفر زندگی خود را از دست داده‌اند. با این حال کارشناسان می‌گویند که آمارهای واقعی فراتر از آمار رسمی دولت است. 

این در حالی است که رئیس جمهوری وابسته به جریان راست افراطی این کشور با اعمال محدودیت‌های قرنطینه برای مهار شیوع کرونا مخالف است و می‌گوید که این تدابیر به اقتصاد ضرر می‌زند. 

هم زمان دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هم اصرار دارد که مقررات منع آمدوشد آسان شود تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ اقتصاد کشور به حرکت درآید. او دیروز (پنجشنبه) در سخنانی گفت: کشور نمی‌تواند سال‌ها تعطیل و در قرنطینه بماند. 

طبق آخرین آمارهای منتشر شده، تاکنون بیش از یک میلیون و ۲۹۲ هزار و ۸۷۹ نفر در آمریکا به کرونا مبتلا شده و ۷۶ هزار  و ۹۴۲ نفر جان باخته‌اند. ظرف یک هفته گذشته بیش از ۳.۲ میلیون نفر در این کشور فرم بیکاری پر کرده تا کل آمار بیکاران بر اثر کرونا به ۳۳.۵ میلیون نفر برسد. 

آلمان و فرانسه دیروز از افت شدید صنایع تولیدی خود گزارش کرده و بانک مرکزی انگلیس نیز اعلام کرد که تا پایان سال بازدهی اقتصادی کشور ۱۴ درصد کاهش خواهد یافت. 

دانشمندان هنوز چشم‌انداز روشنی را برای شکست کامل کرونا متصور نیستند. سازمان جهانی بهداشت می‌گوید ۸۰ پروژه کشف واکسن این بیماری در جریان است؛ اما دانشمندان معتقدند که برای کشف، تولید و توزیع واکسن کرونا دست کم یک سال زمان لازم است. 

در همین حال هفتاد و پنج سال پیش در چنین روزی (۸ می ۱۹۴۵) نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم رسماً تسلیم بدون قید و شرط آلمان را پذیرفتند و بسیاری آن را مرحله پایانی شکست حکومت آدولف هیتلر رهبر وقت آلمان می دانند.

در این روز مردم سراسر اروپای غربی پایان جنگی که ۵۰ میلیون کشته برجای گذاشت را جشن می‌گیرند. با این حال امسال آیین بزرگداشت این روز به دلیل شرایط ویژه ناشی از بحران کرونا با سال‌های گذشته متفاوت است.

درآلمان آنگلا مرکل  و فرانک والتر اشتانمایر صدر اعظم و رئیس جمهوری این کشور قرار است مراسم محدودی را در محل اصلی موسوم به یادبود جنگ جهانی دوم برگزار کنند. 

در فرانسه‌ آیین پر طمطراق بزرگداشت این روز تا حد زیادی کاهش یافته و در انگلیس نیز مراسم رژه مستشاران کهنه‌کار این کشور لغو شده است. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس در نامه‌ای به آنها نوشته که به رغم شرایط قرنطینه اما تلاش آنها برای سرنگونی دشمن بی رحم همواره در خاطره‌ها به یاد خواهد ماند. 

درست هفتاد و پنج سال پیش بود که وینستون چرچیل نخست وزیر وقت انگلیس ساعت ۳ به وقت محلی از طریق رادیو اعلام کرد که جنگ در اروپا به پایان رسیده است.