تهران- ایرنا- اختلافات دولت محلی مادرید با وزارت بهداشت اسپانیا مبنی بر آغاز مرحله اول طرح چهارگانه دولت و لغو قرنطینه، به چالش تازه‌ای در بحبوحه بحران کرونا در این کشور تبدیل شد.  

به گزارش خبرگزاری افه، «سالوادور ایا» وزیر بهداشت اسپانیا دیروز جمعه از توقف آغاز مرحله اول برنامه دولت مبنی بر کاهش محدودیت‌ها و لغو قرنطینه از دوشنبه هفته جاری (۲۲ اردیبهشت) در شهر مادرید تا زمان تکمیل و افزایش ظرفیت سیستم تشخیص مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در مراکز کمک‌های اولیه خبر داد.

وزارت بهداشت اسپانیا اعلام کرد که روند کاهش محدودیت‌ها و لغو تدریجی قرنطینه در شهر مادرید که در جایگاه نخست شهرهای درگیر به ویروس کرونا در این کشور قرار دارد، حداقل تا یک هفته آینده نیز آغاز نخواهد شد؛ عدم موافقت وزارت بهداشت با درخواست دولت محلی مادرید، نتیجه جلسه متشنج دیروز مقامات مادرید با وزارت بهداشت بود که به رغم ارائه مستندات از سوی دولت محلی، وزارت بهداشت برای شروع لغو قرنطینه در این شهر قانع نشد.

اختلافات بر سر زمان آغاز لغو قرنطینه در مادرید تا جایی ادامه یافت که «یولاندا فوئنتس» مدیرکل بهداشت عمومی مادرید دیروز جمعه به نشانه مخالفت با تصمیم دولت محلی از سمت خود استعفا کرد.

براساس آخرین آمارهای وزارت بهداشت اسپانیا تاکنون ۶۴ هزار و ۳۳۳ نفر در شهر مادرید به ویروس کرونا مبتلا شده و هشت هزار و ۵۵۲ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

به این ترتیب مادرید نیز همچون شهرهای کاتالونیا و لئون تا زمان تائید وزارت بهداشت و کنترل نسبی بیماری همه گیر در این شهرها، مجاز به آغاز مرحله نخست طرح چهار مرحله‌ای دولت نمی‌باشند.

دولت محلی کاتالونیا از آغاز مرحله اول طرح دولت از روز دوشنبه (۲۲ اردیبهشت) تنها در سه منطقه از این ایالت که ضمن تائید وزارت بهداشت جزو مناطق کم‌خطر هستند خبر داد؛ این در حالی است که شهر بارسلونا که ۹۰ درصد جمعیت ایالت کاتالونیا را در خود جای داده، جزو مناطق پرخطر محسوب شده و لغو قرنطینه در این شهر با تاخیر بیشتری انجام می‌شود.  

«فرناندو سیمون» مدیر مرکز هشدار و فوریت های بهداشتی اسپانیا نیز در نشستی خبری اعلام کرد نزدیکترین زمان برای درخواست دوباره هر ایالت مبنی بر بررسی شرایط لازم برای آغاز هر یک از مراحل چهارگانه که تا پیش از این با منع اجرا روبرو بودند، حداقل دوهفته بعد است؛ سیمون گفت: ما نمی‌توانیم به گروه معدودی اجازه دهیم که حاصل تلاش همه را نابود کنند؛ وی همچنین از مردم در هر قشر و طبقه‌ای خواست تا با رعایت دقیق توصیه‌های ایمنی و بهداشتی از افزایش اعمال دوباره محدودیت‌ها جلوگیری کنند.  

سایر یازده ایالت اسپانیا از دوشنبه هفته جاری اجرای مرحله اول طرح لغو تدریجی قرنطینه را آغاز می‌کنند که به موجب آن مغازه های کوچک تحت تدابیر شدید ایمنی (دو متر فاصله اجتماعی)، بازگشایی خواهند شد؛ کافه‌ها و رستوران‌ها می‌توانند تا ۴۰ درصد ظرفیت خود در بیرون از این مکان‌ها را سرویس ارایه دهند و هتل‌ها نیز می‌توانند بجز مناطق مشترک، سایر اماکن خود را باز کنند. کلیساها و ارامگاه‌ها نیز تا یک سوم ظرفیت خود باز خواهند بود.

برنامه دولت اسپانیا برای مقابله با کرونا به این شرح اعلام شد که در مرحله صفر یا مقدماتی و آماده سازی که از روز دوم می(۱۳ اردیبهشت) آغاز شد، مردم پیاده‌روی و انجام ورزش به طور انفرادی را اجرا می‌کنند.

در مرحله دوم، اجازه داده خواهد شد تا لیگ‌های حرفه ای ورزشی، سالن های سینما، تئاتر، مراکز فرهنگی و هنری، موزه ها و سالن های کنفرانس با یک سوم ظرفیت فعالیت داشته باشند.

مرحله سوم، ترددها بین استان‌ها انعطاف پذیر خواهد بود. مغازه‌ها می‌توانند با ۵۰ درصد ظرفیت فعال باشند.

شیوع گسترده ویروس کرونا در اسپانیا از یک سو و اختلاف و کشمکش بین احزاب و دولت اسپانیا درباره ادامه قرنطینه و شرایط اضطراری مقابله با کرونا به مدت ۱۵ روز دیگر از ۹ می (۲۰ اردیبهشت) از سوی دیگر در روزهای اخیر این کشور را در حالی با چالش های جدی روبرو کرد که به نظر می‌رسد اختلاف نظرها بر سر اجرای مراحل چهارگانه دولت، از دشواری‌های تازه این کشور خواهد بود.

اسپانیا از جمله کشورهای اروپایی با نظام سیاسی مشروطه سلطنتی است که نخست‌وزیر به عنوان رئیس دولت از قدرت و نفوذ بالایی در تصمیم‌سازی‌های داخلی و خارجی برخوردار است؛ این در حالی است که تعدد و تکثر احزاب سیاسی، قدرت پارلمانی و ایالت‌های خودمختار اسپانیا، همه و همه از دلایلی است که این روزها تدابیر و اقدامات دولت مرکزی و تصمیمات «پدرو سانچز» به عنوان نخست وزیر این کشور به منظور کاهش محدودیت‌ها، تحت نظارت دقیق بوده و تاکنون با موجی از انتقادها و اختلاف نظرها روبرو شده است.

بنابر آخرین آمارهای رسمی از وزارت بهداشت اسپانیا، تاکنون در این کشور ۲۶۰ هزار و ۱۱۷ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده که ۲۶ هزار و ۲۹۹ نفر از آنها جان خود را از دست داده‌اند.

تاکنون بیش از چهار میلیون و ۱۴ هزار نفر نیز در جهان به این ویروس مبتلا شده که بیش از ۲۷۶ هزار نفر از آنها جان خود را از دست داده‌اند.