قزوین- ایرنا- اگرچه کرونا تهدیدهای زیادی را با خود به همراه داشت اما باید از فرصت‌های آن مانند تقویت سرمایه‌های اجتماعی با راه اندازی پویش‌های خودجوش و رزمایش کمک‌های مومنانه نیز یاد کرد.

اگرچه ویروس کرونا، بیش از دو ماه اخیر کشور را تحت تاثیر قرار داده است اما در دل این تهدید که تبعات نامطلوبی در عرصه‌ها و ابعاد مختلف بر جای گذاشته، فرصت‌های بزرگی چون رویش و خیزش جوانان جهادگر بسیجی و نیز تقویت روحیه ایثار و همدلی میان ملت را نیز به وجود آمده که باید آن را ایجاد فرصتی از دل تهدید کرونا دانست.

در این روزهای سخت که معیشت بسیاری از مردم به خاطر شیوع بیماری کرونا تنگ‌تر از گذشته شده است، بار دیگر مردم و خیران به تبعیت از فرمایش مقام معظم رهبری در اجرای رزمایش کمک مومنانه وارد عمل شدند و با وحدت و همدلی، گام‌های بلندی را برای رنگین ساختن سفره‌های مردم آسیب دیده از کرونا برداشتند.

استقبال از رزمایش کمک‌های مومنانه در جای جای کشور موجب شده تا کرونا در محاصره دست‌های بخشنده‌ ملت ایران قرار بگیرد و نیازمندان جامعه در این شرایط به آرامش نسبی برسند.

خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین برای آگاهی از چند و چون اجرای طرح رزمایش کمک مومنانه در استان با مریم بیدخام رییس کمیته شناسایی، تعیین و اولویت بندی نیازمندان قزوین و مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین مصاحبه‌ای ترتیب داده و از وی در این زمینه پرسیده است.

ایرنا. آیا همراهی اجتماعی برای کنترل بیماری کرونا الزامی است؟

کرونا با شیوع در جهان بر همه فعالیت‌های شهروندان تاثیر گذاشت و با توجه به اثرات گسترده این ویروس بر عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نمی‌توان آن را تنها یک پدیده پزشکی صرف دانست.

 بخشی از جامعه از این بیماری آسیب دیدند و مشکلاتی برای خانواده‌ها ایجاد شد که گذر از این مرحله نیاز به همکاری و مشارکت تمام اقشار جامعه دارد و همراهی اجتماعی برای کنترل این بیماری الزامی است.

کرونا اساسا یک مساله پزشکی نیست بلکه یک بیماری اجتماعی بوده و به دلیل محدودیت ظرفیت پزشکی، تنها راه مقابله با آن، اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی یا فیزیکی است.

با اجرای این طرح در سطح کشور همه مردم تلاش کردند با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، سلامت خود را حفظ کنند که همین امر موجب ایجاد انسجام، وحدت و همدلی بین آحاد مردم در لایه‌های مختلف اجتماعی شد.

ایجاد پویش‌های مردمی در خانه بمانید، نذر سلامت و خدمت و... راه‌های مشترکی بود که کمک کرد، مردم همراه این طرح باشند و در این بین، لغو سفرهای غیرضروری، استفاده از لوازم بهداشتی مانند ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده، تعطیلی بازار و کسبه، اصناف، هنرمندان و مدارس و مهد کودک‌ها، به طور کامل تمام جامعه را درگیر موضوع کرد.

خوشبختانه با مشارکت همه آحاد جامعه توانستیم علیرغم تحریم‌های ظالمانه علیه ایران، بیماری را تا حدی کنترل کنیم و برای تحقق هدف مشترک جامعه که کاهش آمار مبتلایان و جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس بود متحدانه اقدام نماییم.

ایرنا. شیوع این ویروس آیا در تغییر سبک زندگی مردم تاثیر خواهد داشت؟

همانطور که انقلاب اسلامی نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران بود و تاریخ ایران به دو قسمت قبل و بعد از انقلاب تقسیم شد، شیوع ویروس کرونا نیز، شکاف عمیقی در تاریخ ثبت کرد و تقسیم بندی قبل و بعد از کرونا ایجاد شد بنابراین به یقین، با شیوع این ویروس شاهد تغییر سبک زندگی در ابعاد فردی و اجتماعی خواهیم بود.

در این بین با توجه به شرایط موجود بعید می‌دانیم که کرونا راهکار و درمان قطعی پیدا کند بنابراین جدی گرفتن مسایل بهداشتی ضروری است.

البته نمی‌توان گفت تمامی آثار و تبعات کرونا منفی بوده است چون در کنار آسیب‌هایی که به جوامع وارد کرد، آثار مثبتی نیز داشت که می‌توان به ایجاد وحدت، همدلی و انسجام در بین مردم و بهبود سرمایه اجتماعی اشاره کرد.

با توجه به تعطیلی اصناف و کارخانه‌ها، اولین دغدغه و مشکلی که مردم را نگران کرد، تعطیلی بسیاری از مشاغل بود که موجب شد تا افراد آبرومندی که جزو خانواده‌های متوسط به پایین بودند، در معرض خطر فقدان درآمد قرار گیرند و می‌بایست برای آنها چاره اندیشی شود.

ایرنا. برای مقابله با این شرایط و کمک به اقشار آسیب پذیر چه تمهیداتی در استان، اندیشیده شد؟

از همان ابتدای شیوع کرونا، جلسات مختلفی در استان با حضور سازمان‌های مردم نهاد در حوزه بهداشت و درمان تشکیل شد و با تشریح شرایط حساس کشور، سعی کردیم از آنها دعوت کنیم تا پای کار بیایند.

 البته سازمان‌های مردم نهاد در بحران‌ها به صورت داوطلبانه و خود جوش همکاری می‌کنند ولی در این خصوص اولین جلسه در اسفندماه با محوریت تمامی تشکل‌ها و هر آنچه که قرار بود در حوزه تخصصی بهداشت و درمان انجام دهند، تشکیل شد.

 جلسات مختلفی نیز با خیران و به ریاست استاندار برگزار و قرار شد از موازی کاری جلوگیری شود و کمک‌های مردمی به صورت منسجم جمع آوری گردد و همچنین مقرر شد، شماره حسابی معرفی و تمامی کمک‌های نیکوکاران و خیران از یک مسیر واحد جمع آوری شود.

همچنین کارگروه‌های اجتماعی و ساماندهی اقدامات پیشگیری از کرونا تشکیل شد و در نهایت طی فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص تشکیل رزمایش همدلی و کمک‌های مردمی برای کمک به اقشار آسیب دیده از کرونا در استان، ستادی شکل گرفت و سه کمیته در ذیل آن تشکیل شد که یکی از کمیته‌ها، جذب مشارکت با ریاست اتاق بازرگانی استان و خیران بود.

همچنین کمیته شناسایی با محوریت مساجد و پایگاه‌های بسیج وارد عمل شد و پایگاه‌های بسیج و مساجد در محلات به عنوان محور قرار گرفتند تا افراد را در محلات شناسایی کرده و در نهایت توزیع بسته‌های معیشتی از طریق آنها و با محوریت سپاه و کمیته اطلاع رسانی انجام شود.

ایرنا. این کمک‌ها به چه صورت و در چند مرحله توزیع شد؟

اطلاع رسانی درخصوص کمک‌های مردمی و دعوت از خیران برای سهیم شدن در این اقدام خداپسندانه، توسط رسانه‌های جمعی استان انجام شد و کمک‌های قابل توجهی جمع آوری گردید و در مرحله اول، قبل از ماه مبارک رمضان، ۲۳ هزار بسته معیشتی در بین نیازمندان توزیع شد.

در این طرح، جامعه هدف، افراد آبرومندی بودند که زندگی عادی داشتند و به واسطه بحران کرونا، زندگی عادی آنها مختل و معیشت آنها دچار مشکل شده است.

در مرحله دوم این طرح، ۳۰ هزار بسته معیشتی در نیمه ماه رمضان توزیع گردید و در مرحله سوم نیز در پایان ماه مبارک رمضان برای توزیع بسته‌های معیشتی اقدام خواهد شد.

ایرنا. درخصوص اقشار آسیب پذیر جامعه چون کودکان کار چه اقداماتی انجام شد؟

 یکی از اقشاری که ممکن است در هر بحرانی آسیب ببینند، زنان سرپرست خانوار و کودکان کار هستند بنابراین برای حفاظت از این قشر از آسیب کرونا با تشکل‌هایی که به صورت تخصصی در مورد کودکان کار فعالیت می‌کردند،هماهنگی صورت گرفت.

 در واقع این تشکل‌ها داوطلب شدند تا این کودکان را شناسایی کرده و اقلام بهداشتی، ضد عفونی کننده و سبدهای غذایی را بین آنها توزیع کنند.

در کنار آنها متکدیان، به دلیل وضعیتی که داشتند، مورد توجه قرار گرفتند و هر یک از تشکل‌های مردم نهاد متناسب با جامعه هدف خود قرار شد از آنها مراقبت کنند.

بیماران خاص از دیگر اقشار آسیب پذیر در دوران پیک شیوع کرونا بودند که نیاز به درمان داشتند و شرایط مراجعه به درمانگاه‌ها برای آنها مهیا نبود،از سوی دیگر نیاز بود که درمان این افراد به تاخیر نیفتد و به داروهای نایاب و مواد غذایی و شوینده‌ها دسترسی داشته باشند.

در این خصوص از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد استفاده شد و در کنار تشکل‌هایی که از استانداری و فرمانداری‌ها مجوز دارند، با تشکل‌های حوزه ورزش و جوانان و بهزیستی هماهنگی انجام شد تا از ظرفیت آنها استفاده شود.

ایرنا. کمبود اقلام بهداشتی چون ماسک چگونه در استان مدیریت شد؟

در زمان پیک بیماری، ماسک به شدت نایاب شد و حتی کادر درمان برای تهیه آن با مشکل مواجه بودند بنابراین گروه‌های مختلفی به صورت داوطلبانه اقدام به تولید ماسک، گان و شیلد کردند.

با ورود تشکل‌های مردمی، گروه‌های جهادی،بسیج، دانشجویان و گروه‌های خیر که داوطلب تولید اقلام بهداشتی بودند، میزان تولید این اقلام به قدری بالا رفت که نه تنها نیاز استان قزوین تامین شد، بلکه توانستند با سایر استان‌ها رایزنی کنند و نیاز سایر استان‌ها را نیز تامین نمایند.

حتی یکی از تشکل‌های استان، دستگاه تولید ماسک را ابداع کرده بود که بدون استفاده از دوخت و چرخ خیاطی، ماسک‌ها برش داده شده و پرس می‌شد و در اتاقکی با حرارت استاندارد، استریل آنها انجام می‌شد.

در این دوره وقتی رفتار جامعه ایران را با خیلی از کشورهای که ادعای توسعه، پیشرفت و تمدن دارند، مقایسه می‌کنیم در می‌یابیم که مردمان خوب، نوع دوست و ایثارگری داریم و فداکاری در بین مردم ما نهادینه شده است.

در دوران شیوع کرونا تمامی تشکل‌های استان پای کار آمدند و مشارکت کردند اما به صورت خاص، ۵۰ سمن به صورت مستقیم درگیر بودند و بسته‌های معیشتی و بهداشتی، ضدعفونی کننده و اقلام شوینده، ماسک، گان و لباس و... را تهیه و در توزیع همراهی کردند، همچنین با راه اندازی پویش های مختلف مانند نذر خدمت حضور فعال داشتند.

 در این پویش افراد علاقه مند به کمک در واحدهای بیمارستانی به پرستاران کمک می‌کردند تا آنها بتوانند ساعاتی را استراحت کنند؛ همچنین در پویش نذر سلامت، خیران کمک‌های مالی به افراد نیازمند انجام دادند و پویش‌های متعددی نیز توسط هنرمندان و ورزشکاران راه اندازی شد.

گروه‌ها و تیم‌های مددکاری اجتماعی در این روزهای سخت، پای کار آمدند و سازمان بهزیستی نیز به صورت ۲۴ ساعته خدمات ارایه می‌کرد.

ایرنا. تاکنون چه مقدار کمک‌های معیشتی در استان جمع آوری شده است؟

تاکنون ۱۳۰ میلیارد ریال کمک‌های معیشتی از طریق دانشگاه علوم پزشکی جمع آوری شده و مبلغ تمام کمک‌های مردمی در بحث کرونا در استان شامل کمک‌های خیران، گروه‌های جهادی و مردمی بالغ بر ۳۴۰ میلیارد ریال بوده است.

این مبلغ غیر از هزینه‌ای است که برای ستاد کمک‌های مومنانه استان پیش بینی شده بود.

 البته کمک‌هایی که واقفان با همکاری امام جمعه استان انجام دادند و کمک شایانی که در مساجد و محلات جمع آوری شد، در این رقم منظور نشده که با محاسبه آن، عدد قابل توجهی به دست خواهد آمد.

ایرنا. چقدر از نظرات نخبگان در این دوران استفاده شد؟

جلسات هیات اندیشه ورز متشکل از تحصیل کرده‌های دانشگاهی و متخصصان، به صورت مستمر و هر دو هفته برگزار می‌شود.

 در این هیات تحصیل کرده‌های دانشگاهی در رشته‌های جامعه شناسی، مردم شناسی، مددکاری و روانشناسی حضور دارند و می‌توانند آسیب‌های اجتماعی را رصد کنند و با توجه به مقتضیات استان، راهکارهای عملی ارایه دهند.

 جلسات متعددی تاکنون برگزار و مقرر شده که پیشنهادهای هیات، جمع بندی و برای اجرایی کردن به ستاد ملی کرونا ارائه شود تا هم در استان بتوانیم از آنها استفاده کنیم و هم در سطح ملی موثر باشند.

با توجه به آثار منفی شیوع کرونا در کشور که آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی مخربی را بر جامعه تحمیل کرده است استفاده از نظرات نخبگان ضروری بوده و باید مورد توجه مسوولان و مدیران قرار گیرد.

طبق اعلام سخنگوی وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی مجموع بیماران مبتلا به کرونا در سطح کشور تا روز گذشته(شنبه) به ۱۰۶ هزار و ۲۲۰ نفر رسید.
کرونا یا کووید ۱۹ نخستین بار در ووهان چین مشاهده شد و اکنون به بیش از ۲۰۰ کشور جهان سرایت کرده است.