بشار الجعفری عصر شنبه به وقت محلی در وبینار بین المللی"تحریمهای آمریکا و کووید١٩- یک تهدید جهانی" افزود: ما از هر ابتکاری جمعی در مخالفت با هدف قرار دادن کشورها از طریق مداخله نظامی، تحریم و تحمیل به منظور تغییر رژیم، قدردانی میکنیم.
وی با بیان اینکه ۳۹ کشور تقریبا معادل یک پنجم انسانها به دلیل تحریمها تحت رنج قرار دارند، ادامه داد: همه ما با یک شرایط خارقالعادهای مواجه هستیم. جهان ما در حال تلاش برای جلوگیری از گسترش کووید-۱۹ است و به همافزایی واقعی تلاشهای همه دولتها بدون استثنا نیاز دارد.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد اضافه کرد: همچنین اتحاد بینالمللی، منطقهای و ملی برای پیشگیری و درمان ضرورت دارد. کشورهایی که از اثرات به شدت منفی اقدامات قهریه اقتصادی دچار رنج شدهاند، با مشکلات و فشار مضاعفی در مواجهه متفاوت با این همهگیری دست و پنجه نرم میکنند.
الجعفری تاکید کرد: این اقدامات غیرقانونی بر رفاه، زندگی روزانه و توانایی استفاده آنها از خدمات پایهای بهداشتی و آموزشی شهروندان اثرات منفی پایدار دارد. بحران کنونی مرتبط با شیوع این ویروس خطرناک، مشکل جدید و بیسابقهای را برای دولت سوریه در این موارد ایجاد کرده است.
وی تصریح کرد: نخست، فراهم کردن زیرساختهای اساسی و مواد اولیه لازم برای بخش بهداشتی است تا بتوانند برای همه بدون استثنا با فراهم آوردن پیشگیری، کنترل و درمان انجام دهند.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد یادآور شد: دوم، فراهم کردن اقدامات پزشکی ابتدایی، تغذیه و خدمات برای همه بدون استثنا است و سوم، تقویت اقتصاد سوریه به شکلی که به دولت، مردم و بخش خصوصی برای پشتیبانی و تامین مالی در طرحهای ضروری و فرایندهایی که مهار گسترش این ویروس را مطمئن سازد، توانایی میدهد.
الجعفری با تاکید بر اینکه اقدامات قهریه یکجانبه به طور مستقیم بر توانایی بخش اصلی اقتصادی در سوریه به ویژه در بخش انرژی، بانک، سلامت، صنایع، حمل و نقل، ارتباطات، تجارت داخلی و خارجی برای انجام وظایفشان اثر می گذارد، یادآور شد: این اقدامات، نرخ ارز داخلی را کاهش و قیمت هر ماده و خدمتی را افزایش میدهد.
وی افزود: این اقدامات تنبیهی و غیرقانونی، توانایی بخش درمان عمومی و خصوصی سوریه را به منظور واردات دارو و تجهیزات پزشکی تضعیف می کند چرا که این اقدامات قهریه یکجانبه بر بخش بانکی سوریه به ویژه در زمینه نقل و انتقال با بانک خارجی اثرگذار است.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد در تشریح دو کلمه اقدامات "تنبیهی و غیرقانونی"، گفت: مطابق منشور ملل متحد، آنچه که تحریم نامیده میشود، غیرقانونی و غیر مشروع هستند. سازمان ملل متحد هیچ گونه رژیم تحریمی را به رسمیت نمیشناسد.
الجعفری یادآور شد: تنها تحریم مشروع که توسط اعضای سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده است آنهایی است که شورای امنیت تصویب کرده باشد اما هیچ یک از این ۳۹ کشور که از سوی تحریمهای اقتصادی اروپا و آمریکا در رنج قرار گرفتهاند، مصوبه شورای امنیت را ندارند. از این رو، همه این تحریمها غیرمشروع هستند.
وی ادامه داد: بسیاری از صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی به خاطر این اقدامات قهریه یکجانبه، با بخشهای عمومی و خصوصی پزشکی سوریه معاملهای انجام نمیدهند. میترسند که مورد هدف تحریمهای مالی، بانکی و تجاری دولت آمریکا یا هر طرف سوم دیگری واقع شوند که بر جمهوری عربی سوریه اعمال شده است.
این دیپلمات ارشد سوریه با بیان اینکه دولت آمریکا اقدامات قهریه یکجانبه وسیع اقتصادی بر جمهوری عربی سوریه اعمال کرده است، ادعای دفتر کنترل دارایی خارجی خزانهداری آمریکا مبنی بر مستثنی بودن کمکهای انساندوستانه را نادرست دانست.
الجعفری اعطای این معافیتها را سیاسی کردن کمکهای انساندوستانه نامید چرا که این کمکها به مناطقی که تحت کنترل نیروهای ترویستی مسلح هستند، ارسال میشوند.
وی خاطرنشان کرد: این کمکها برای حمایت از مواضع گروههای تروریستی مسلح ارسال میشوند. ادعای وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه کمکهای انساندوستانه به سوریه تحت تحریم قرار ندارند، نادرست است.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد افزود: مقامات آمریکایی به آن چیزی که کمکهای انسان دوستانه مینامند که شامل سلاح، مواجب و پول هم هست که از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس میآیند، تنها برای گروههای تروریستی در شمال شرق و شمال غرب سوریه مجاز میدانند.
الجعفری ادامه داد: ما از سوی انواع متعدد تروریسم تحت آسیب قرار داریم. آخرین آن تحریمهایی است که بر ۳۹ کشور اعمال میشود و ما آن را «تروریسم سلامت» مینامیم. آنها پیش از این تروریسم سیاسی، تروریسم مالی، تروریسم آموزشی، تروریسم رسانهای و تروریسم اقتصادی را اعمال کردهاند و اکنون به «تروریسم سلامت»، روی آوردهاند.
وی اضافه کرد: سوریه از بیانیه اخیر دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر پایان دادن سریع اقدامات قهریه یکجانبه که بر تعداد زیادی از مردم جهان اعمال می شود، قدردانی می کند اما با وجود این خواسته دبیرکل و بیانیهها و پیشنویس قطعنامههایی که مطرح شد، هیچ حرکت جدی برای برداشته شدن تحریمهای یکجانبه وجود ندارد در حالی که تحریمهای یکجانبه به رهبری آمریکا، بیش از ۲ میلیارد نفر را در جهان تحت رنج قرار داده است.