تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۶

کابل - ایرنا - روند رهایی زندانیان دولتی و طالبان ادامه دارد و تاکنون یک‌هزار زندانی طالبان و ۱۲۰ زندانی دولتی از دو طرف آزاد شده‌اند که این روند باعث خوش‌بینی برای رسیدن به گفت‌وگوی بین افغانستانی صلح شده است.

«جاوید فیصل» سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی افغانستان می‌گوید که یک‌هزار زندانی طالبان را رها کرده‌اند و این روند تا آزادی یکهزارو ۵۰۰ تن ادامه می یابد.

وی با اشاره به اینکه اکنون نوبت طالبان است، از آنها می‌خواهد زندانیان دولتی را رها و بدون هیچ پیش‌شرطی برای آغاز گفت‌وگوی بین افغانستانی صلح اعلام آمادگی کنند.

«سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر که در گذشته با روند رهایی تدریجی زندانیان این گروه از طرف دولت افغانستان مخالفت کرده و خواهان رهایی یکباره آن‌ها بودند، اکنون از آن استقبال کرده است.

وی در توئیتی نوشته است که از روند رهایی زندانیان این گروه از طرف دولت استقبال می‌کند و از آن‌ها می‌خواهد که روند رهایی زندانیان را بیش ازپیش سرعت بخشند.

شاهین گفته است که این گروه هم روز گذشته ۲۸ تن از زندانیان نیروهای دولتی را در استان هرات آزاد کرده و به هرکدام آن‌ها ۵ هزار افغانی نیز پرداخته‌اند که با این ۲۸ نفر شمار زندانیان دولتی که از طرف آن‌ها آزاد شده‌اند به ۱۲۰ نفر می رسد.

وی اضافه کرد که تسریع در رهایی زندانیان این گروه سبب می‌ شود تا این زندانیان از بیماری ویروس کرونا نجات یابند و از سوی دیگر راه مذاکرات بین افغانی نیز هموار شود.

براساس توافق‌نامه آمریکا و طالبان، قرار بود که ۵هزار زندانی طالبان و یکهزار زندانی دولتی پیش از آغاز گفت‌وگوی بین افغانستانی صلح رها شوند اما این توافق با مخالفت دولت افغانستان مواجه شد و دولت تنها به رهایی تدریجی یکهزارو ۵۰۰ تن پیش از آغاز گفت‌وگوی بین افغانستانی توافق کرد.

هرچند این تنها بارقه امید برای آغاز گفت وگوی صلح است که مردم افغانستان سالها انتظار آن را می کشند تا دیگر شاهد کشته شدن فرزندان و اعضای خانواده‌های خود در حملات تروریستی، انفجارها و انتحاری نباشند اما موانعی زیاد در این مسیر وجود دارد.

جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان یکبار دیگر طالبان را متهم به کشتن ۲۵ غیرنظامی و زخمی کردن ۷۴ تن دیگر در هفته دوم ماه مبارک رمضان کرد و پیش از این نیز گفته بود که در هفته اول ماه مبارک رمضان ۱۷ غیرنظامی توسط این گروه کشته شده اند.

وی در توئیتی نوشته است که خشونت‌ها از طرف طالبان در این هفته ۲۳ درصد افزایش را نشان می دهد که زنان و کودکان هم قربانیان این خشونت‌ها می باشند.

اما شاهین این ادعای سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان را رد کرده و گفته است که هیچ شواهدی در باره این ادعای خود ندارند.

نهادهای فعال صلح اما بر این باورند که تنها مبادله زندانیان نمی تواند اعتماد بین دو طرف را بوجود آورد، بلکه کاهش خشونت، اراده سیاسی برای ایجاد فضای اعتماد در رابطه با آغاز مذاکرات بین افغانی و پیشرفت روند صلح ضروری است.

«یاسراحمدزی» عضو انستیتو صلح افغانستان در آمریکا گفته است که رهایی زندانیان تأثیر مثبت بر روند صلح خواهد داشت، اما متأسفانه موانعی هم در داخل دولت و هم از طرف طالبان وجود دارد.

وی اختلافات سیاسی بین اشرف غنی و عبدالله را عامل تشنج فضای سیاسی این کشور خوانده و تأکید کرده است که با حل بحران سیاسی، طالبان هم شدت حملات را کاهش دهند، زیرا اگر اوضاع به این شکل ادامه یابد، دشوار است که مذاکرات بین افغانستانی آغاز شود.

احمدزی تائید میکند در حال حاضر بیشتر قربانیان غیرنظامیان هستند که در عملیات و حملات هر دو طرف کشته و زخمی می شوند.

خبرگزاری «جمهور» افغانستان هم امروز یکشنبه به نقل از معاون وزارت دفاع آمریکا نوشته است که اگر طالبان خشونت‌ها را کاهش ندهند، احتمال بازنگری توافقنامه صلح با این گروه وجود دارد.

«جیمز اندرسون» در گزارشی به سنای آمریکا گفته است که هدف اصلی امضای توافقنامه صلح با طالبان، کاهش خشونت‌ها و پایان جنگ در افغانستان بوده است.

وی افزوده است اکنون مشاهده می شود که طالبان خشونت‎ها را کاهش نداده اند و با ادامه این وضعیت احتمال بازنگری این توافقنامه وجود دارد و همچنین روند خروج نظامیان آمریکایی نیز متوقف خواهد شد.

چند روز پیش وزیر دفاع آمریکا نیز گفته بود که طالبان به تعهدات خود در توافقنامه صلح با آمریکا عمل نکرده و اجرای توافقات از زمان‌بندی مطابق با توافق نامه عقب مانده است.

توافق‌نامه صلح آمریکا و طالبان در دهم اسفند ماه با حضور نمایندگان شماری از کشورهای جهان و نهادهای بین المللی در دوحه امضا شد که قرار بود تا ۱۰ روز ۵ هزار زندانی طالبان و یکهزار زندانی دولتی رها و در بیستم اسفند ماه گفت وگوی بین افغانستانی آغاز شود.

برچسب‌ها