افزایش قیمت ارز به همراه رکود اقتصادی جهانی ناشی از شیوع بیماری کرونا از عواملی هستند که تغییرات جدی در عرصه اقتصاد جهانی را رقم زدهاند. ایران نیز از تغییرات بوجود آمده در سطح جهان بینصیب نبوده، مضاف بر این که شرایط سخت تحریمهای ناعادلانه در کشور نیز مزید بر علت در افزایش قیمت خودروهای داخلی شده است. همین موارد موجب شده تا بازار دلالان خودور نیز داغتر شده و برای کسب سود بیشتر تنور بازار خودرو را با بازار داغ شایعات بی اساس داغتر نمایند.
شایعه: از اواخر هفته قبل و ابتدای هفته جاری افزایش قیمت خودروهای داخلی روند صعودی را در پیش گرفته و این افزایش ادامه دارد.
پاسخ شایعه: رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه بررسی وضعیت بازار در تاریخ ۲۱ اردیبهشتماه جاری اعلام کرد: «به سازمان حمایت، شورای رقابت و ستاد تنظیم بازار تکلیف شده ظرف ۲۴ ساعت آینده در اقدامی مشترک بازار خودرو را ساماندهی کنند و جلوی آشفتگیهای موجود گرفته شود. به گفته وی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مکلف است در روشهای کنترل و نظارت خود بر بازار خودرو تجدید نظر کند و در سریعترین زمان ممکن و برای فروکش کردن تلاطم به وجود آمده در این بازار، اقدامات مقتضی را انجام و نتایج را به مردم گزارش کند». وی اضافه کرده: شورای رقابت نیز باید تا روز دوشنبه، طبق دستورالعملهای خود نسبت به تعیین قیمت خودرو اقدام و نتیجه را به ستاد تنظیم بازار کشور جهت تصویب نهایی ارائه کند.
در همین ارتباط یک مقام آگاه با اعلام اینکه دستورالعمل نهایی شورای رقابت عصر امروز به ستاد تنظیم بازار ارسال شده است، افزود: قرار است در جلسه دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه ستاد تنظیم بازار، این دستورالعمل بررسی و در نهایت قیمتگذاری جدید خودروها تعیین تکلیف شود.
وی با بیان اینکه مبنای دستورالعمل شورای رقابت قیمت بهمن ماه ۹۷ خودروسازان است، افزود: در آن مقطع خودروسازان قرار شد محصولات را ۵ درصد زیر قیمت بازار به فروش برسانند و بر همین اساس قیمتگذاریهایی انجام شد. با وجود آنکه عمر فروش خودرو آن هم ۵ درصد زیر قیمت بازار کوتاه بود اما بعداً در آن مقطع تغییرات قیمتی در قیمت محصولات اعمال شد که افزایش قیمت شرکت ایران خودرو بیش از سایپا بود. این موضوع در دستورالعمل جدید مورد توجه قرار گرفته و به نوعی افزایش قیمت محصولات ایران خودرو کمتر از سایپا خواهد بود.
هرچند هنوز هم قیمت خودروها در بازار به نرخ کارخانه نزدیک نشده، اما فعالان بازار معتقدند شروع این اتفاق میتواند عاملی برای ادامه افت قیمتها باشد. در عین حال تاکید مسئولان وزارت صنعت و سازمان حمایت بر خودداری مردم از خرید خودرو تا زمانی که قیمتها کاهش یابد نیز باعث شده تا بازار با رکود سنگین مواجه شود. در این شرایط مردم همچنان منتظر کاهش قیمتها هستند و تقریباً معاملهای در بازار صورت نمیگیرد.
«علی ملااحدی»، از فعالان بازار خودرو در مورد وضعیت بازار گفت: «در حال حاضر مراجعه کننده ای برای خرید خودرو در بازار نداریم و همه منتظر اجرایی شدن دستورالعمل جدید شورای رقابت برای قیمتگذاری خودرو هستند». به گفته وی مردم منتظرند ببینند سازمان حمایت و نهادهای نظارتی چه برخوردی با دلالان و سوداگران بازار خودرو میکنند.
«رضا شیوا»، رئیس شورای رقابت با تشریح جزئیات دستورالعمل قیمتگذاری خودرو توسط این شورا هم گفته: «خودروسازان در برخی بخشهای غیر تولیدی سرمایه گذاری کردهاند که این موضوع نباید بر قیمت خودرو سرشکن شود».