کابل - ایرنا - گسترش ویروس کرونا در افغانستان روند تصاعدی دارد اما با وجود آن قرنطینه در استان های «بلخ»، «قندوز»، «ننگرهار» و «سرپل» این کشور برداشته شده که این اقدام با هشدار وزارت بهداشت همراه بوده است.

شکایت شهروندان افغانستان، افزایش قیمت مواد غذایی و کمبود آن در بازارهای این کشور، گسترش فقر و عدم رسیدگی دولت باعث شد که قرنطینه در چهار استان یاد شده پایان یافته و مردم به کار و تجارت خود در شهرها برگردند.

قرنطینه در شهرهای کابل، هرات و قندهار که بیشترین افراد مبتلا و رقم فوتی را دارد، همچنان پا برجاست و ادارات دولتی، مدارس و بازار تعطیل است.

اما از طرف دیگر روند گسترش این ویروس در برخی استان ها بشدت رو به افزایش است و در برخی مناطق بتازگی ثبت شده و احتمال شیوع آن زیاد است.

برای نخستین بار طی ۴۸ ساعت گذشته شمار مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور به ۶۴۵ تن رسیده است که بالاترین رقم ثبت شده در این مدت از آغاز گسترش این ویروس در افغانستان می باشد.

اما لغو قرنطینه در شرایطی که این کشور در آغاز روند تصاعدی گسترش این ویروس قرار دارد، می تواند بحران آفرین باشد. زیرا وزارت بهداشت افغانستان توانایی لازم برای مدیریت این بحران را ندارد و زیرساخت های بهداشتی در این کشور بشدت ضعیف است.

همزمان با لغو محدویت‌های قرنطینه وزارت بهداشت هشدار داده است که این اقدام می تواند به فاجعه انسانی منجر شود.

«وحید مجروح» معاون این وزارت در نشست مطبوعاتی در کابل با انتقاد از لغو محدویت‌های تردد در شماری از استان‌ها گفت که این حرکت به معنی رسیدن به اوج بیماری خواهد بود.

وی گفت پیشرفت کند بیماری کرونا می تواند برای وزارت بهداشت فرصتی را فراهم کند که این وزارت خود را بیشتر تجهیز کند و برای مقابله با آن آماده شود اما لغو قرنطینه فرصت را خواهد گرفت و ویروس به سرعت گسترش خواهد یافت.

هرچند وی تائید کرد که مردم باید بپذیرند که ویروس کرونا دیگر بخشی از زندگی آن‌ها خواهد بود و تا زمان ساختن واکسن برای این بیماری با این وضعیت عادت کنند و با فاصله‌گیری اجتماعی و توصیه‌های بهداشتی مراقب سلامت خود باشند.

اما افغانستان کشوری است که پیش از ورود ویروس کرونا ۶۰ درصد جمعیت آن زیرخط فقر زندگی می کردند و با این بیماری، رقم فقر به ۷۰ درصد رسیده و براساس گزارش سازمان های بین المللی ۷۰۰ هزار کودک با سوء تغذیه شدید مواجه هستند.

از طرف دیگر، وزارت اقتصاد افغانستان هم گفته است که در دوران قرنطینه تنها ۷۰۰ هزار کارگر روزمزد کارهای خود را از دست داده و با گرسنگی مواجه هستند.

این وضعیت خود را در تظاهراتی در استان مرکزی غور این کشور به خوبی نشان داد که گرسنگی از ویروس کرونا بیشتر فاجعه خواهد آفرید.

روز یکشنبه گذشته زمانی که دولت افغانستان برنامه توزیع نان خشک در شهر «فیروز کوه» را آغاز کرد و یک موسسه نیز اقدام به توزیع مواد خوراکی به شهروندان فقیر نمود، تظاهراتی در اعتراض به بی‌عدالتی در این روند شکل گرفت.

معترضان گفتند که در روند توزیع نان خشک و مواد غذایی عدالت در نظر گرفته نشده و افرادی در این فهرست شامل شده اند که واسطه دار بوده و فقرا از لیست بیرون مانده اند.

این تظاهرات به خشونت کشیده شد و با شلیک پلیس چهار معترض کشته و ده ها تن دیگر هم زخمی شدند.

برخی منابع دولتی از کشته شدن دو پلیس نیز در شلیک متقابل معترضان خبر دادند اما روز گذشته این خبر از طرف رسانه‌های افغانستان رد شد که پلیس هم در شلیک متقابل کشته شده باشند.

این منابع نوشتند که پلیس گزارشی دروغین را برای تبرئه خود از شلیک بر روی معترضان منتشر کرده و هیچ پلیسی در این رویداد کشته نشده است.

دولت مرکزی این کشور اعلام کرده است که هیأتی را برای بررسی این رویداد به فیروزکوه خواهد فرستاد.

نهادهای بین المللی و شماری از کشورها بسته های کمکی برای افغانستان تعهد و یا وعده کرده اند که میزان آن به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار می رسد اما این کمک ها تاکنون در اختیار دولت این کشور قرار نگرفته است.

تاکنون روشن هم نیست که این کمک‌ها چه زمانی در اختیار آن‌ها گذاشته می شود. وزیر بهداشت افغانستان در پاسخ به سوال خبرنگاری که سوال کرد که کمک های خارجی کجا مصرف می شود، گفت: معلوم نیست که این کمک در زمانی که ما به آن نیاز داریم در اختیار ما گذاشته خواهد شد یا نه.

براساس آخرین آمار وزارت بهداشت افغانستان، تاکنون ۴هزارو ۶۸۷ نفر به این ویروس مبتلا شده اند که از این جمله ۶۰۰ نفر بهبود یافته و بیش از یکصد تن دیگر هم جان خود را از دست داده اند.