حجت الاسلام علی خادمی روز سه شنبه با بیان این مطلب به خبرنگار ایرنا گفت: اکنون برنامه قرائت قرآن به صورت مجازی در حال پخش است و مردم از آن استفاده می کنند اما ممکن است در برخی از مساجد جزءخوانی به صورت محدود صورت گیرد که البته تاکنون گزارشی در این مورد دریافت نکرده ایم.
وی در مورد برگزاری مراسم خانگی قرائت قرآن نیز گفت: تذکرات لازم برای ممنوعیت برگزاری این مراسم داده شده است اما در فضای جامعه متاسفانه برخی گویا باور نکرده اند که شرایط خاصی بر زندگی ما حاکم است و اعتنایی به تذکرات نمی کنند.
وی در مورد برگزاری مراسم شب های قدر نیز اظهار داشت: مراسم احیا با حفظ کامل پروتکل های بهداشتی و استفاده روزه داران از ماسک و دستکش و رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مصلای حضرت امام خمینی (ره)، حرم امامزاده سیدعباس (ع)، گلزار شهدای گمنام، مسجد شهرک شاهد، مسجد انقلاب، مسجد امام رضا (ع) و مسجد گلستان شهر بجنورد برگزار می شود.
وی افزود: حفظ سلامت از آموزه های دینی ماست و در قرآن نیز بر آن تاکید شده و بر این اساس مراقبت های فردی و حفظ موازین بهداشتی در شرایط خاص کرونایی، بر همه لازم است و افرادی که در این آیین ها شرکت می کنند باید امکاناتی مانند دستکش، ماسک، مهر و تسبیح خود را داشته باشند.
امامان جماعت، مسوول رعایت موارد بهداشتی در مساجد
وی افزود: مسوولیت رعایت این موارد در اجتماعات شب های احیا بر عهده امام جماعت، علما و بسیج است و اگر فردی این موارد را رعایت نکند باید به آنها تذکر داده شده و از ورود آن ها جلوگیری شود.
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی به همکاری دانشگاه علوم پزشکی نیز در مراسم شب های قدر اشاره کرد و افزود: لیست مساجد کلیدی استان به مراکز بهداشت داده شده تا گروه هایی بر حسن اجرای پروتکل های بهداشتی نظارت کنند.
وی ادامه داد: مراسم شبهای احیا در روستاهایی که دارای روحانی مستقر هستند با هماهنگی بخشداران، دهیاران و اعضای شورای روستا و روحانی مستقر، برگزار میشود.
ممنوعیت برگزاری آیین شب احیا در چند نقطه استان
حجت الاسلام خادمی افزود: بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی و ستاد کرونای استان در شهرهای فاروج، گرمخان، زیارت، بخش غلامان و دهستان آذری در شهرستان اسفراین به دلیل وضعیت قرمز ابتلای به بیماری کرونا، مراسم شب احیا برگزار نمیشود.
وی با بیان اینکه در برگزاری مراسم، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، ممنوعیت پذیرایی، استفاده از مهر و قرآن شخصی از نکات مورد تأکید در برگزاری مراسم است، گفت: مساجد دیگر نیز در صورت رعایت پروتکلهای بهداشتی ممنوعیتی برای برگزاری مراسم شبهای قدر ندارند.
براساس دستورالعمل روز دوشنبه معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مراسم معنوی شبهای قدر با رعایت کامل و دقیق راهنمایی های بهداشتی و فاصله گذاری در مساجد تنها در شب های قدر برگزار می شود.
بر اساس این بخشنامه، اولویت برگزاری مراسم در فضای باز مساجد با رعایت فاصله حداقل یک متر بین افراد است. در صورت نبود فضای باز برگزاری مراسم در داخل شبستان مساجد با ۲۵ درصد ظرفیت به حالت صف نماز با رعایت فاصله حداقل یک متری می تواند انجام شود.
رعایت تهویه مناسب در محل های بسته مانند شبستان الزامی است و اطلاع رسانی از سوی هیات امنای مساجد و بسیج محل مبنی بر حضور نیافتن بیماران خاص و بیماران زمینه ای با خطر بالا و همچنین کودکان و سالمندان در مراسم باید انجام شود.
همچنین باید از هرگونه پذیرایی و توزیع نذور خودداری شود و مدت زمان برگزاری مراسم از حداکثر ۲ ساعت تجاوز نکند.
بر اساس این بخشنامه، جلسات مداحان مشهور می تواند در فضاهای باز مانند ورزشگاهها با ۲۵ درصد ظرفیت و رعایت فاصله گذاری اجتماعی مراسم برگزار کنند.
وزارت بهداشت در بخشنامه خود تاکید کرده است که حضور تمام افراد در محل برگزاری مراسم باید با ماسک و دستکش باشد و افراد شرکت کننده لازم است سجاده، مهر، قرآن، مفاتیح و چادرنماز شخصی (مخصوص بانوان) خود را همراه بیاورند.
دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی از طریق معاونت های بهداشتی دانشگاه نسبت به نظارت دقیق و تشدید بازرسی اقدام کنند. البته برگزاری مراسم شب های قدر در استانهای شدیدا درگیر مشمول این بخشنامه نمی شود و در این استانها از برگزاری مراسم جلوگیری می شود.
استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی دارای هزار و ۱۰۰ مسجد است
وضعیت خراسان شمالی به لحاظ شیوع کرونا قرمز اعلام شده که به ویژه در ۲ هفته اخیر آمار ابتلای به این بیماری روندی صعودی به خود گرفته است.