تهران - ایرنا - اقتصاد عربستان با چهار بحران بزرگ و غیرقابل تحمل شیوع «ویروس کرونا»، کاهش شدید قیمت نفت، توقف درآمدهای حج عمره و هزینه‌های سرسام‌آور جنگ یمن مواجه شده و به شدت تحت فشار قرار گرفته است.

به گزارش امروز (سه شنبه) روزنامه « رأی الیوم» چاپ لندن، چندی پیش به دنبال بسته ماندن بیش از دو ماه درهای «مسجدالحرام» و «مسجدالنبی» بر روی مردم، « عبدالرحمن السدیس » رئیس کل امور حرمین شریفین وعده داد که با بر طرف شدن به قول خودش «گرفتاری» کرونا، درهای این دو مسجد بازگشایی خواهند شد، اما این وعده به دلیل گسترش شیوع بیماری «کووید – ۱۹ » در عربستان تحقق نیافت.

در همین رابطه « توفیق الربیعه » وزیر بهداشت عربستان نسبت به احتمال رسیدن تعداد مبتلایان به کرونا به مرز دویست هزار نفر در این کشور، هشدار داد و گفت که در صورت بروز این اتفاق، شاهد فروپاشی نظام درمانی و بهداشتی در عربستان خواهیم بود.

وزارت بهداشت عربستان دیروز اعلام کرد که با ثبت ۹ فوتی و یک هزار و ۹۶۶ مبتلای جدید در این کشور، شمار قربانیان کرونا به ۲۵۵ نفر و مبتلایان به ۴۱ هزار و ۱۴ تن افزایش یافت . این امر نشان می‌دهد که تعداد مبتلایان در عربستان به سرعت در حال افزایش است. وی همچنین از بهبود یک هزار و ۲۸۰ بیمار مبتلا به کرونا در این کشور خبر داد.

رای الیوم افزود که عربستان امسال حج عمره ماه رمضان را از دست داد که در سال‌های گذشته تقریبا ۲۶ میلیارد ریال سعودی درآمد غیرنفتی برای این کشور به همراه داشت. هم اکنون با توجه به هشدارهای سازمان بهداشت جهانی در خصوص به راه افتادن دومین و سومین موج گسترش کرونا در جهان که نشانه‌های آن در شهر «ووهان» چین در حال نمایان شدن است، زمزمه لغو حج تمتع امسال نیز به گوش می‌رسد.

علاوه بر تعطیل ماندن حج عمره ظرف بیش از دو ماه گذشته به ویژه در ماه مبارک رمضان که شمار عمره‌گزاران مسلمان از سراسر جهان در طی آن افزایش چشمگیری می‌یابد، همزمان با شیوع ویروس کرونا، قیمت جهانی نفت نیز به شدت کاهش یافت و چرخ اقتصاد سعودی از کار افتاد و در نتیجه وزیر دارایی عربستان در یک اظهارنظر صریح و روشن بی‌سابقه، از متوسل شدن ریاض به اقدامات سخت‌گیرانه ریاضتی در آینده نزدیک خبر داد.

این روزنامه اضافه کرد که عربستان به دنبال مکالمه تلفنی تهدیدآمیز «دونالد ترامپ » رئیس جمهوری آمریکا با « محمد بن سلمان » ولیعهد سعودی، تولید نفت خود را کاهش داد و سیاست ریاضت اقتصادی سخت و دشواری را در پیش گرفت و در نتیجه پرداخت کمک هزینه معیشتی به مردم عربستان متوقف شد و نرخ مالیات ارزش افزوده کالاها به طور بی‌سابقه‌ای در این کشور سه برابر افزایش یافت و از ۵ درصد به ۱۵ درصد رسید. در واقع نرخ ارزش افزوده توسط دولت عربستان در سال ۲۰۱۸ به ۵ درصد افزایش یافت که موجی از خشم و نارضایتی در میان شهروندان این کشور برانگیخت.

هم اکنون ریاض تمامی طرح‌های بزرگ مالی خود تا سال ۲۰۲۰ را به حال تعلیق درآورده است.

در همین رابطه «محمد الجدعان» وزیر دارایی عربستان در گفت وگو با خبرگزاری آمریکایی «بلومبرگ» از حذف کمک هزینه معیشتی مردم و افزایش نرخ مالیات ارزش افزوده کالاها از ۵ به ۱۵ درصد دولت متبوع خود دفاع کرده و ابراز داشت که این دو اقدام بر اساس ارزیابی‌های رسمی تقریبا باعث تامین صد میلیارد ریال سعودی برای خزانه دولت خواهد شد.

رای الیوم نوشت: بر اساس این گزارش، در ارتباط با تاثیر سیاست یاد شده بر افکار عمومی مردم در عربستان باید گفت که اکثر کاربران سعودی شبکه اجتماعی توئیتر از تصمیمات غیرمنتظره دولت متبوع خود ابراز نارضایتی کرده‌اند و از رهبران این کشور خواستند تا نرخ اجاره بها و خدمات عمومی همچون آب و برق و گاز و بنزین و کالاهای اساسی و همچنین اقساط بانک‌ها را کاهش دهد.  

بسیاری از خانواده‌های سعودی به ویژه خانواده‌های فقیر در عربستان هم‌اکنون بیم آن دارند که با افزایش یافتن قیمت‌ها، تجار و بازرگانان نیز اقدام به گران‌تر کردن کالاهای خود نمایند و به همین دلیل بسیاری از کاربران سعودی شبکه‌های اجتماعی از دولت خواستند تا خانواده‌های فقیر را از حذف پرداخت کمک هزینه‌های معیشتی مستثنی کرده و آنها را از این قانون معاف کند.

رأی الیوم افزود: کارشناسان اقتصادی معتقدند که دولت عربستان باید به گزینه‌های دیگری برای کاهش کسری بودجه متوسل می‌شد که تاثیر منفی کمتری بر زندگی روزمره مردم داشته باشد، اما جایگزین‌های مالی موجود در دسترس ریاض رو به فرسایش گذاشته‌اند، زیرا واشنگتن از ریاض می‌خواهد تا هزینه حمایت آمریکا از عربستان و استقرار موشک‌های «پاتریوت» و نظامیان آمریکایی در این کشور را بپردازد.

علاوه بر آن باید به هزینه‌های هنگفت جنگ در یمن اشاره کرد، زیرا به عنوان مثال هزینه جنگنده‌های شرکت کننده در جنگ یمن ماهانه تقریبا ۲۳۰ میلیون دلار است، یعنی ظرف سه سال ابتدایی جنگ این موضوع برای ریاض ۸ میلیارد دلار هزینه در پی‌داشته است و هنوز جنگ علیه یمن ادامه دارد، در حالی که آل سعود می‌توانست این هزینه سرسام‌آور را در جهت مقابله با بحران شیوع ویروس کرونا و نفت صرف کند.

۱۴۸۷