تهران- ایرنا- نویسنده تفسیر قرآن مهر از حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان باطن شب قدر یاد کرد و گفت: در حدود ۲۰ تفسیر اشاری و باطنی از سوی مفسران قرآن در این زمینه بیان شده است.

حجت الاسلام محمدعلی رضایی اصفهانی به خبرنگار معارف ایرنا گفت: در روایات اهل بیت (ع) ذیل آیه سوم سوره دخان که می فرماید انا انزلناه فی لیله مبارکه، آمده است که شب قدر شب با برکتی است و حضرت زهرا (س) باطن شب قدر هستند.

وی افزود: شب قدر دارای یک ظاهر و یک باطن است که ظاهر آن از مغرب تا طلوع فجر است و  باطن آن فاطمه زهراست. چون همانگونه که فضیلت، عظمت و شرافت شب قدر بر مردم پوشیده است، عظمت و شرافت فاطمه زهرا (س) نیز بر مردم پوشیده است.

رئیس مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث جامعه المصطفی ادامه داد: شب قدر شب نزول برکات و نزول قرآن صامت یعنی همین قرآنی است که آن را تلاوت می کنیم و حضرت زهرا (س) ظرف قرآن ناطق یعنی ائمه معصومین است.

وی درباره زمان شب قدر اظهار کرد: طبق روایات از شب های نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم به عنوان شب های قدر یاد شده ولی شب بیست و سوم به دلیل روایت عبدالله بن انیس انصاری جهنی ترجیح دارد. یک عرب بیابانگرد به نام جحنی که در خارج از مدینه به دامداری مشغول بود، خدمت پیامبر اکرم (ص) رسید و گفت که به دلیل مشکلات نمی تواند هر سه شب را احیاء بگیرد و پیامبر در گوش او مطلبی را بیان کردند. مردم بعدا دیدند که جحنی شب بیست و سوم به مدینه می آمد.

رضایی اصفهانی ادامه داد: از قرینه این روایت استفاده می شود که شب بیست و سوم شب اصلی باشد البته در بعضی روایات آمده که شب قدر دارای سه مرحله است. در شب اول برنامه ریزی می شود، در مرحله دوم بررسی و در شب سوم امضا می شود.

این استاد حوزه علمیه قم افزود: شاید این سوال برای برخی افراد مطرح شود که اگر شب قدر در ایران از مغرب تا طلوع فجر است، در کشورهایی مانند آمریکا که در آن سوی کره زمین هستند و در روز به سر می برند، چگونه خواهد بود.

وی افزود: برخی مفسران مانند آیت الله مکارم شیرازی در تفسیر نمونه نوشته است که شب از نظر علمی ۲۴ ساعت است . یعنی وقتی زمین در مقابل خورشید قرار  می گیرد در قسمت مقابل آن یک سایه مانند خرطوم ایجاد می شود و آن سایه خرطومی وقتی یک بار به طور کامل به دور زمین بگردد، یک شب کامل می شود و لذا شب ۱۲ ساعت نیست بلکه به نسبت ما که در ایران هستیم از مغرب در حدود ساعت ۲۰ و ۱۵ دقیقه تا ساعت پنج صبح است در حالی که این سایه خرطومی زمین در سایر کشورها نیز وجود دارد که شروع آن از نصف النهار مکه است و زمانی که یک بار به دور زمین بچرخد، یک شب کامل می شود.

نویسنده کتاب درسنامه روش ها و گرایش های تفسیری قرآن اضافه کرد: شیخ عباس قمی نیز در مفاتیح الجنان به این مطلب اشاره کرده و نوشته است که فضیلت روز قدر از شب قدر کمتر نیست. یعنی همان برکاتی که در شب وجود دارد در روز ماه مبارک رمضان نیز وجود دارد. چون هنوز در ۲۴ ساعت کره زمین هستیم.