تولیتهای مقدس حرم امیرمومنان علی (ع) و مسجد کوفه در نجف اشرف به همین مناسبت از برگزاری آیینهای عزاداری ویژه ضربت خوردن امام اول شیعیان در این امکان مقدس خودداری کردند.
همه عتبات عالیات در شهرهای مقدس نجف اشرف، کربلا، کاظمین و سامراء و دیگر زیارتگاهها و امکان مقدسه و مساجد و حسینیهها در شهرهای مختلف عراق برای نخستین بار در شب نزول رحمت الهی و قبول دعا، خالی از جمع مناجات کنندگان شب قدر بود.
در زمانه شیوع ویروس کرونا، مردم روزهدار عراق به دور از این اماکن عبادی و مقدس، چشمهای اشکآلود را بر صفحه شیشهای تلویزیونها دوخته بودند و با سوز دل همراه با حسرت در کنج خانههایشان، آیین ویژه شبهای قدر را به جای آوردند.
شبکههای تلویزیونی عراقی نیز مراسم قرآن بر سرگرفتن و قرائت دعای «جوشن کبیر» را در حالی که صحنههایی زنده از حرمهای خالی عتبات مقدسه را به نمایش میگذاشتند، کوشیدند فضای معنویت توام با حسرت این شبهای مناجات را به ترسیم بکشند.
حجتالاسلام «عبدالحمید مهاجر» از خطبای معروف عراقی نیز در چند شبکه تلویزیونی عراقی، دیشب (سه شنبه شب) به صورت مستقیم مراسم شب قدر را برگزار کرد و از مردم عراق خواست که در منازل با او همراه شوند.
مهاجر بارها با اندوه همراه با اشک، از اینکه به دور از حرمهای مطهر به ویژه حرم امیر مومنان علی (ع) این مراسم را در شب ضربت امام اول شیعیان جهان به صورت انفرادی برگزار میکند، آتش حسرت به دل مخاطبانی که او را از طریق تلویزیون مشاهده میکردند، فرو افکند و سیل اشک را در همه چشمهایی که او را از طریق قاب شیشهای دنبال میکردند، جاری کرد.
در حالی که بر ضرورت حضور در کنار حرم اباعبدالله الحسین (ع) در شبهای قدر بسیار توصیه شده و همواره تاکید شده که دعا در زیر گنبد حرم امام حسین (ع) سریعالاجابه است، اما دیشب حرم حسینی و بینالحرمین و بارگاه ابوالفضل عباس (ع) شب خلوت و آرامی را گذراند.
تنها عده بسیار اندکی که عموما از اهالی کربلا و عوامل اجرایی حرمهای مقدس توفیق همجواری با بارگاه حسینی (ع) و عباسی (ع) در شب قدر داشتند و بقیه ملت عراق خصوصا شیعیان این کشور از طریق تلویزیون، این اماکن مقدس را نظارهگر بودند.
در نجف اشرف، عدهای از اهالی این شهر نتوانستند که در شب ضربت خوردن امیرمومنان علی (ع)، به دور از حرم مطهر باشند و در سپیده دم نوزدهم رمضان، در کنار ضریح مقدس حضور یافتند و بر سر و سینه زدند و در فراق امام اول شیعیان، اشک ریختند.
ویروس کرونا امسال نه تنها آیینهای شب قدر بلکه همه آداب و سنن ویژهای که عراقیها در ماه رمضان دارند را تحتالشعاع قرار داده است .
برگزار نشدن محافل قرآنی، عبادتهای جمعی، دید و بازدیدهای خانوادگی و گستراندن سفرههای افطاری بخشی از این آیینهای ویژه است که همگی در نتیجه شیوع کرونا، برچیده شدند.