مشهد- ایرنا- گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با برخورداری از ۵۰ نسخه نفیس از شاهنامه فردوسی، مرجع بزرگی از نسخ خطی از این اثر بزرگ ادبی است که در محل این کتابخانه به نمایش درآمده است.

کارشناس‌ مسوول گنجینه نسخ خطی آستان قدس رضوی در جمع خبرنگاران گفت: نسخه‌های خطی شاهنامه از نظر هنری بسیار نفیس هستند و تعدادی از آنها مصور است و سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی بیشترین تعداد نسخ خطی شاهنامه را در کشور در اختیار دارد. 

سیدمحمدرضا فاضل هاشمی افزود: نسخۀ دست‌نویس شاهنامه متعلق به قرن ۱۰ هجری و عصر صفویه، قدیمی‌ترین نسخه شاهنامه در این مجموعه است که به خط نستعلیق شیخ محمد چشتی در جداول چهار ستونی و در ۵۴۹ برگ کتابت شده و با شمارۀ ثبت ۴۲۴۷ در گنجینۀ مخطوطات کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.

وی همچنین از کامل‌ترین شاهنامۀ فردوسی این گنجینه یاد کرد و ادامه داد: این نسخه حاوی پنج جلد از آغاز شاهنامه (گفتار اندر ستایش خسرو) تا پایان آن (پادشاهی کیخسرو) است و با شمارۀ ۴۳۰۱۵ در این گنجینه ثبت شده است.

کارشناس‌ مسوول گنجینه نسخ خطی آستان قدس رضوی از یکی دیگر از بهترین‌های این گنجینه نام برد و گفت: مصورترین نسخه شاهنامه این کتابخانه به شماره‌های ۳۱۲۷۹ تا ۳۱۲۸۱، شامل دفتر اول تا سوم شاهنامه می‌باشد که ۱۱۶ تصویر را در برگرفته است.

وی افزود: شاهنامۀ مصور اهدایی رهبر معظم انقلاب متعلق به قرن ۱۲ وبه  شمارۀ اموال ۵۳۴۳۴ یکی دیگر از نفایس شاهنامه‌ای این گنجینه است.

گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بیش از یکصد هزار نسخه خطی نفیس و تاریخی در موضوعات گوناگون در اختیار دارد که همه آنها مراحل دیجیتال‌سازی را پشت سر گذاشته‌اند. بخشی از این آثار در سایت کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی به آدرس digital.aqr.ir در دسترس است و علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به این درگاه اینترنتی از این نُسخ بهره‌مند شوند.

۲۵ اردیبهشت ماه روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و روز پاسداشت زبان فارسی است.