آستارا - ایرنا - گذر زمان موجب نشستن غبار فراموشی بر چهره بسیاری از آئین‌های ماه رمضان در آستارا شده‌است و با نگاه به گذشته‌ها، خاطرات آنها در اذهان تداعی می‌شود.

در سال های گذشته مردم شهرستان آستارا چند روز مانده به ماه رمضان، خود را برای ورود به ماه مهمانی خدا آماده می کردند و پخت غذاها، شیرینی ها و خوراکی های خاصی رواج داشت.

 پری علی محمدزاده یکی از اهالی این شهرستان روز پنجشنبه گفت: در سال های گذشته بانوان در آستانه ماه رمضان، نان های مخصوصی با نام محلی (نذیرچورک) را پخته و در بین همسایه ها و نیازمندان توزیع می کردند.

وی اظهار کرد: دادن هدایا به کودکان و نوجوانان روزه اولی، تشویق آنها به روزه های کله گنجشکی از رسوم رایج مردم این خطه برای سهیم کردن نسل نوجوان در آئین های ماه مبارک رمضان بود.

وی ادامه داد: کشمش پلو، شیر برنج، رشته پلو، لونگی و حلیم توسط مادران در سفره پر برکت افطار و سحری چیده می شد اما این روزها با وجود رنگین شدن برخی سفره ها، نوع غذاها فرق کرده است.

مهناز علایی از دیگر شهروندان آستارا گفت: حدود ۴۰ سال قبل اگر کدورتی در بین خانواده ها بود به مناسبت ماه رمضان با دیدارهای تازه برطرف می شد و اعتقاد داشتند با دل های پر کینه، عبادات مقبول حق نخواهد شد.

وی اضافه کرد: در ایام قدیم به علت نبود امکانات مخابرات، هر کس زودتر از دیگران در محله خود هنگام سحر بیدار می شد، همسایه ها را صدا می زد و برای سحری بیدار می کرد تا از خوردن سحری و عبادت باز نمانند.

کامران بنی سهراب از دیگر شهروندان آستارا نیز گفت: غذاهای گرم سحری در تنورهای سنتی و خانگی پخت و به همراه کره و دوغ محلی در سفره ها چیده می شد و بیشتر کودکان خانواده به دلیل خوشمزه بودن غذاها، پای سفره های سحری حاضر می شدند.

وی بیان کرد: در ماه رمضان زودتر سر به بالین می گذاشتیم تا قبل از اذان صبح از سفره سحری جا نمانیم اما امروزه برخی روزه داران، روزه را بدون سحری تجربه می کنند و در آن دوران اگر کسی هم روزه نمی گرفت، به احترام این ماه، در کنار سفره های سحری و افطار حضور می یافت.

وی اضافه کرد: در آن سال ها تمام کسبه محل، هنگام افطار مغازه های خود را می بستند تا در کنار سفره افطار نزد خانواده خود، مهمان خالق خویش باشند و پس از نماز مغرب و عشاء مغازه های خود را تا نیمه شب باز می کردند و این رسم در بسیاری از محله های آستارا رواج دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آستارا نیز گفت: با برگزاری برنامه های فرهنگی از جمله جشنواره و نمایش می توان بسیاری از آن رسوم را برای نسل های سوم و چهارم یادآوری و احیاء کرد.

پردل امیری نژاد افزود: برای نمایش و اجرای آئین های سنتی ماه رمضان، بسترهای لازم در نوار ساحلی و پارک جنگلی آستارا وجود دارد و با همکاری دستگاه های متولی برای برگزاری این آئین ها  از آمادگی لازم برخوردار هستیم.

شهرستان آستارا با ۹۱ هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان واقع شده است.