به گزارش نشریه "تایمز او ایندیا"، در هفته گذشته حدود ۲۵۰ نیروی مرزی هند و چین در منطقه "دریاچه پانگونگ" واقع در شرق لاداخ با یکدیگر درگیر شدند. این درگیری که به شکل فیزیکی بود، چندین مجروح در میان نیروهای هندی و چین برجای گذاشت.
چند روز پس از آن نیروهای مرزی دو کشور در منطقه "ناکو لا پس" واقع در شمال سیکیم با یکدیگر درگیر شدند.
آنوراگ سریواستاوا سخنگوی وزارت امورخارجه هند ضمن اشاره به دیدارهای پیشین نارندرا مودی نخست وزیر هند با شی جین پینگ رییس جمهوری چین و توافق آنها به حفظ صلح در مناطق مرزی گفت: هند و چین بسیار به حفظ صلح، آرامش و دوستی در مناطق مرزی اهمیت میدهند.
وی افزود: دو کشور به صورت موردی و به دلیل نقطه نظر متفاوت در خصوص مرزهای مشترک، وارد شرایط خاص میشوند. رسیدن به یک توافق و نقطه نظر مشترک میتواند دلیلی باشد تا اینگونه رخدادها تکرار نشوند.
خط واقعی کنترل در واقع مرزی است که هند و چین آن را در مناطق مورد اختلاف تعیین کردهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه هندتاکیدکرد: طرف هند متعهد به هدف صلح و آرامش در مناطق مرزی با چین است.
مقامات هندی روز سه شنبه اعلام کردند که پس از رویت چندین بالگرد نظامی چین در مرزهای مورد اختلاف در منطقه لاداخ، نیروی هوایی هند چند فروند جنگنده را در پایگاههای مرزی خود مستقر کرده است.
در سال ۲۰۱۷، دو کشور با یکی از جدیترین تنشهای مرزی در منطقه "دوکلم" مواجه شدند. این تنش پس از ۷۳ روز و با دخالت نارندرا مودی نخست وزیر هند و شی جین پینگ رییس جمهوری چن حل شد.
دهلی نو و پکن از سال 2003 تاکنون بیش از ۳۰ بار با یکدیگر در خصوص اختلافات مرزی گفت و گو کردهاند.
تاریخچه اختلافات مرزی هند و چین
چینیها بارها گارد مرزی هند را به عبور از خطوط مرزی در منطقه تبت در گذرگاه «ناتولا» در ایالت سکیم در شمال شرق هند و ورود به خاک چین متهم کردهاند و هندیها هم معتقدند افزایش تنش مرزی در سکیم اقدامی توسط پکن برای باز کردن جبهه جدیدی علیه هند است.
چین، بوتان و هند در مناطقی به وسعت ۷۵۰ کیلومتر مربع در ایالت سکیم دچار اختلاف هستند یکی از این مناطق «دوکلم» یا «دونگ لانگ» است چین در نظر دارد با ساخت جاده در «دوکلم» امکان دسترسی به مناطق مرزی بوتان و هند را تسهیل کند اقدامی که با واکنش و مخالفت شدید هند مواجه شدهاست.
چین در ۲ دهه گذشته بوتان را برای واگذاری منطقه «دوکلم» به این کشور تحت فشار قرار دادهاست پکن اعلام کردهاست حاضر است به جای «دوکلم» درههای «جکورلونگ» و «پاسملونگ» در شمال بوتان به وسعت ۴۹۵ کیلومتر مربع را به این کشور واگذار کند.
هند به شدت نگران اقدامات نظامی چین در «دوکلم» است زیرا این منطقه به کریدور بسیار حساس «سیلیگوری» هند متصل است. منطقه «سیلیگوری» یک نوار باریک در هند است که شمال شرق را به دیگر مناطق این کشور متصل میکند.
هند بهطور مداوم مواضع دفاعی خود را در این منطقه با هدف مقابله با چین گسترش دادهاست. چین در سالهای اخیر چندین جاده از تبت به سوی مرزهای بوتان احداث و خط آهن خود را در این منطقه گسترش داده است.
چین تا کنون چندین بار به بهانه ورود نیروهای هندی به خاک این کشور در ایالت سکیم، منطقه مرزی «ناتولا» را به روی زائران هندی که قصد سفر به منطقه «کیلاش مانسرووار» را دارند بسته است و بازگشت زائران در آینده را منوط به وارد نشدن نیروهای هندی به خاک چین عنوان کردهاست،
قدامی که در پی آن شورای جهانی هندو (وی. اچ. پی) خواستار تحریم کالاهای ساخت چین شد.
گذرگاه «ناتولا» ، هند را به مناطق هندو و بودایی نشین در منطقه مرتبط میکند این منطقه در سال ۱۹۶۷ میلادی شاهد درگیری شدید مرزی میان نیروهای نظامی چین و هند بودهاست.
چین و هند توافقنامه همکاری نظامی مرزی با هدف جلوگیری از رویارویی نظامی در امتداد خطوط واقعی مرزی امضا کردهاند. بر اساس این توافقنامه، نیروهای دو کشور باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از رویارویی مرزی در مناطق مرزی مانند بخشهای از ایالت آروناچال پرادش به کار گیرند با این حال نیروهای نظامی دو کشور در سال ۱۹۶۲ دراین منطقه درگیر شدند.
هند و چین در خصوص ۹۰ هزار کیلومتر مربع در منطقه مرزی هیمالیا اختلاف دارند.
هند مدعی است چین ۳۸ هزار کیلومتر مربع از فلات «کسای» چین در غرب این کشور را به تصرف خود درآورده است بخش زیادی از این اراضی در ایالت «آروناچال پرادش» واقع است که در چین به «تبت جنوبی» معروف است.