سعید شهریاری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: با توجه به شرایط شیوع کرونا و تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی برای مقابله با این بیماری، فعالیت دورههای آموزشی سوادآموزی متوقف نشد حتی این شرایط خلاقیت و نوآوریهایی را در حوزه تولید محتوا، عکس و فیلمهای آموزشی در پی داشت.
وی با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی سوادآموزان از طریق فضای مجازی و برنامه فرصت برابر شبکه آموزش تلویزیون گفت: اطلاعرسانی در این حوزه از طریق مسئولان سوادآموزی مناطق و آموزشدهندگان انجام شده و معاونت سوادآموزی شهر تهران نیز در روزهای اخیر با آموزشدهندگان تماس گرفته و ضمن بررسی و ارزیابی فعالیتهای آنان، دسترسی سوادآموزان به تلفن همراه و امکانات آنان برای آموزش را جویا میشود.
شهریاری، نداشتن امکانات و ابزار مناسب، تلفن همراه، اینترنت و یا دسترسی به تلفن همراه در ساعات محدودی از روز را از مشکلات سوادآموزان عنوان کرد و افزود: با این وجود آموزشدهندگان در مواردی تمام وقت و ۲۴ ساعته متناسب با امکانات و ساعتهای دسترسی سوادآموزان به تلفن همراه و فضای مجازی فعالیت میکنند.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران بیان کرد: آموزشدهندگان در این روند ضمن تدریس از طریق فضای مجازی و پاسخ به سوالات سوادآموزان، درسها را مرور، روخوانی و روانخوانی را تمرین و اشکالات سوادآموزان را رفع میکنند.
وی گفت: برخی از آموزشدهندگان در صورتی که سوادآموزان مباحث درسی را با توضیح و ارسال فیلم متوجه نشدند، با رعایت دستورالعملهای بهداشتی در خانه سوادآموزان حضور پیدا کرده و به صورت فرد به فرد روند آموزشی آنان را پیگیری میکنند.
شهریاری افزود: پیگیری مباحث آموزشی سوادآموزان موجب شده که دورههای آموزشی آنان تکمیل و بسیاری از سوادآموزان به مرحله آزمون برسند و منتظر شیوهنامه سازمان نهضت سوادآموزی درباره نحوه برگزاری امتحانات هستیم و با توجه به اینکه دورههای سوادآموزی رایگان است و در صورت قبولی سوادآموز مبلغی به آموزشدهنده پرداخت میشود، آزمونها به صورت حضوری و کتبی برگزار میشود.
جذب ۵هزار سوادآموز در سال جاری
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به اینکه امسال حدود پنج هزار سوادآموز در دورههای سوادآموزی، انتقال و تحکیم تحت پوشش این نهاد قرار گرفتند، اظهارداشت: دوره سوادآموزی مربوط به افرادی است که یا بیسواد هستند یا سالهای گذشته، کلاس اول یا دوم ابتدایی را خواندند که پس از پایان این دوره به فرد معادل پایه سوم ابتدایی مدرک داده میشود و در صورت علاقه به تحصیل فرد میتواند دوره انتقال را گذرانده و معادل ششم ابتدایی مدرک دریافت کند و در دوره متوسطه و بالاتر ادامه تحصیل دهد.
وی افزود: برخی از سوادآموزان که تمایلی به ادامه تحصیل ندارند میتوانند برای تثبیت آموختههای خود و جلوگیری از بازگشت به بیسوادی در دورههای تحکیم که شامل فعالیتها و آموزشهای متنوعی است، شرکت کنند.
شهریاری درباره وضعیت سوادآموزی شهر تهران گفت: براساس سرشماری سال ۱۳۹۵، شهر تهران ۹۲ هزار بیسواد دارد که هر ساله بخشی از این افراد را به شیوههای کلاسی، گروهی و فرد به فرد تحت پوشش قرار داده و باسواد میکند.
وی بیشترین نرخ بیسوادی شهر تهران را در مناطق حاشیهای و اطراف این شهر عنوان کرد و اظهارداشت: سوادآموزی گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ را تحت پوشش قرار میدهد که امسال درصدی از گروه سنی ۴۹ تا ۶۵ سال را هم آموزش دادیم.
شهریاری با اشاره به آموزش کودکان کار و بازمانده از تحصیل بیان کرد: این قشر هم جزء گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال محسوب شده و هر ساله حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ از آنان را تحت پوشش قرار میدهیم که سال گذشته توانستیم با بهرهمندی از ظرفیت سایر نهادها در شناسایی و معرفی کودکان کار و بازمانده از تحصیل حدود یکهزار نفر را جذب کنیم.
وضعیت نیروهای حقالتدریس سوادآموزی
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران درباره وضعیت استخدامی نیروهای حقالتدریس گفت: نیروهایی با این عنوان در معاونت سوادآموزی فعالیت نمیکنند بلکه مربیانی به نام آموزشدهنده در این نهاد جذب میشوند.
وی گفت: آموزشدهندگانی که از سال ۹۲ به قبل با سوادآموزی همکاری کردند و براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در شرایط خاصی در دورهای به صورت تجمیع کلاس برگزار کردند، اقدامات جذب و استخدام آنان در حال انجام است.
شهریاری افزود: پس از آن هر مربی با سوادآموزی همکاری داشته باشد یا شرایط لازم را نداشته باشد، سال گذشته با هماهنگی آموزش و پرورش، بخشی از آنان به عنوان حقالتدریس در این نهاد هم همکاری میکنند اما در حوزه سوادآموزی به عنوان آموزشدهنده فعالیت میکنند که امسال حدود ۵۰۰ آموزشدهنده با ما همکاری دارند.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره تعیین تکلیف معلمان حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی خاطرنشان کرد: افرادی که شامل حال این مصوبه میشوند در منطقه کارگروهی تشکیل و پس از بررسیهای لازم درخواست آنان به استان و سپس سازمان نهضت ارسال میشود که قرار بود آموزشیاران اسفندماه در آزمونی شرکت کرده و وضعیت آنان تعیین تکلیف شود.
شهریاری گفت: این آزمون به علت شیوع کرونا تاکنون به تعویق افتاده است، در صورتی که داوطلبان در آزمون پذیرفته شوند میتوانند بعد از گذراندن دوره آموزشی یک ساله جذب آموزش و پرورش شوند.
آزمون آموزشدهندهها به استناد بند (۲) قانونالحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف معلمین حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در آموزش و پرورش مصوب ۱۳ شهریور ۱۳۷۶ و ماده (۵) آئین نامه اجرایی شماره ۷۹۷۹۵/ت ۵۶۶۱۰ ه مورخ ۳۰ شهریور ۱۳۹۸ هیات وزیران و بند (۳/۲) شیوه نامه شماره ۷۰۰/۱۶۰۱۵۰ مورخ دوم آذر ۱۳۹۸ وزارت آموزش و پرورش برگزار میشود.