به گزارش روز شنبه شبکه خبرآسیا، احمد اکرم دادستان مالزی گفت اما یکی از قضات موافقت کرده که از رضا عزیز رفع اتهام کند که معادل تبرئه نیست و این اقدام پس از آن حاصل شد که او برای حل اختلافات مالی موافقت کرد. کمیسیون ضدفساد مالزی اعلام کرد که داراییهای خارجی به ارزش ۱۰۷.۳ میلیون دلار را طبق این توافق با "رضا عزیز" که فرزندخوانده نجیب رزاق نخست وزیر سابق مالزی است کسب خواهد کرد.
رضا عزیز در ماه ژوییه سال گذشته (تیر- مرداد۹۸) به اتهام دریافت نزدیک به ۲۵۰ میلیون دلار از صندوق ملی مالزی (۱MDB) دستگیر شده بود. میلیاردها دلار از این صندوق اختلاس شد و در زمینههای مختلفی از جمله هنر هزینه شد و در این سوء استفاده بزرگ پای نجیب رزاق و نزدیکان او هم به میان کشیده شد. رضا عزیز متهم است که در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ در اقداماتی غیرقانونی ۲۴۸.۱۷ میلیون دلار از طریق صندوق یاد شده دریافت کرده است.
رضا عزیز، تهیهکننده فیلم «گرگ وال استریت» به کارگردانی مارتین اسکورسیزی، است که از سال گذشته سایه اتهام ارتباط با اختلاس مبلغ قابل توجهی سرمایه از سوی ناپدریاش، نجیب رزاق نخستوزیر سابق مالزی برسرش سنگینی میکند.
این پول به حسابهای بانکی شرکت فیلمسازی "رد گرانتی پیکچرز" هالیوود که رضا عزیز از موسسان آن بوده است واریز شد. این شرکت سازنده فیلم "گرگ وال استریت" درباره یک کلاهبردای بزرگ مالی است. عزیز یکی از موسسان کمپانی رد گرانیت پیکچرز است که «گرگ وال استریت» را در سال ۲۰۱۳ تولید کرد.
این موضوع در دو سال گذشته درآمریکا نیز سروصدای زیادی به پا کرده است. دادستان آمریکا در سال ۲۰۱۶ دادخواستی را علیه این کمپانی به دادگاه برد و از آن به عنوان بخشی از تلاش برای پولشویی چند میلیارد دلاری از سوی سوءاستفاده کنندگان مالی از صندوق اقتصادی مالزی (وانام دی بی) یاد کرده بود.
رضا عزیز مدیرعامل این کمپانی پسر ناتنی نخست وزیر مالزی و دوست نزدیک جو لو تاجری است که در مرکز این رسوایی مالی قرار دارد. دادستانهای این پرونده در آمریکا ادعا کرده بودند که وی بیش از ۱۰۰ میلیون دلار از شرکت مالزیایی برای سرمایهگذاری در ساخت «گرگ وال استریت» ، «احمق و احمقتر» و «خانه بابا» استفاده کرده بود.
درپی این اتهامات کمپانی «رد گرانیت پیکچرز» تهیه کننده فلم «گرگ وال استریت» با بالاگرفتن تهمتها علیه این شرکت پذیرفت ۶۰ میلیون دلار به دولت آمریکا بدهد تا شائبه تامین مالی تهیه این فلم از موردی که به فساد و اختلاس از صندوق اقتصادی مالزی شناخته میشود، برطرف شود.
فرزند خوانده نخست وزیر سابق مالزی دراین سالها مدعی شد که هرگز از استفاده از سوءاستفاده مالی برای پیشبرد این پروژه اطلاعی نداشته است.
طبق گزارش رسانههای آمریکایی پیشتر در این پرونده دیکاپریو پذیرفت تا جایزه اسکاری را که به مارلون براندو تعلق داشت و از سوی کمپانی رد گرانیت به عنوان هدیه دریافت کرده بود، پس بدهد. در این پرونده دیکاپریو به هیچ وجه مسئول شناخته نشد.
دی کاپریو گفته بود با مقامات دولتی همکاری کرده تا روشن شود که آیا این کمک مالی از منبعی مشکوک آمده است یا خیر. پیشتر اعلام شده بود بنیاد خیریه دی کاپریو نیز از کمک مالی که از صندوق اقتصادی مالزی برداشت شده بود برای برگزاری مهمانی خیریه خود سود جسته است.
گفته شده همه این موارد با جو لو تاجری که در مرکز رسوایی بزرگ مالی ۳ میلیارد دالری مالزیایی جای دارد، در ارتباط بودهاند و لو به عنوان دوست دی کاپریو بخشی از پولهای سرقت شده از بنیاد مالزیایی را برای این ستاره هالیوودی و ساخت فیلمهزینه کرده است.
نجیب رزاق در سال ۲۰۱۸ از قدرت کنار گذاشته شد که علت اصلی آن خشم و نارضایتی عمومی در ارتباط با رسوایی ۱MDB بود. او از آن زمان در حال محاکمه بوده هرچند هر گونه اقدام خلافی را انکار میکند. ائتلاف برکنار کننده نجیب رزاق تحت رهبری ماهاتیر محمد ۹۴ ساله تحقیقات را بازگشایی کرده و شروع به بازگرداندن پول غارت شده کرده است.
نجیب رزاق نخست وزیر سابق و همسرش از سوی مقامات مالزی متهم به دست داشتن در رسوایی مالی ۱MDB شدند. این رسوایی سبب سقوط دولت رزاق شد. او متهم به سوءاستفاده از قدرت، خیانت در امانت و پولشویی شده است. همسر رزاق نیز متهم به پولشویی و فرار مالیاتی شده است. البته نخست وزیر سابق و همسرش همه این اتهامات علیه خود را رد میکنند.
دولت ماهاتیر محمد اوایل سال جاری میلادی قدرت را از دست داد و جای خود را به دولتی داد که حزب نجیب رزاق هم در آن حضور دارد و این مساله نگرانیهایی درباره ادامه تحقیقات و دادرسیهای جزایی مرابط با این مناقشه ایجاد کرده است.