تهران- ایرنا- نمایش افرادی شکست خورده که بدون مردان هیچ جایگاهی در جامعه نخواهند داشت در سریال‌های شبکه نمایش خانگی به جای نمایش دختران موفق ایرانی در عشق و زندگی اجتماعی، نکته‌ای قابل تامل از دید کارشناسان و عامه در این گونه‌های نمایشی است.

«برای جلب عشق پسرخاله اش دست به خودکشی زد آن هم بعد از اینکه آرش همان پسرخاله مورد نظر با تحقیر و توهین های فراوان به عشق او پاسخ منفی داد و به دنبال دختر دیگری به نام رستا رفت اما این پایان ماجرا نبود چون بعد از آن باز هم شرایط را نپذیرفت و به سراغ رستا رفت و با گریه زانو زد تا التماس کند که آرش را رها کند و اجازه بدهد این عشق بیمار به ازدواج ختم شود اما باز هم موفق نشد.

حالا بعد از ترک مراسم عروسی خود در آن سوی مرزها با همدستی خاله اش قصد دارد آرش را به اصطلاح تور بیاندازد و با وی ازدواج کند و با گفتاری التماسی این نکته را به آرش یادآوری می کند که انتخاب دوم آرش در نبود رستا است و حالا که عشق آرش رهایش کرده این بار نوبت عمل به قول ازدواج با انتخاب دوم است. آرش نیز از موضع قدرت، کمی در این زمینه چراغ مثبت نشان می دهد تا مسیر به سمت ازدواج هموارتر شود و در این میان خاله که همان مادر آرش است همکاری به سزایی انجام می دهد.»

این شخصیت رابی است که نقش آن را مهراوه شریفی نیا در سریال دل بازی می کند؛ در زندگی اجتماعی توانایی ندارد و اگر هنری از نقاشی و نواختن دستگاه های موسیقی فرا گرفته برای جلب نظر مردی بوده که دوستش داشته نه برای اینکه بتواند به بانویی توانمند تبدیل شود و در توانایی های اقتصادی نیز نیازی به تلاش نمی بیند چون از خانواده متمولی بوده و به دلیل دختر بودنش تحت حمایت خانواده.

ساره بیات نقش رستا را بازی می کند شخصیتی که در شب عروسی اش مورد تجاوز قرار گرفت و حالا به تنهایی به دنبال مردی است که در آن شب او را مورد سوءاستفاده قرار داده است و از سوی دیگر عاشق آرش است اما چون نمی خواهد او را در جریان اتفاق افتاده قرار دهد سعی می کند از وی دوری کند اما بدون آرش زندگی برایش متوقف شده، نه تنها شغلش را رها کرده بلکه تلاشی برای یافتن راهی برای بازگشت به جامعه نمی کند و قصد خودکشی نیز دارد.

آن دیگری نامش نازنین است ستاره پسیانی در سریال کرگدن نقشش را بازی می کند بعد از ماجراها و حواشی که با صاحب کار سن بالایش داشت و به وی علاقه نشان می داد، به عشق زندگی اش می گوید حالا می توانیم ازدواج کنیم و در جواب می شنود «دیگه نمی خوامت».

سریال همگناه هم که تا حدودی در این زمینه ملایم تر برخورد کرده است از نشان دادن دختران به دنبال شوهر یا عشق، بی نصیب نمانده و با دختری مواجه هستیم که شغل منشی شرکت را بر عهده دارد و هر پسر مجرد و متاهلی را که در این شرکت گل فروشی در رفت و آمد است از ادا و اطوار خود بی بهره نمی گذارد و در تلاش است که از میان مردان خوشتیپ و پولدار یکی را برای خود شکار کند و مدام نیز از سوی هرکدام از آنان مورد اهانت و بی توجهی قرار می گیرد و رفتارش به گونه ای است که با وجود لحن طنزگونه سریال مخاطب نیز این شخصیت را تحقیر می کند.

این تنها مثال های کوچکی از نقش دختران ایران زمین در سریال های شبکه نمایش خانگی است دخترانی که هر روز موفقیتشان تیتر اخبار روزانه می شود در مجموعه های در حال پخش ایران وابسته به مردانی است که توجهی به آنها ندارند یا به طور مدام در حال پذیرش حقارت و توهین از همین مردان هستند و پاسخی به آنها داده نمی شود.

هیچ کدام از دختران این مجموعه ها در تلاش برای به دست آوردن جایگاه واقعی خود در جامعه یا به دست آوردن موفقیتی نیستند بلکه همه آنها در حالی نشان داده می شوند که به دنبال مردی افتاده اند و مدام مورد بی توجهی قرار می گیرند و این در حالی است که در جامعه امروز زنان همپای مردان و بدون اتکا به آنها برای حیات و زندگی خود تلاش می کنند و در تمامی فعالیت ها نامشان به بزرگی می درخشد اما چرا در سریال های شبکه خانگی جز گدایی عشق نقش دیگری به آنها داده نمی شود.

مریم سادات ظهوریان روانشناس سبک زندگی با بیان اینکه نباید موارد کم و نهفته را در سریال ها بزرگ جلوه دهیم اظهار داشت: زنانی و دخترانی که در سریال ها نشان داده می شود در واقعیت به اینگونه وجود ندارند و به نمایش گذاشتن آن به طور مضاعف خطا است.

وی با تاکید بر اینکه بانوان ایرانی با حضور در جامعه جایگاه خود را پیدا کرده اند خاطرنشان کرد: دختران این سرزمین قائل به آنچه در مجموعه ها به نمایش گذاشته می شود نیستند اما تاثیر نشان دادن اینگونه رفتارها در جامعه را نباید نادیده گرفت.

وی افزود: این رفتارها می تواند محرکی باشد تا قابلیت های موجود در بخشی از جامعه فعال شوند که این اصلا اتفاق خوبی را رقم نمی زند.

همچنین محمد حیدرپور جامعه شناس فرهنگی تاثیر رسانه ها در تضعیف ۵۰ درصد جامعه را انکار ناپذیر دانست و گفت: رسانه این قدرت و توانمندی را دارد با تقویت روحی افراد آنها را به مسیر پیشرفت سوق دهد اما همین رسانه ها اگر نیمی از جامعه را ضعیف نشان بدهند و اعتماد به نفس را از آنها بگیرند موجب تخریب افراد و خود جامعه می شوند و جامعه را از توانمندی باز می دارند.

وی با تاکید بر اینکه زنان نیمی از هر جامعه را تشکیل می دهند خاطرنشان کرد: فرزندان هر جامعه ای از زنان بالیده می شود و این واقع بینی نسبت به زنان می تواند در رشد سرمایه ای و اجتماعی جامعه ثاثیر گذار باشد و مورد اهمیت واقع شود.

به گفته وی، در روزگار امروز در دنیای رسانه و سریال های مختلف نشان دادن زن در آشپزخانه، بدون تقبل مسئولیت های اجتماعی و بروز و ظهور توانمندی های فردی توهین محسوب می شود زیرا تغییرات اجتماعی در جهان رخ داده و می توانیم شاهد موفقیت های تحصیلی و شغلی نیم دیگر جامعه باشیم.

حیدرپور تاکید کرد: طبیعی است که امروزه زنان بخواهند به موفقیت در عرصه های مختلف برسند و اگر رسانه ها بخواهند برنامه هایی را پخش کنند که با این روند مخالف است و به گونه ای دیگر جامعه را نشان می دهد مهجور باقی می مانند و بدون مخاطب به اهدافی که دارند نمی رسند.

شبکه نمایش خانگی در دهه های اخیر تاریخچه جدیدی را در ایران برای خود به ثبت رسانده است از سریال هایی که در نیمه راه رها شدند و یا آن دسته که توانستند در میان خانه عموم مردم جای بگیرند و چه آنهایی نام آشنایی برای مخاطبان محسوب می شود و توانستند ساعاتی خانواده ها را پای تلویزیون بنشانند یا سریال هایی که نتوانستند مخاطبی را برای خود دست و پا کنند و دیده نشدند و هر کدام حاشیه های خود را در این تاریخ رقم زنند.

این عرصه در دهه اخیر به گونه ای رونق یافته است که بازیگران، کارگردانان و نویسندگان صاحب نام سینما و تلویزیون و حتی تئاتر به این بخش روی آورده اند و هر کدام از این مجموعه ها که تعدادشان کم هم نیستند در ژانرهای مختلف موضوعات مختلفی را به نمایش گذاشتند که البته عشق مضمون تکرار شده ای در سریال های نمایش خانگی محسوب می شود.

با وجود رشد و توسعه این عرصه در میان عموم جامعه ایرانی اگر بخواهیم از زنان موفق و توانمند که بدون وابستگی زندگی خود را اداره می کنند و خانواده ای سالم را تشکیل می دهند نام ببریم حتی به تعداد انگشتان یک دست نمی رسد و این اتفاق ناگواری است زیرا این روزها زنان ایرانی نام آوران کشور در سراسر جهان هستند و در تمام عرصه های هنری، اجتماعی و حتی ورزشی توانسته اند نگاه جهان را جلب کنند اتفاقی که در شخصیت های سریال شبکه نمایش خانگی نادیده گرفته شده است.