همهگیری ویروس کرونا مسایلی را پیش آورده است که برخی از آن به اختیار مردم و برخی نیز تبعات شیوع این بیماری بوده است و در اختیار مردم نیست برای نمونه این ویروس باعث شده تا سبک زندگی و کسب و کار افراد تغییر پیدا کند در این وضعیت باید برنامه خاصی وجود داشته باشد. نخستین برنامه، جدی گرفتن قرنطینه برای افرادی است که ضرورتی برای خروج از منزل ندارند. دولت باید از جا به جاییهای بین شهری و درون شهری جلوگیری کند. فعالیتهای آموزشی، فرهنگی و مذهبی را که موجب تجمعات گسترده میشود، مدیریت کند و بر اساس پروتکلهای جدید قرنطینه سازمانمندی صورت دهد و همچنین حمایت از کسب و کارها و شرکتهای آسیبپذیر و افرادی مانند کارگران صنعتی و فصلی یا افراد شاغلی که تعدیل شدند یا رانندگانی که به دلیل کاهش از حمل و نقل آسیب دیدند، صورت بگیرد.
رسانه های اصلاح طلب
کرونا معیار سنجش نظام حکمرانی بود
روزنامه ایران به گفتوگو با وحید محمودی، اقتصاددان پرداخته و نوشت:روزنامه ایران: کرونا در نوع خود یک پدیده فراگیر جهانی بوده است. هنگامی که به آثار و پیامدهای این بحران نگاه کرده و با بحرانهای سال ۱۹۲۹ و بعد از آن نگاه مقایسه میکنیم هیچ کدام از بحرانهای اقتصادی تا این اندازه فراگیر و عمیق نبوده است. در تمام بحرانهای گذشته یا طرف تقاضا یا عرضه تحت تأثیر قرار داشت اما کرونا هر دو طرف تقاضا و عرضه را متأثر کرده است. این یعنی پیچیدگی کرونا از منظر آثار اقتصادی-اجتماعی این است که با رکود و تورم توأمان مواجه است. اقتصاد ایران سالهای متعددی است که دچار تورم رکودی شده و نتوانسته بود از این تورم بیرون بیاید اما آثاری که کرونا برجای گذاشت این است که تورم رکودی در اقتصاد ایران تعمیق پیدا کرد. اگر در مقیاس جهانی آن را بررسی کنیم خواهیم دید که در طرف عرضه هنگامی که بنگاههای اقتصادی تعطیل کردند و فروشگاهها بسته شد عرضه با محدودیت شدید روبهرو شد و نخستین و مشخصترین آثاری که طرف تقاضا هم به آن کمک کرده است، بیکاری شدید در دنیا است. کشوری مانند امریکا مجبور میشود به ۳۳ میلیون نفر بیمه بیکاری بپردازد که عدد قابل ملاحظهای است درحالی که امریکا توانسته بود در دوران ترامپ نرخ بیکاری را به کمتر از نرخ بیکاری طبیعی بیاورد. در اقتصاد به نرخ ۴ درصد، نرخ بیکاری طبیعی میگویند یعنی انتظار نداریم نرخ بیکاری از ۴ درصد پایینتر بیاید اما ترامپ توانسته بود بیکاری را به ۳/۷ درصد برساند که با شیوع کرونا این معادلات به هم ریخت. ترامپ همچنین وعده داده بود که نرخ رشد اقتصادی را از ۱/۵ درصد به ۳ درصد افزایش دهد و نزدیک به ۲/۵ درصد رسیده بود. حال نرخ رشد اقتصادی امریکا به صفر میرسد و نرخ بیکاری دو رقمی میشود. این آثار کرونا بر اقتصادی است که ۴۰ درصد اقتصاد جهان را در خود جای میدهد. پیامد این آثار بر بودجه خانوار، شرایط اجتماعی هم اثر میگذارد که میتواند شرایط کشورها را بدتر کند و حتی معادلات سیاسی را در امریکا دستخوش تغییر کند. قبل از این ماجرا نظرسنجیها و برآوردها بر این بود که ترامپ پیروز خواهد شد اما حال از رقیب دموکرات خود عقب افتاده است. مواجهه کشورها با خسارتهای ناشی از کرونا و چگونگی اتخاذ راهبردهای جبرانیشان را چطور ارزیابی میکنید؟ در جریان مسلط اقتصادی که به آن جریان ارتدکسی میگویند و نمونه آن دیدگاه نئوکلاسیک در اقتصاد است، نگاهشان بر بازار حداکثری و دولت حداقلی است. این رویکرد در قالب ریگانیسم در دهه ۸۰ بروز پیدا کرد و بعدها هم در قالب سیاستهای تعدیل اقتصادی اجرا شد. کشورهای انگلیس و امریکا که این تجربه را در قالب ریگانیسم و تاچریسم با نام اجماع واشنگتنی داشتند و این سیاستها را به کشورهای دنیا از جمله کشورهای امریکای لاتین و ایران تجویز کردند که با دوره ریاست جمهوری آقای رفسنجانی مصادف بود.
واژه «وضعیت سفید» را تعریف کنید
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم محمد زاهدی اصل استاد دانشگاه نوشت:این روزها بحث شهرهای کشورما با وضعیت سفید، زرد و قرمز کرونایی در شرایطی داغتر از همیشه است، که اکثر مردم نمیدانند معیار تشخیص اعلام وضعیت سفید یک شهر، چگونه مورد سنجش و بررسی قرار میگیرد. به عنوان یک مددکار اجتماعی به این موضوع آشنایی پیدا کردهام که زمانی یک شهر در وضعیت سفید قرار میگیرد که حتی یک مورد مبتلا به ویروس کووید۱۹ در آن شهر بستری نباشد و در طول هفته یک بیمار جدید یا مشکوک نیز شناسایی نشود. بیشک وقتی همه شهرهای ما با ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنند و روزانه صدها نفر در این شهرها رفت و آمد دارند، ممکن است در روز چندین فرد مبتلا به آن شهر که در وضعیت سفید قرار دارد، وارد شوند. وقتی مسئولان استانهایی نظیر خوزستان که در وضعیت شدید کرونایی قرار دارند، بر این باورند که مردم به دلیل اینکه گمان میکردند که کرونا تمام شده، بدون هیچگونه محافظی از دست و صورت در خیابانهای شهر به عبور و مرور میپرداختند و همین امر باعث شیوع مجدد کرونا شد فقط به این دلیل که مردم این ویروس را جدی نمیگرفتند. در کمتر از سه ماه گذشته حدود هفت هزار انسان بیگناه به دلیل ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادهاند و صدها هزار نفر دیگر در معرض ابتلا قرار دارند. از سوی دیگر ما در آستانه تعطیلات عید فطر قرار داریم و با توجه به اینکه بهگفته مسئولان ۲۱۸ شهر در وضعیت سفید قراردارند، موج سفرها مخصوصا به این مناطق آغاز خواهد شد و این امر باعث چرخش بیشتر کرونا در میان شهرهای ما میشود. بسیاری از مردم وقتی تصمیمات ستاد مقابله با کرونا به عنوان پرچمدار مبارزه با این ویروس را مشاهده میکنند، به این نتیجه میرسند که مناطق مختلفی ازکشور در شرایط عادی قرار دارد، آنها دیگر شیوع و ابتلا را جدی نمیگیرند، چون فکر میکنند همه چیز به روال عادی بازگشته، در حالیکه بنا به آمار رسمی کشور، روزانه حدود دوهزار نفر به این ویروس مبتلا میشوند و هیچ چیز عادی نیست. باید وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا با دقت بیشتری مفاهیمی همچون روال عادی، وضعیت سفید، زرد و قرمز، فاصلهگذاری هوشمند و... را با توجه به تبعات اجتماعی و بهداشتی بهکار بگیرند. امروزه بسیاری از مردم نه ماسک میزنند و نه فاصلهگذاری اجتماعی را درست رعایت میکنند و این به دلیل مفاهیمی است که برای مردم دیگر نگرانی ندارد و هر روز بر تعداد مبتلایان افزوده میشود.
عجله دستاوردهایمان را مخدوش میکند
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت:سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است کشورها در اعلام مهار ویروس کرونا و بیماری حاصل از آن محتاط باشند. این در حالی است که در آستانه دو هفته ابتدایی خرداد که مصادف با تعطیلیهای متعددی از جمله عیدسعیدفطر شده بسیاری از محدودیتهایی که از سوی ستادملی مبارزه با کرونا اعمال شده بود برداشته شد. یکی از محدودیتهایی که در پایتخت بر آن تاکید شده بود حتیالمقدور عدم استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی بود. به همین دلیل اعمال محدودیت تردد در مناطقی که به عنوان طرح ترافیک تعریف شده متوقف شد. پس از پایان فروردین۹۹ و اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی باز هم محدودیت برای تردد در طرح ترافیک اعمال نشد تا مردم با استفاده از خودروی شخصی تردد کنند و کمتر در تراکم جمعیتی حضور داشته باشند. اما با آغاز برداشته شدن محدودیتهایی که ستاد ملی مبارزه با کرونا درنظر گرفته بود شاهد اتفاقاتی بودیم که بیشتر ذهن مردم را درگیر ناهماهنگی میان تصمیمگیران میکرد. یکی از این ناهماهنگیها در مورد طرح ترافیک بود. خبرهای مختلفی از استاندار تهران از یک سو و معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت. شهرداری بر اجرای طرح ترافیک از ۲۹ اردیبهشت تاکید داشت و استاندار میگفت که طرح ترافیک نباید اجرا شود. در نهایت شهرداری خبر از اجرای مدلی جدید از اعمال طرح ترافیک بعد از تعطیلی عیدسعیدفطر داد. مدلی که در آن ساعات اعمال محدودیت تردد در محدوده طرح ترافیک تغییر میکرد و از ساعت ۲ بعدازظهر نیز خروج از محدوده طرح ترافیک رایگان محاسبه میشد. این اخبار ضد و نقیض که حکایت از ناهماهنگی مسوولان داشت را اگر در کنار اظهارات ضد و نقیض مسوولان ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بگذاریم باید از یک ناهماهنگی و شتابزدگی در برداشته شدن محدودیتهای کنترل ویروس کرونا در میان مسوولان اجرایی نگران باشیم. آثار چنین ضد و نقیض گفتنهایی را در شک و تردیدهای مردم و در نتیجه آن عدم هماهنگی در اجرای برنامهها میتوان دید. وقتی هنوز مردم خوزستان با وجود تصاعدی شدن تعداد مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ درمان درد معاش را بر ابتلا به بیماری کووید۱۹ مقدم شمردهاند و بازارها را فعال نگاه داشته و ترددها را کم نکردهاند میتوان این عدم همراهی را در رفتارهایی از مسوولان دید که متوجه آثار و عواقب گفتار و تصمیمهای خود نیستند.
شایعات درباره ویروس کرونا را باور نکنید
خبرگزاری برنا در گزارشی آورد:سازمان جهانی بهداشت ۶ شایعه منتشر شده درباره ویروس کرونا را رد کرد. با گسترش ویروس کرونا اطلاعات نادرست و جعلی درباره این ویروس در سراسر جهان پخش شده است، اما سازمان جهانی بهداشت ۶ شایعه منتشر شده درباره این ویروس را رد کرد. مطالب نادرست منتشر شده زیر درباره کرونا ویروس توسط سازمان جهانی بهداشت رد شد:شبکههای موبایل ۵G عامل شیوع ویروس کرونا هستند. قرار گرفتن زیر نور خورشید یا دمای بالاتر از ۲۵ درجه سانتی گراد میتواند مانع ابتلا به ویروس کرونا شود. اسپری کردن الکل یا کلر روی کل بدن میتواند ویروس کرونا را از بین ببرد. خوردن سیر موجب پیشگیری از ابتلا به کروناویروس جدید میشود. شستشوی منظم بینی با سرم نمکی سالین میتواند از ابتلا به کروناویروس جدید پیشگیری کند. آنتی بیوتیکها بر پیشگیری از ابتلا به کروناویروس جدید یا درمان آن تأثیر دارند.
اثرات مخرب حمله ویروس کرونا به چشم
خبرگزاری برنا به گفت و گو با محمد ناصر هاشمیان متخصص چشم (افتالمولوژی) پرداخته و آورد: ویروس کرونا می تواند باعث درد، قرمزی، ضعیف شدن چشم شود. وی با تاکید بر اینکه جذب ویروس از طریق مخاط چشم به ملتحمه بدن خطرناک است، بیان داشت: این ویروس همانطور که از مخاط بینی و دهان وارد بدن می شود، می تواند از طریق چشم هم به بدن منتقل میشود. این متخصص چشم در پاسخ به نکاتی که باید برای جلوگیری از انتقال ویروس انجام شود، افزود: عینک و یا شیلدهای محافظتی صورت میتواند در جلوگیری از ویروس کووید ۱۹ موثر باشد. زمانی که چشم به ویروس کووید ۱۹ آلوده شده باشد، چشم دچار آبریزش، قرمزی و التهابات میشود. وی با تاکید بر اینکه قرمزی، آبریزش و درد چشم نشان دهنده علائم کرونا نیستند، گفت: بیماری کووید ۱۹ را در صورت تطبیق با دیگر علایم بدنی بیمار میتوان به صورت دقیق مشخص کرد. با تستهای PSR و RTPSR ویروس کرونا تشخیص داده میشود. عینکهای پزشکی و عینکهایی که مردم برای شنا استفاده میکنند میتواند از ورود ویروس به چشم جلوگیری کند. هاشمیان با بیان اینکه مردم نباید در اجتماعات بیشتر از ۱۰ نفر شرکت کنند، تصریح کرد: اگر هم در اجتماعات بیشتر از ۱۰ نفر حضور داشتند باید از ماسک و دیگر وسایل محافظتی مانند دستکش، عینک و شیلد استفاده کنند. بدون تردید تهیه همه این وسایل برای همه افراد جامعه مقدر نیست به همین دلیل میتواند با جلوگیری از حضور در اجتماعات و رعایت فاصله گذاری اجتماعی مانع انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر شد. این متخصص چشم با اشاره به برخی مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه چشم هم در اثر مواجه با ویروس دچار اختلالات چشمی میشود، افزود: این موضوع که این ویروس چه اثری روی چشم و یا قرنیه چشم دارد هنوز ثابت نشده و فقط سفیدی سطح چشم را در بر میگیرد.
کنشگری نخبگان و جامعه تعیینکننده ایران پساکروناست
روزنامه ایران به گفت و گو با محمد فاضلی جامعه شناس درباره آثار اجتماعی کرونا پرداخته و نوشت:جامعه ایران پساکرونا به خودی خود تغییر نمیکند. کرونا ازپیش خودش عاملیتی برای تغییر ندارد. تغییرات دیگر، از جمله تغییر در حکمرانی یا افزایش ظرفیت جامعه ایرانی و بالاخص ظرفیت حکومت برای مواجهه با مشکلات و تدبیر بهتر امور کشور، نیازمند کنشگری است. بدون کنشگری، ایران پساکرونا با ایران پیشاکرونا فرق زیادی نخواهد داشت، یا حداقل فرقش آنقدر که ادعا میشود نخواهد بود، با شیوع ویروس کرونا در ایران، اتفاقات زیادی در رفتار، روابط اجتماعی و خانوادگی ایرانیها رقم خورد تا جایی که این ویروس سبک زندگی مردم را تحت تأثیر قرارداد، بهنظر شما ویروس کرونا زندگی مردم را دستخوش چه تغییراتی کرده است؟ تغییرات را البته باید با پژوهشهای دقیق مشخص کرد، اما مشاهدات نشان میدهد چند تغییر مهمتر به این شرح است. میزان رعایت بهداشت عمومی در اکثر خانوادهها افزایش یافته است و با توجه به اینکه چشمانداز پایان یافتن و نابودی کرونا خیلی مبهم است، این رفتار احتمالاً برای مدت طولانی باقی خواهد ماند و باماندگار شدن احتمالی کرونا، به بخشی از سبک زندگی بدل میشود. کرونا همچنین زندگی جمعی را به سطح خانواده تقلیل داده است. برخی خانوادهها وارد ماه سوم دوری فرزندان از والدین و فقدان هر گونه میهمانی یا همنشینی خانوادگی شدهاند. ماندن در خانه تغییراتی در سبک زندگی خانوادگی ایجاد کرده است. افراد بسته به امکاناتی که در خانه دارند و فضایی که در اختیارشان قرار گرفته، طیفی از رفتارهای متناسب خانه نظیر ورزش و نرمش، فعالیتهای مصرف فرهنگی و سرگرمیهای خانگی را تجربه کردهاند. اینها هم ممکن است در صورت طولانی شدن بیماری، به بخشی از سبک زندگی تبدیل شوند وحتی ممکن است شرکتهای تجاری به فکر بیفتند وسایلی برای گذران اوقات طولانی تنهایی در خانه تولید کنند. برخی خانوادهها ساعات بیشتری را صرف دیدن فیلم، گوش کردن موسیقی و حتی آشپزی کردهاند. خانمهای خانهداری را میتوانید سراغ بگیرید که در منزل نان پختهاند، کاری که علیالقاعده در دنیای جدید برای خانمهای امروز، دشوار و غیرقابل قبول است. سفر کردن بسیار کم شده و الگوهای فراغت بیرون از منزل بهکلی تغییرکرده است. رفتن به رستوران، کافیشاپ، سینما وتئاتربه کلی متوقف شده و طولانی شدن این وضعیت، هم ظرفیتهایی برای انتقال اینگونه رفتارهای مصرفی به فضای اینترنت ایجاد میکند، هم انرژی ذخیره شدهای ایجاد میکند که ممکن است بعد از پایان کرونا، سیلی از جمعیت را به سمت این گونه رفتارها روانه کند و هم ممکن است به تغییرات پایدار در سبک زندگی و منش افراد بینجامد. تحقیقات تجربی میتواند روشنگر باشد.
رسانه های اصولگرا
نیاز به ترمیم اساسی جامعه در پسا کرونا داریم
خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان علی ربیعی سخنگوی دولت پرداخته و آورد:خبرگزاری فارس:همزمانی تحریم و کرونا آسیب روحی بزرگی به جامعه وارد کرده که به آسانی قابل جبران نیست. کرونا در روابط بینالمللی تغییر ایجاد کرده، ملیگرایی را در کشورها تغییر داده و اقتصاد را دچار تحول کرده اما بحث مهمی که به آن پرداخته نشده و وظیفه داریم به عنوان فعالان حوزه ارتباطات به آن بیشتر بپردازیم، بررسی تاثیرات اجتماعی کروناست. باید باور داشته باشیم که مردم پس از کرونا دیگر مثل قبل نیستند اما هیچکس به این موضوع توجه نکرده است؛ در این شرایط ضرورت دارد به روابط خانوادگی و تاثیرات کرونا بر آن نیز توجه شود. وی با تاکید بر اینکه بررسی تبعات کرونا باید همهجانبه باشد گفت: حتی در بررسی و پوشش اخبار کرونا هم تک بعدی نگریستیم و اخبار را با نگاه سیاسی بررسی کردیم؛ در حالی که ریزش طبقات پایین ناشی از کرونا را متوجه نشدیم. ربیعی با اشاره به نقش موثر رسانه ها برای بهبود شرایط در دوران شیوع کرونا و نیز پس از آن اظهارداشت: در دوران کرونا در جامعه اطلاعاتی نیاز به تسلی بخشی ارتباطی داریم؛ درواقع به ارتباطات برای ارتباطات نیاز داریم. وی ضمن تشریح نتیجه آسیبشناسی فرآیندهای تولید و انتشار محتوا در رسانه ها بویژه پس از شیوع کرونا گفت: بیشتر مواقع تولیدات ما در این مدت دست خودمان نبوده است. به طور مثال روز اول اسفند که یک نفر را به بیمارستان منتقل میکردند و ما لباس او را با مردم «یوهان چین» مقایسه کردیم اقدام به خودزنی کردیم. از همان جا این «حرمان» (ناامیدی) در جامعه تولید شد که اثرات زیادی نیز دارد. وی اضافه کرد: در شرایط اوج شیوع کرونا، جمله یک پزشک بارها «فوروارد» و در فضای مجازی دست به دست شد، حتی خودمان به عنوان کارشناسان رسانه نیز این کار را کردیم و متوجه نبودیم روح و روان آسیب دیده جامعه بعد از کرونا چطور باید حمایت شود.
جنگ داخلی در کاخ سفید
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: آمریکا با ۱,۵۲۷,۹۵۱ مبتلا و ۹۰,۹۸۰ تلفات همچان درگیرترین کشور دنیا با کرونا محسوب میشود. روسیه، اسپانیا، انگلیس و برزیل هم در رتبههای دوم تا پنجم درگیرترین کشورهای دنیا با کرونا قرار دارند. * اختلاف شدید بین مقامهای ارشد دولت آمریکا اگرچه ترامپ به تنهایی تلاش کرده با سخنان روزانهاش کنترل اطلاعرسانی در حوزه کرونا را بر عهده بگیرد اما انتشار گاه و بیگاه برخی سخنان از سایر مقامات این کشور از عمق اختلافنظرها در خود دولت ترامپ بر سر کرونا پردهبرداری میکند. بالا بودن تعداد مبتلایان و تلفات، کمبود شدید تجهیزات پزشکی و آشفتگی اوضاع سبب شده مقامات آمریکا به دنبال مقصری برای اوضاع فعلی باشند. در بعد سیاست خارجی، آمریکاییها چین را عامل همه مشکلات کرونایی خود معرفی میکنند و در سیاست داخلی حالا غیرسیاسیترین نهاد درگیر کرونا در آمریکا یعنی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها را «بد» ماجرا معرفی میکنند. ترامپ برای حل مشکل ناکامی خود در مبارزه با کرونا و پیروزی دوباره در انتخابات ریاستجمهوری نیاز به یک مقصر بزرگ دارد و کجا بهتر از مرکزی که رئیس آن را هم خود وی انتخاب کرده است. در همین ارتباط به عنوان مثال پس از انتقادات یکی از مشاوران ارشد رئیسجمهوری آمریکا از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، تنشها بین کاخ سفید و این مرکز بشدت افزایش یافته است. به گزارش سیانان، اظهارات انتقادآمیز پیتر ناوارو، مشاور تجاری دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، با واکنش تند و منفی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده روبهرو شده است. بر اساس این گزارش، در حالی که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا نقش اصلی و محوری را در مقابله و مدیریت بحران شیوع ویروس کرونا بازی میکند ولی کاخ سفید طی هفتههای اخیر بارها از عملکرد این مرکز انتقاد و اجرای دستورالعملها و توصیههای آن را برای بازگشایی فعالیتهای اقتصادی به تعویق انداخته است. پیتر ناوارو پیش از این در مصاحبهای از روند تولید کیتهای ناقص آزمایش ویروس کرونا توسط این مرکز بشدت انتقاد و اعلام کرد که تاخیر ایجاد شده در روند آزمایش ویروس کرونا در آمریکا به خاطر کمکاری و بیمسؤولیتی این مرکز است. یک مقام ارشد مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا در مصاحبه با سیانان به اظهارات ناوارو واکنش نشان داد و گفت: باید به آقای ناوارو یادآوری کنیم که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا یک نهاد فدرال دولت است. مدیر این مرکز یک فرد منتخب است و دکتر رابرت ردفیلد توسط رئیسجمهور ترامپ انتخاب شده است. وی افزود: اگر انتقادی علیه این مرکز و در نهایت شخص آقای ردفیلد مطرح شود، این مساله به معنای انتقاد از رئیسجمهوری و فردی است که رئیسجمهوری برای اداره این مرکز انتخاب کرده است.
ماندگاری ویروس کرونا بر روی مو
خبرگزاری مشرق در گزارشی به بازتاب سخنان سید مسعود داوودی متخصص بیماریهای پوست و مو پرداخته و آورد: ماندگاری ویروس کرونا روی مو به طور دقیق مشخص نیست اما ممکن است روی پوست بدن به خصوص روی دست مدت زمانی مانده باشد و در آن فاصله به دهان، بینی، چشم و حتی گوش هم مالیده شود و باعث سرایت ویروس به فرد شود. بر همین اساس است که بر استفاده از دستکش تاکید وجود دارد تا دست با چشم، دهان و بینی تماس نداشته باشد؛ چراکه ویروس میتواند روی دستکش هم تا مدت زمانی زنده بماند و در صورت تماس، به داخل بدن منتقل شود. داوودی با بیان اینکه زمان ماندگاری ویروس روی مو که یک بافت مرده است، کمتر خواهد بود، گفت: اگرچه رعایت بهداشت مو حائز اهمیت است، اما مانند دست، امکان شستن هر لحظهای آن وجود ندارد. احتمال آلودگی مو به ویروس کووید-۱۹ کمتر از پوست بدن است، اما محدودیت شستو شوی مو نیز اهمیت زیادی دارد.
پاسخ به تردیدها درباره احتمال انتقال کرونا از طریق رابطه همسران
سایت خبری نامه نیوز به گفت و گو با مینو محرز عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پرداخته و نوشت: شواهد نشان داده که سایر ویروس های عفونی از جمله «زیکا» و «ابولا» با رابطه جنسی منتقل می شوند، بنابراین می توان گفت امکان انتقال ویروس از طریق رابطه جنسی امکانپذیر است. وی با تاکید بر اینکه رعایت فاصله فیزیکی به عنوان اصلی ترین راه برای مقابله با کرونا در تمامی صحنه های زندگی باید رعایت شود، افزود: وقتی یک بیماری در خون و همه جا وجود دارد، در ترشحات واژینال و اچ ای وی و بقیه موارد هم خواهد بود. بنابراین اگر فردی مبتلا به ویروس کرونا باشد به طور حتم انتقال دهنده ویروس هم خواهد بود. عضو کمیته مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه کسی که مبتلا است نباید در زمان مسری بودن رابطه زناشویی برقرار کند، تصریح کرد: در مورد افرادی که نمی دانند مبتلا به ویروس کرونا هستند یا نه، می توان یادآور شد در صورت ناقل بودن، از طریق نزدیک بودن به هم انتقال می دهد چرا که این ویروس بیشتر در حلق و بینی نهفته است. عضو ستاد ملی مقابله با کرونا در بخشی دیگر از این گفت وگو، به پرسش های متداول از ابتلا به ویروس کرونا و ترس از ناباروری هم پاسخ داد. وی ضمن بی ربط خواندن ابتلا به کرونا و احتمال افزایش ناباروری خاطرنشان کرد: تحقیقات و مشاهدات عینی هم ثابت کرده که کرونا از مادر مبتلا به ویروس به جنین هم منتقل نمی شود و گزارشی نداشتیم که ناباروری بیاورد. محرز تاکید کرد: البته این نیاز به بررسی طولانی مدت دارد و از زمان شیوع این بیماری زمانی نگذشته که احتمال ناباروری مشخص شود. اما قانونا خانواده ها نباید از این موضوع نگران باشند زیرا اگر این احتمال وجود داشت، احتمال ابتلا ویروس کرونا از مادر به جنین هم باید دیده می شد که خوشبختانه تاکنون شاهد این مساله نبودیم. احتمال ابتلای ویروس کرونا در مبتلایان به ایدز کمتر از افراد عادی است عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره انتقال ویروس کرونا به افراد مبتلا به ایدز هم تصریح کرد: افراد مبتلا به ایدز که تحت درمان هستند، به دلیل اینکه سه نوع داروی ضدویروسی مصرف می کنند از ابتلا به ویروس کرونا مصون هستند.
سومین اقتصاد جهان هم از تبعات کرونا در امان نماند!
خبرگزاری افکار نیوز در گزارشی آورد:رشد اقتصادی سومین اقتصاد بزرگ جهان به طرز غیر منتظره ای کاهش داشته است. به گفته کارشناسان، شیوع ویروس کرونا و تعطیلی گسترده کسب و کارها عامل اصلی این عملکرد است. طبق اعلام دولت ژاپن در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ اقتصاد ژاپن ۰.۹ درصد کوچک تر شده است. این برای نخستین بار از سال ۲۰۱۵ است که اقتصاد ژاپن با ثبت دو رشد فصلی متوالی منفی وارد رکود می شود. در بین بخش های مختلف، بیشترین کاهش مربوط به مصرف شخصی با منفی ۰.۹ درصد و مخارج سرمایه ای با منفی ۰.۷ درصد بوده است. در حوزه تجارت خارجی نیز پیامدهای کرونا کاملا محسوس بوده و صادرات شش درصد و واردات ۴.۹ درصد در سه ماهه نخست سال در مقایسه با سه ماهه قبل کاهش داشته است. حتی پیش از آغاز بحران کرونا نیز رشد اقتصادی ژاپن تحت تاثیر لایحه افزایش مالیاتی و جنگ تجاری با مشکلات زیادی مواجه شده بود. انتظار می رود به تعویق افتادن برگزاری مسابقات المپیک توکیو نیز ضربه بزرگ دیگری به سومین اقتصاد بزرگ جهان در سال جاری وارد کند. نایا اوشیکوبو، کارشناس مسایل اقتصادی در موسسه سامی تراست گفت: انتظار ما این است که با چیزهای بدتری مواجه شویم به ویژه اینکه بخشی از بازارهای اصلی تجاری ما در آمریکا و اروپا به خاطر کرونا هنوز در تعطیلی به سر می برند. با وجود تراکم جمعیت بالا و نزدیکی جغرافیایی به چین، ژاپن یکی از کمترین تلفات ناشی از کرونا را در بین اقتصادهای بزرگ جهان داشته و حدود ۷۵۰ ژاپنی بر اثر ابتلا به کرونا جان باخته اند. با این حال هنوز مقامات ژاپنی نسبت به اوج گیری مجدد بیماری به ویژه در توکیو نگران هستند و برخی از محدودیت های رفت و آمدی به قوت خود باقی است. دولت ژاپن برای حمایت از اقتصاد این کشور و کاستن از تبعات کرونا تاکنون حدود یک تریلیون دلار اعتبار تخصیص داده است.
تقدیر روحانی از همگرایی و همدلی مردم و مسئولان در شرایط کرونایی
روزنامه خراسان به بازتاب سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری در دیدار جمعی از فعالان و نخبگان سیاسی پرداخته و نوشت: مردم نجیب ایران در روزهای سخت و دشوار در کنار یکدیگر و همدل و همزبان هستند، تاکید کرد: همگرایی و همدلی که پس از کرونا در بین همه دستگاهها، جناحها و آحاد مردم شکل گرفت، یادآور دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بود و در این ایام نیز همه مردم برای کمک و یاری یکدیگر در کنار هم قرار گرفتند و این اقدام بسیار ارزشمند و افتخارانگیزی است. در این دیدار حجتالاسلام والمسلمین مصباحی مقدم، بهزاد نبوی، محسن رفیقدوست، سیدحسین مرعشی، احمد توکلی، الهام امینزاده، پروانه مافی، حسین مظفر، شکوری راد، زهرا ساعی، جلالیپور، سبحانیفر و الیاس حضرتی در سخنانی با تقدیر از مدیریت شایسته دولت و وزارت بهداشت در مقابله با ویروس کرونا دیدگاهها و پیشنهادهای خود را در حوزههای سیاسی و اقتصادی با رئیسجمهور در میان گذاشتند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی روز گذشته با اشاره به موفقیت ها و دستاوردهایی که در زمینه مبارزه با کرونا به دست آمده، گفت: بی تردید در این عرصه اگر حمایت مقام معظم رهبری از دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا نبود، قطعا نمیتوانستیم به موفقیتهای کنونی دست پیدا کنیم. دکتر روحانی اضافه کرد: از همان ابتدای شیوع کرونا در شورای عالی امنیت ملی، مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا را هم راستای مصوبات شورای عالی امنیت ملی در نظر گرفتیم و مقام معظم رهبری نیز آن را تایید کردند و ایشان کاملا اشراف داشتند که شرایط کشور ویژه است و تعبیری که در خصوص مصوبات ستاد ملی کرونا داشتند مبنی بر این که هر چه ستاد ملی مدیریت و مبارزه با کرونا تصمیم بگیرد همان را عمل خواهند کرد، در موفقیت اقدامات این ستاد بسیار حائز اهمیت بود. رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در مقابله با کرونا، به هیچ عنوان از قوه قهریه استفاده نشد و صرفا با توصیه به مردم و همدلی و همراهی مردم توانستیم امور را به پیش ببریم و مردم نیز در این زمینه نجابت، همراهی و بینش بالایی از خود نشان دادند. رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اهمیت وجود حزب در کشور اظهار کرد: معتقدم که برای آینده کشور باید به دنبال حزب باشیم و اگر بخواهیم نظام پایدار بماند و تقویت شود، باید دو سه حزب اصلی در کشور ایجاد شود تا به تناوب کشور را اداره کنند.