محمدرضا اطیابی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در سه ماه گذشته و پس از شیوع بیماری کرونا، قیمت انواع رایانه و تجهیزات سختافزاری در کشور افزایش یافت اما خانوادهها با توجه به شرایط پیش آمده و قرنطینه خانگی ناچار به تهیه برخی از این اقلام مانند مودم به چند برابر قیمت شدند بهمین دلیل فشار زیادی به آنها بویژه به قشر متوسط و ضعیف وارد شد.
وی با بیان اینکه در سه ماه گذشته خانواده ها ناچار به ماندن در خانه و انجام فعالیت های خود مانند خرید، دورکاری و آموزش مجازی فرزندانشان از طریق سیستم های رایانه ای و اینترنت بودند، اظهار داشت: همه این موارد دست به دست هم داد تا خانوادهها، ناچار به خرید تجهیزات فناوری اطلاعات مانند مودم، لپتاپ و پرینتر با چند برابر قیمت قبل شوند.
به گفته وی در این مدت میزان استفاده از بازیهای رایانهای نیز افزایش بسیاری یافت که همین امر تقاضا را برای برخی از تجهیزات مرتبط با آن بالا برد.
اطیابی با تاکید بر اینکه این شرایط واسطهگران و واردکنندگان را متضرر نکرد، توضیح داد: یکی از ضروریترین تجهیزات رایانهای مورد نیاز خانوادهها، مودم است که در چند ماه اخیر قیمت آن چند برابر شد و از حدود یکصد هزار تومان به ۷۰۰ هزار تومان هم رسید.
وی با اشاره به اینکه قیمت انواع لپتاپ در اصفهان تا ۴۰ درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: ناهماهنگی در واردات و اجازه ندادن به موقع برای واردات، کمبود برخی کالاها و از طرف دیگر، افزایش تقاضا در این مدت از جمله دلایل بالا رفتن قیمتهاست.
رییس کمیسیون سختافزار نظام صنفی رایانهای استان اصفهان گفت: در بخش فناوری اطلاعات و رایانه، فقط افزایش نرخ ارز تاثیر گذار نیست بلکه تصمیمهایی که در این حوزه گرفته میشود و ناهماهنگی در واردات نیز روی آن تاثیر زیادی دارد.
به گفته وی قیمت دلار در زمان حاضر نسبت به سال گذشته حدود ۳۰ درصد افزایش یافته اما قیمت برخی از کالاهای فناوری اطلاعات و رایانه ۲ برابر شده است.
اطیابی با اشاره به اینکه اواخر سال گذشته ثبت سفارش کالاهای فناوری اطلاعات و رایانه، بسته شد، تصریح کرد: چند روز گذشته این موضوع برطرف و ثبت سفارش باز شد اما تجربه سالهای قبل نشان میدهد که وقتی قیمت کالایی بالا میرود به سختی، قیمت آن کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه پارسال یکی از سختترین دوران صنف فناوری اطلاعات بویژه سختافزار در کشور بود، اظهار داشت: بخش سختافزار به شدت به واردات وابسته است و سال گذشته بدلیل شرایط پیش آمده بویژه در اسفند و متوقف شدن واردات، این صنف با بحران و رُکود مواجه شد.
این کارشناس با بیان اینکه کالاهای بخش فناوری اطلاعات و سختافزار به نرخ ارز و قوانین واردات وابستگی شدید دارد، اضافه کرد: هرگونه تغییر در این ۲ شاخص تاثیر بسزایی بر بازار این کالاها میگذارد.
اطیابی به انحصارطلبی برخی از شرکتهای بزرگ که از رانت استفاده میکنند، اشاره کرد و گفت: برخی از آنها کالاهای فناوری اطلاعات را وارد میکنند و اینجا بر روی آنها برچسب ساخت ایران میزنند که این رقابت، سالم نیست.
حدود ۴۰۰ شرکت نرمافزاری و سختافزاری و ۲۰۰ مشاور عضو نظام صنفی رایانهای استان اصفهان هستند.