غلامرضا عبده روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: درپی دریافت گزارشهای مردمی و تعامل اطلاعاتی با همیاران میراث فرهنگی این شهرستان و پس از اشرافیت و رصد اطلاعاتی، اقدامات لازم برای شناسایی و رصد یک شبکه از حفاران غیرمجاز در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: با بررسیهای بیشتر موضوع مشخص شد، اعضای این شبکه در حومه شهر مهاباد به صورت مخفیانه اقدام به حفاری غیرمجاز جهت کشف اشیای تاریخی میکنند.
وی اضافه کرد: متهمان که با استفاده از ابزارهای مخصوص، به منظور یافتن اشیای قیمتی و عتیقه بودند همراه با ادوات و تجهیزات حفاری دستگیر و جهت سیر مراحل قانونی تحویل مراجع قضایی شدند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد گفت: از اعضای این شبکه پتکهای سنگین، دیلم، سطلهای لاستیکی، قلمهای فلزی و برخی از ادوات و وسایل حفاری کشف و ضبط شد.
عبده اظهار داشت: محافظت و صیانت از آثار باستانی و تاریخی این شهرستان تنها از عهده ماموران یگان حفاظت میراث فرهنگی بر نمیآید و سایر دستگاههای اجرایی و اقشار مختلف مردم نیز باید در این خصوص با ماموران این یگان همکاری کنند.
وی افزود: تشکیل انجمنهای میراث فرهنگی با حضور شخصیتهای با نفوذ و فرهنگی شهرستان و برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی برای جوامع محلی پیرامون آثار تاریخی میتواند گام بسیار مهمی در جهت حفظ، صیانت و احیای آثار تاریخی باشد.
هفته گذشته نیز اعضای یک شبکه ۶ نفره از حفاران غیرمجاز با هوشیاری نیروهای یگان حفاظت این شهرستان دستگیر شده بودند.
به استناد ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی هرگونه حفاری و کاوش به قصد بدست آوردن اموال تاریخی، فرهنگی، ممنوع بوده و متخلفان به حبس از ۶ ماه تا سه سال و ضبط اشیای مکشوفه به نفع سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و ضبط آلات و ادوات حفاری به نفع دولت محکوم میشوند.
مهاباد ۹۲ اثر تاریخی ثبت شده ملی دارد؛ سد مهاباد، غار سهولان، تالاب بینالمللی کانیبرازان، موزه مردم شناسی و حمام میرزا رسول، دخمه سنگی فخریگاه، برده کنته و مسجد جامع از مهمترین اثرهای تاریخی و جاذبههای گردشگری این شهرستان است.
این شهرستان با ۲۴۱ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجانغربی و ۱۱۶ کیلومتری مرکز استان قرار دارد.