غلامرضا عبده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این ۱۸ اثر منقول تاریخی نیازمند مرمت و بازسازی در موزه مردمشناسی «حمام میرزا رسول» این شهرستان نگهداری شده و در آزمایشگاه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی مرمت میشود.
وی اضافه کرد: طبق برنامهریزیهای انجام شده امسال مرمت ۶۲ اثر منقول تاریخی در موزههای آذربایجانغربی در دستور کار قرار گرفته که از این تعداد ۱۸ اثر مربوط به موزه مردمشناسی«حمام میرزا رسول» مهاباد است.
وی افزود: امسال مبلمان و صندلیهای چوبی کاخ موزه ماکو، فرشهای دستبافت موزه مردمشناسی ارومیه و ظروف و ادوات سفالی و مفرغی دورههای مختلف تاریخی در آزمایشگاه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی مرمت میشود.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد گفت: هم اکنون یکهزار و ۲۱۸ قلم انواع اشیای فرهنگی - تاریخی و مطالعاتی در موزه مردم شناسی «حمام میرزا رسول» نگهداری میشود که این اقلام شامل ۹۸۴ عدد شی اهدایی، ۱۳۹ شی فرهنگی - تاریخی، ۳۱ عدد شی مطالعاتی، ۲۷ عدد شی غیرفرهنگی - تاریخی و اشیاء تقلبی و بدلی است.
وی افزود:در این موزه انواع ابزارآلات و ادوات مورد استفاده قدیمی در مشاغل مختلف کشاورزی، آهنگری، طبابت، پخت نان، سفالگری و مسگری و حتی ریسندگی و رنگرزی، انواع ظروف سفالی، مسی و مفرغی و انواع سکههای قدیمی نگهداری میشود.
«عبده» با بیان اینکه موزه این شهرستان از نظر تعداد اشیای اهدایی در کشور کم نظیر است و نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند، افزود: ۸۵ درصد از اشیای تاریخی این موزه توسط مردم این شهرستان به این مکان اهدا شده که این آمار در نوع خود بیسابقه است.
ساختمان موزه مردمشناسی «حمام میرزا رسول» یکی از اماکن تاریخی مهاباد و از جمله بناهای اواخر دوره صفویه و اوایل دوره قاجاریه است که به دلیل شیوه خاص معماری، تزئینات داخلی و خارجی و آجرنماهای زیبای آن از اهمیت تاریخی زیادی برخوردار است.
بنای این حمام توسط فردی به نام «میرزا رسول» ساخته شده و تا سال ۱۳۷۵ به عنوان حمام عمومی از آن استفاده شده است و در سال ۱۳۸۰ توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خریداری و پس از ۶ سال مرمت و بازسازی، در سال ۱۳۸۸ به عنوان موزه مردمشناسی افتتاح شد.
پوشش حمام میرزا رسول دارای ۲ گنبد بزرگ و سه گنبد کوچک بوده و مصالح به کار رفته در آن نیز مانند بیشتر معماری های آن دوره آجرهای قرمز، سنگ های محلی و ملات گچ است.
این حمام ساختاری مشابه دیگر گرمابههای قدیمی ایران دارد و شامل سربینه، گرمخانه و فضای انتقالی و گنبد است؛ وقتی وارد فضای سربینه شده و از گوشه مقابل وارد یک فضای مکث و یک دالان می شود، به فضای گرمخانه خواهید رسید.
در مهاباد علاوه بر حمام میرزا رسول آثار تاریخی و باستانی دیگری از جمله به مقبرههای فخریگاه و بداق سلطان، معبد برده کنته، پردی سور (پل سرخ)، مسجد سور، حوضخانههای شاه و درویش، عباسآقا و رستم بیگ نیز وجود دارد.