به گزارش روز چهارشنبه فرانس ۲۴، چند سازمان غیردولتی از جمله کمیته بینالمللی نجات، گروه بینالمللی بحران و سازمان نجات کودکان، با ابراز تاسف از فلج شدن عملکرد شورای امنیت در مقابله با بیماری همهگیر کووید-۱۹، با امضای بیانیهای مشترک، انفعال این شورا را ناشی از تقابل ایالات متحده و چین دانسته و آن را شرمآور توصیف کردند.
با گذشت دو ماه از فراخوان آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد به توقف درگیریها در جهان برای مقابله بهتر با ویروس کرونا، شورای امنیت به دلیل یکجانبهگریهای آمریکا و استفاده این کشور از حق وتو، تاکنون موفق به صدور قطعنامهای در این زمینه نشده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، چندی پیش آمریکا با توسل به حق وتو در شورای امنیت به دلیل اختلافنظر درباره نقش سازمان جهانی بهداشت، با تصویب پیشنویس قطعنامهای که دو ماه پیش به ابتکار فرانسه و تونس تهیه شده بود، مخالفت کرده و مانع از تصویب آن شده بود.
پس از کارشکنیهای آمریکا در تصویب این قطعنامه، این بار از سوی آلمان و استونی پیشنهاد تصویب قطعنامه دیگری در این زمینه با هدف بررسی در این شورا مطرح شد.
براساس این گزارش، پیشنویس قطعنامه جدید، خواستار توقف کلی و فوری درگیریها در همه پروندههای در دستور کار شورای امنیت (حدود ۲۰ کشور بحرانزده یا جنگزده) و همچنین «تنفس بشردوستانه به مدت حداقل ۹۰ روز متوالی» با هدف مبارزه بهتر با شیوع ویروس کرونا شده است.
سیستم رایگیری در شورای امنیت مبتنی بر جلب ۹ رای موافق از مجموع ۱۵ رای اعضای شورای امنیت است که الزاما باید شامل ۵ رای موافق اعضای دائم شورا باشد. انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آمریکا پنج عضو دائم شورای امنیت هستند که مخالفت آنها در رایگیری قطعنامهها اصطلاحا «وتو» نامیده میشود.
جامعه جهانی بارها خواستار اصلاح و بازنگری منشور سازمان ملل متحد از جمله سیستم رایگیری شورای امنیت شده است تا در بحرانهای جهانی، یک کشور خاص از اعضای دائم همچون ایالات متحده آمریکا نتواند با یکجانبهگری مانع از تحقق صلح و امنیت بینالملی شود.
2023