سمنان-ایرنا- کتاب «افتر سرزمین گل‌های زنبق» در سال ۱۳۸۴ به قلم علیرضا شاه حسینی تالیف و  از سوی انتشارات بوستان اندیشه با شمارگان ۱۵۰۰ نسخه منتشر شده است.

این کتاب در هشت فصل با عنوان های «اوضاع طبیعی و جغرافیایی افتر»، «اوضاع اجتماعی افتر»، «آثار و بناهای باستانی و تاریخی افتر»،« دامداری افتر و آیین های مربوط به آن»،«زنجیره تهیه فراورده های لبنی»، «کوچ و قلمرو آن»،«ضرب المثل ها» و «واژه نامه ها» دارد و به همراه مقدمه ای از مولف و تصاویری از این روستا در ۱۹۴ صفحه به چاپ رسیده است.

مولف در مقدمه این کتاب درباره علاقه خود در تحقیق پیرامون ایل‌ها و طایفه ها و مکان های جغرافیایی ناشناخته یا کمترشناخته شده شرح می دهد و روستای افتر که در این کتاب به آن پرداخته است را از روستاهای پرجعیت و مهم استان معرفی می‌کند. 

شاه حسینی در مقدمه  کتاب آورده است: افتر در ۳۰ کیلومتری شمال غرب این شهرستان واقع است اقتصاد افتر متنوع و ترکیبی از دامداری سنتی،کامیون داری،زراعت و باغداری و معدن کاوی است. بخش قابل توجهی از جمعیت آن با عنوان «طایفه مستقل عشایر افتر» در دو سرشماری ۱۳۶۶ و ۱۳۷۷ عشایر کوچنده معرفی شده اند. وجود مراتع قشلاقی قابل توجه در اطراف افتر و مراتع ییلاقی در نواحی شمالی آن موجب زندگی نیمه کوچ نشینی در این منطقه شده است .

وی ادامه می دهد: کوه های اطراف افتر را معادن غنی گچ تشکیل می دهد و همین امر موجب احداث کارخانجات متعدد گچ و رواج کامیون داری در این منطقه شده است .

نویسنده کتاب درباره غار و مواد معدنی این منطقه آورده است: به طور کلی برای به وجود آمدن غارهای زیرسطحی، شرایط زمین شناسی خاصی لازم است. این شرایط در نواحی شمال غرب سمنان که تشکیلات آن عمدتا گچ است،در قسمت های مختلفی فراهم گردیده است. عمده ترین کانی های تشکیل دهنده سنگ های تبخیری، ژیپس، ایندریت، هالیت و سیلویت می باشند.

 فضاهای انحلالی که در زمانی بسیار کوتاه در طی چند سال ایجاد می شود به دلیل ضعیف تر بودن، ریزش سقف حفره ها و غارها در این سنگها، به مراتب رایج تر از غارهای آهکی است به طور کلی هرجا که لایه های ژیپس نزدیک به سطح زمین قرار گرفته باشد، احتمال حفره دار شدن و به دنبال آن ریزش بخش های رویی به داخل حفره ها بیشتر می شود.

در این منطقه به خاطر وجود شرایط مذکور تعدادی غارهای طبیعی ایجاد گردیده اند. عشایر و مردم بومی با شناسایی این غارها به عنوان سردخانه های طبیعی، محصولات لبنی خود را در آنها نگهداری می کنند.

هنگام حرکت در غار به دلیل خطر ریزش خاک باید به حالت خمیده حرکت کرد. دالان اصلی غار، شرقی - غربی است. در طول این دالان، وجود تخته سنگهای گچ و اهک، سکوهای مناسبی برای قرار دادن پوست های لبنیات فراهم کرده است.

عشایر منطقه اعتقاد دارند که ادامه ی این دالان در نهایت به یک دریاچه ی کوچک آب ختم می شود.

علیرضا شاه حسینی متولد ۱۳۴۷ دارای کارشناسی ارشد جغرافیا و از پژوهشگران برتر استان  سمنان و کشور است که تا به حال مقالات و کتاب های متعددی را به چاپ رسانده است.

وی موسس و  مدیر انتشارات حبله رود از سال ۱۳۸۷ است و از جمله کتاب های منتشر شده وی می توان به گرمسار در عهد ناصرالدین شاه، خوار و میراث کهن آن، گویش الیکایی سمنان، جلوه‌های حماسه استان سمنان به روایت مطبوعات و  عشایر ایل سنگسری از کرانه های کویر تا بلندای البرز اشاره کرد.