همدان - ایرنا - تویسرکان، پایتخت گردوی ایران، گرچه از مرغوبترین نوع این محصول در کشور و یکی از با کیفیت‌ترین گردوهای جهان برخوردار است اما همچنان از فقدان توسعه در بخش صنایع تبدیلی به عنوان که شاه‌راه درآمدزایی اقتصادی و بهره‌وری حداکثری، رنج می‌برد.

شهرستان تویسرکان در مجموع از بیش از شش هزار و ۲۰۰ هکتار باغ های گردو و تولید سالیانه نزدیک به ۱۷ هزار تن مغز این محصول چند منظوره باغی برخوردار است که می توان با تدوین و اجرای برنامه های دقیق، بهره وری اقتصادی معادل چند برابر درآمدزایی کنونی از آن ایجاد کرد.

گردوی تویسرکان بخش عمده مراحل ثبت در سازمان مالکیت فکری جهانی و سازمان خوار و بار جهانی(فائو) را نیز طی کرده و با توجه به راه اندازی زنجیره کامل تولد نهال گواهی شده کشور در نهالستان گردوی این شهرستان، راه برای اشتغالزایی و گسترش صنایع تبدیلی از این محصول هموارتر شده است.

با وجود برخورداری از این همه مزایای یاد شده در حوزه تولید محصول جهانی گردو، شهرستان تویسرکان در سال های گذشته گرچه چند واحد محدود مربوط به تولید صنایع تبدیلی و جانبی گردو را ایجاد کرده اما هرگز این واحدهای تولیدی در حد انتظار ظاهر نشدند و تعداد آنها بسیار کم است.

ارزش افزوده گردو در گرو فرآوری

مدیر اداره جهاد کشاورزی تویسرکان گفت: فرآوری گردو و پرهیز از خام فروشی، ارزش افزوده و درآمدزایی از گردوی تویسرکان را متحول و چندین برابر می کند.

مسعود اکبری افزود: بازار گردوی تویسرکان در هر سال میلیاردها تومان چرخش مالی دارد و این در شرایطی است که عمده گردوهای تولید شده در باغ های این شهرستان خام فروشی می شود.

وی بیان کرد: ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی گردوی تویسرکان در سال های گذشته و اخیر آن چنان که باید و شاید رقم نخورده است که همین امر موجب محقق نشدن بهره وری حداکثری از ظرفیت اقتصادی این محصول در شهرستان می شود.

اکبری حرکت به سمت و سوی محصولات فرآوری مانند کلوچه های گردویی، ترشی گردو و محصولات مرتبط ابتکاری و گسترش هدفمند صنایع جانبی و تبدیلی گردو را عامل ایجاد فرصت های جدید شغلی و افزایش درآمدزایی در محصول بازار پسند گردو دانست.

وی تاکید کرد: اگر فرآیند فرآوری و فعالیت صنایع تبدیلی گردو در شهرستان تویسرکان به میزان قابل قبولی برسد، تویسرکان می تواند از محصول باغی منحصر به فرد و جهانی خود خیلی بیشتر از شرایط فعلی بهره ببرد.

مدیر اداره جهاد کشاورزی تویسرکان خاطر نشان کرد: همچنین ایجاد و راه اندازی نهالستان گردوی تویسرکان به عنوان یکی از نهالستان های بزرگ و کم نظیر خاورمیانه با تولید چند هزاری پیوندک نهال گواهی شده کشور، می تواند پیوندک های مورد نیاز سراسر کشور و حتی خارج از کشور را در آینده ای نه چندان دور تامین کند.

وی گفت: در عین حال طرح اصلاح، سرشاخه کاری و پیوند زنی درختان گردو که اکنون در شهرستان تویسرکان در حال اجرا است با هدف افزایش سطح کمی و کیفی گردوهای تولیدی این شهرستان بی شک بر بازار فروش این محصول جهانی از اثر گذاری بی بدیلی برخوردار است.

تویسرکان یکی از شهرستان های استان همدان در ۹۰ کیلومتری مرکز همدان است که با تولید محصول گردو با کیفیتی در مقیاس جهانی، پایتخت گردوی ایران نام گرفته است.