سردار جهانبخش کرمی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: خرمشهر پس از ۵۷۶ روز اشغالگری از سوی نیروهای ارتش رژیم بعث عراق، سرانجام روز سوم خردادماه سال ۱۳۶۱ توسط رزمندگان جان برکف اسلام، بازپس گرفته شد.
وی با تاکید براینکه آزادسازی خرمشهر یکی از سرمایههای ارزشمند دوران هشت سال دفاع مقدس است اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در طول دوران هشت سال دفاع مقدس به صورت رودرو در مقابل استکبار جهانی ایستاد.
سردار کرمی با اشاره به اینکه صدام به نیابت از استکبار جهانی جنگ تحمیلی و نابرابر را علیه ایران آغاز کرد و تمامی کشورهای قدرتمند دنیا با وی همراه بودند، افزود: صدام برای از ساقط کردن انقلاب اسلامی با پشتیبانی ۵۰ کشور به ویژه ابرقدرتها جنگ را علیه نظام اسلامی آغاز کرد.
وی با بیان اینکه برنامه زمان بندی برای تصرف تهران از سوی این رژیم ۱۰ روز اعلام شده بود هرچند کارشناسان جنگی مدت یک ماهه را برای این امر پیش بینی کرده بودند، تصریح کرد: اما کارشناسان جنگی رژیم بعث عراق در برآوردهای خود، جایگاه ولایت فقیه، حضور مردم در صحنه دفاع از انقلاب، نقش و قدرت ایمان، روحیه جهاد و شهادت را نادیده گرفته بودند.
فرمانده سپاه انصار المهدی (عج) استان زنجان گفت: به برکت رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره) و حضور مردم، پیشروی ارتش عراق متوقف شد و عملیاتهای بزرگی همچون ثامن الائمه و فتح المبین انجام شد.
سردار کرمی افزود: پس از عملیات فتح المبین که عملیاتی بزرگ بود صدام تلاش کرد تا خرمشهر را حفظ کند چراکه این شهر از بعد سیاسی و نظامی برای صدام که آغازگر جنگ بود، بسیار حیاتی محسوب می شد.
وی با بیان اینکه صدام به گونهای برای حفظ و غیرقابل تصرف شدن خرمشهر برنامه ریزی کرده بود که حتی در یکی از مصاحبههای خود گفته بود اگر ایرانیها خرمشهر را بگیرند من کلید بصره را میدهم، اظهار داشت: اما مردم و امام خمینی (ره) از رزمندگان دلیر و شجاع اسلام انتظار داشتند که خرمشهر از چنگ رژیم بعث عراق آزاد شود.
سردار کرمی که از فرماندهان دوران هشت سال دفاع مقدس است به استقرار ۶۰ هزار نیروی ارتش عراق و داشتن بهترین تجهیزات در منطقه عملیاتی بیت المقدس، اشاره کرد و افزود: سربازان رژیم بعث عراق در دور تا دور منطقه، موانع جنگی بسیار ایجاد کرده بودند و رزمندگان اسلام برای کسب پیروزی باید از موانع طبیعی و مصنوعی عبور میکردند تا خرمشهر را آزاد کنند.
وی با بیان اینکه منطقه عملیاتی بیتالمقدس از شرق به کارون، از شمال به کرخه کور، از جنوب به اروند رود و از غرب به هورالهویزه، شط العرب، بصره و شلمچه متصل بود، افزود: اگرچه طرحهای بسیاری برای باز پسگیری خرمشهر مطرح بود اما در نهایت طرح شهید حسن باقری مبنای عملیات شد.
فرمانده سپاه انصارالمهدی (عج) استان زنجان، با اشاره به وحدت تمام عیار بین نیروهای سپاه، بسیج و ارتش با رهبری امام خمینی (ره)، گفت: ۱۱۲ گردان پیاده، زرهی و مکانیزه سپاه، ۴۵ گردان ارتش، ۶۲ دستگاه مهندسی سپاه، ۳۵ دستگاه مهندسی ارتش و ۹۵ دستگاه مهندسی جهاد در این عملیات وارد کارزار شدند.
سردار کرمی به عملیات بیت المقدس که نهم اردیبهشت ماه با رمز یا علی بن ابیطالب، آغاز شد اشاره کرد و افزود: با آغاز عملیات رزمندگان ابتدا از کارون عبور کرده و نیروهای قرارگاه فتح توانستند با سرعت هرچه تمام، به طول ۲۵ کیلومتر به عمق منطقه پیشروی کنند.
وی ادامه داد: مرحله دوم عملیات نیز ۱۶ اردیبهشت ماه آغاز شد و رزمندگان خود را به منظور محاصره خرمشهر به جاده اهواز - خرمشهر رساندند که پنج هزار کیلومتر آن در مراحل اول و دوم آزاد سازی شد.
سردار کرمی افزود: مرحله سوم این عملیات نیز در ۱۹ اردیبهشت ماه آغاز شد و با وجود اینکه عراقیها با همه توان تلاش میکردند تا مناطق از دست رفته را باز پس بگیرند اما محاصره خرمشهر تنگتر شده و رزمندگان اسلام گام دیگری به آزاد سازی خرمشهر نزدیک شدند.
فرمانده سپاه انصار المهدی (عج) استان زنجان گفت: مرحله چهارم این عملیات نیز ساعت ۱۰:۲۱ دقیقه یکم خرداد آغاز شد و رزمندگان اسلام با پیشروی به محل پلیس راه خرمشهر رسیده و مسیر نیروهای عراقی را به گونهای مسدود کردند که در نهایت مجبور شدند گردان به گردان و یگان به یگان تسلیم رزمندگان اسلام شوند.
سردار کرمی تصریح کرد: سوم خرداد ساعت ۱۰ صبح رزمندگان وارد خرمشهر شدند و نبردی بسیار سخت و سنگین بین نیروها در گرفت بطوریکه در این عملیات ۱۶ هزار نفر از نیروهای عراقی کشته و مجروح شده و ۱۹ هزار از آنان نیز به اسارت درآمدند.
وی به صحنههای بسیار زیبای ورود رزمندگان به خرمشهر اشاره کرد و افزود: رزمندگان وارد خیابانهای خرمشهر شده و نماز شکر بجا آوردند اما این پیروزی ارزشمند موجب غرور زمندگان نشد و همانگونه که حضرت امام خمینی (ره) فرمودند: "خرمشهر را خدا آزاد کرد".
سردار کرمی با بیان اینکه ۶ گردان از استان زنجان، خط شکن در هر چهار مرحله این عملیات بودند و زنجانیها به همراه اولین نیروهایی بودند که وارد خرمشهر شدند، یادآور شد: در این عملیات ۱۵۳ شهید تقدیم انقلاب اسلامی شد.
وی اظهار داشت: پس از آزادسازی خرمشهر، لحن دنیا با نظام اسلامی عوض شد و جمهوری اسلامی در اوج قدرت سیاسی و نظامی قرار گرفت چرا که آزاد سازی خرمشهر شکست تاریخی برای صدام و همه ابرقدرتهای جهان بود.