عزیز امانی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه ۲۷۳ هکتار از اراضی استان زیر کشت گل محمدی قرار دارد، افزود: ۱۴۱ هکتار از باغهای بارور و مابقی به صورت نهال است و میزان تولید گل تر از اراضی زیر کشت این محصول در استان بیش از ۵۰۸ تن است که در مقایسه با سالهای قبل افزایش چشمگیری دارد.
وی اظهار داشت: سالانه بیش از ۸۰۰ هزار لیتر گلاب از گل محمدی در مناطق مختلف استان از جمله شهرستانهای ارومیه، مهاباد ، خوی و پیرانشهر استحصال میشود.
وی با بیان اینکه زمان برداشت گل محمدی از اوایل خرداد ماه شروع و تا اواخر خرداد ماه ادامه دارد، بیان کرد: ارقام گل محمدی موجود استان رقمهای مخصوص گلاب به منظور گلاب کشی و رقم مربایی جهت تهیه مربا و مارمالاد است.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی با بیان اینکه متوسط عملکرد برگ گل محمدی در هر هکتار سه کیلو و ۶۰۰ کیلوگرم است، اضافه کرد: ارقام مورد استفاده برای کشت این محصول در سطح استان اغلب گل محمدی خوی بوده و از ارقام محلی کاشان نیز به صورت محدود برای کشت استفاده میشود که بیشترین سطح زیر کشت مربوط به شهرستان های خوی و ارومیه است.
وی با اشاره به مصارف گل محمدی اضافه کرد: از ۸۰ درصد محصولات برای عرقگیری و مابقی به صورت گلبرگ خشک برای تهیه مربا و سایر مصارف خوراکی، و حدود پنج درصد به صورت غنچه خشک به منظور صادرات استفاده میشود.
امانی اضافه کرد: به دلیل کم توقع بودن در نیاز آبی، این گونه محصول میتواند در اراضی و مراتع فقیر و تخریب شده خود را با شرایط نامساعد وفق داده و از تخریب اراضی ملی جلوگیری کند.
به گزارش ایرنا، گل محمدی پس از باز شدن گل دوام کمی روی شاخه دارد و در صورت تأخیر طی ۲۴ ساعت رنگ آن به سفیدی گراییده و میریزد.
تأخیر زمان برداشت باعث افت شدید کیفیت گلاب و اسانس استحصال شده دارد.
برداشت در صبح زود و قبل از طلوع آفتاب و هوای خنک بامدادی شروع و تا قبل از گرم شدن هوا بایستی انجام و به مراکز خرید یا کارخانجات عرق گیری انتقال یابد؛ زیرا با گرم شدن هوا گلهای چیده شده پژمرده و فعالیتهای تخمیری در گلها که اغلب روی هم انبار و فشرده میشوند، افزایش مییابد.