سیانان روز شنبه در این تحلیل به قلم «نیک رابرتسون» با در نظر گرفتن جوانب امر در نشست روز دوشنبه گذشته (۲۹ اردیبهشت ماه) سازمان جهانی بهداشت در ژنو سوئیس نوشت: بیماری کووید-۱۹ با توجه به سرعت سرایت و انتشار آن، جهان را بهت زده ساخته است، اما از دیگر سو این ویروس تحولات دیگر را درجهان موجب شده و آنهم برهم زدن توازن قدرت بین المللی که اکنون این توازن قدرت به نفع آمریکا نیست.
اختلاف بین اروپا و آمریکا در نقطه جوش
تارنمای این رسانه خبری آمریکایی نوشت: هفته گذشته اروپا کاملا دیدگاه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در نشست سازمان جهانی بهداشت را رد کرد و تنش بین این دو متحد دیرینه از زمان بر سرکار آمدن ترامپ که سه سال از حضور وی درکاخ سفید میگذرد را شدیدتر کرده و به نقطه جوش رسانده است.
قدرت از آمریکا دور شد؛ زنگهای خطر در واشنگتن به صدا در آمد
ادامه این اختلاف نظر بین آمریکا و اروپا روز سه شنبه گذشته و درجریان رای گیری در نشست سازمان جهانی بهداشت کاملا هویدا شد آنجاکه اروپاییها درباره تحقیق از علت و علل شیوع ویروس کرونا در جهان نسبت به چین مواضع مصالحه جویانهای برگزیدند، قابل مشاهده بود که قدرت دراین میان از سمت آمریکا که خواستار اقدامی سختگیرانه علیه پکن شده بود، دور شد و این خواسته نادیده گرفته شد، موضوعی که باید زنگهای خطر در واشنگتن را به صدا در آورد.
شکافی به وسعت یک خلیج
تحلیلگر این شبکه خبری در ادامه نوشت: هرچند که چین در مورد شیوع ویروس کرونا اهمال ورزیده اما اندازه اختلافی که بین اروپاییها و ترامپ بوجود آورد به وسعت یک دریا بود که چنین مصالحهای (با طرف چین) میتواند بازهم ادامه یابد.
افزایش شکاف و انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۰
این گزارش در ادامه مینویسد: تصمیم اروپاییها مبنی بر رد خواسته در مواجه با چین در نشست سازمان جهانی بهداشت، بر انتخابات پیش رو آمریکا و بر هردو حزب تاثیرگذار است، فارغ از آنکه چه کسی برنده این انتخابات شود، ترامپ و نحوه عملکرد وی درمواجه با کووید-۱۹ قدرت جهانی آمریکا را تضعیف ساخته است.
تحلیلگر این شبکه خبری آمریکایی نوشت: این موضوع همچنین نشان دهنده این است که سایر کشورهای جهان بر انتخابات پیش رو در آمریکا چشم دوختهاند، اروپا که یکی از قدیمیترین متحدان و یکی از شرکای بزرگ جهانی با آمریکا است اکنون رای گرفته شده در نشست هفته گذشته سازمان جهانی بهداشت، یادآور این مطلب است که قدرت به کدامین سمت میرود.
شکافی که چین میتواند آنرا پر کند
رابرتسون نوشت: پاسخهای مغشوش و کینه ورزانه دونالد ترامپ به همه گیری ویروس کرونا، این نگرانی عمیق را درمیان رهبران اروپایی متبلور ساخته که دولت ترامپ به سمتی میرود که دموکراسی قادر به دنباله روی از وی نیست.
سی ان ان نوشت: سه سال بحث، روابط بین اروپا و آمریکا را به سمت اختلاف و شکافی دائمی سوق میدهد، هرچند که ممکن است به وخامت روابط بین فرا آتلانتیک نیانجامد اما به نظر چین قادر است تا از این فرصت استفاده کند.
رهبران اروپا معتقدند که بهتر است با چین همکاری کنند تا مقابله.
رفتار ترامپ تسریع کننده اختلافات
سی ان ان نوشت: عملکرد دونالد ترامپ در مواجه به ویروس کرونا، اختلافات موجود با اروپاییها را با تسریع میکند، و از سویی دیگر اروپاییها از گسترش خزنده چین نیز واهمه دارند.
کنار رفتن آمریکا از عرصه قدرت جهانی از زمان اوباما آغاز شد
تحلیلگر این شبکه خبری آمریکایی در پایان نوشت: ترک صحنه قدرت جهانی آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما به آرامی شروع شد اما اکنون توسط جانشین وی تسریع یافته و هرچند هم دموکراتها بتوانند در ماه نوامبر(آبان) کاخ سفید را باردیگر به دست آورند، متوجه خواهند شد که اهرمهای قدرتی که تا پیش از این میتوانستند علیه متحدانشان به کار گیرند، قابلیتهای خود را از دست دادهاند. **۱۳۰۲**